Η Κίνα, όπως και η Ρωσία, θέλει να σταματήσει την ανατολική επέκταση του ΝΑΤΟ

en.kremlin.ru
Η Κίνα δε θα γίνει ποτέ εχθρός της Ρωσίας

Η Κίνα δεν υποστήριξε την «ειρηνευτική διάσκεψη» στην Ελβετία, κάτι που δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη. Ο Σι Τζινπίνγκ χρειάζεται τη Ρωσία.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Κίνα δε θα συμμετάσχει στην ελβετική διάσκεψη για την Ουκρανία

«Η Κίνα υποστηρίζει την έγκαιρη σύγκληση μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης αναγνωρισμένης από τη Ρωσία και την Ουκρανία, με ισότιμη συμμετοχή όλων των μερών και δίκαιη συζήτηση όλων των επιλογών για την ειρήνη, υποστηρίζει την οικοδόμηση μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης Ευρώπης», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινγκπίνγκ, όπως αναφέρει το Xinhua.

Ο Χι εξέδωσε την παραπάνω ανακοίνωση τη Δευτέρα μετά από τριμερή συνάντηση στο Παρίσι με τη συμμετοχή της ΕΕ.

Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη στην Ελβετία, η δήλωση του Σι σημαίνει στην πραγματικότητα πως το Πεκίνο δε θα την υποστηρίξει. Όλα τα μέλη των BRICS και πολλές χώρες του Παγκόσμιου Νότου θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κίνας.

Ο εμπορικός πόλεμος της ΕΕ με την Κίνα

Τα μέρη δεν μπορούσαν να κρύψουν τις διαφορές τους πίσω από γενικές διαβεβαιώσεις συνεργασίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση, δήλωσε ότι «προϊόντα που επιδοτούνται από την κινεζική κυβέρνηση, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή ο χάλυβας, κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά». Οι κατασκευαστές της ΕΕ κατήγγειλαν ότι οι κινεζικές ανεμογεννήτριες όχι μόνο είχαν 50% χαμηλότερες τιμές από εκείνες που κατασκευάζονται από εγχώριους κατασκευαστές, αλλά η παραγωγή τους επιδοτούνταν από το κράτος.

Σύμφωνα με τη von der Leyen, η Κίνα καταχράται «την οικονομική φιλοξενία της Ευρώπης, κάνοντας ντάμπινγκ προϊόντων εκεί, αντί να μειώσει την παραγωγή ή να αυξήσει τη ζήτηση στην Κίνα». Η ΕΕ θα αντισταθεί σε αυτό με κάθε δυνατό τρόπο, διαβεβαίωσε η ίδια.

Ο Σι Τζινπίνγκ απάντησε πως το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην Κίνα δεν υφίσταται. Πιστεύει ότι η «νέα ενεργειακή βιομηχανία της Κίνας κατέστησε δυνατή την αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς», την «άμβλυνση της πίεσης του παγκόσμιου πληθωρισμού» και την ενίσχυση του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Κίνα δεν θα γυρίσει την πλάτη στη Ρωσία, διότι το Πεκίνο χρειάζεται τη Μόσχα

Η Κίνα έχει τεράστιες ανάγκες για διάφορους φυσικούς πόρους και τρόφιμα. Η χώρα τα παίρνει όλα αυτά από τη Ρωσία σε προνομιακές τιμές. Η Κίνα εκτιμά επίσης το γεγονός ότι το Σώμα Αφρικής της Ρωσίας, πρώην PMC Wagner, προστατεύει τα τεράστια οικονομικά της έργα στην Αφρική.

Επιπλέον, η Ρωσία αποστραγγίζει τους δυτικούς στρατούς από τα πυρομαχικά και τα όπλα τους, καθώς τους προμηθεύει στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει πως η Ταϊβάν θα «πέσει» από μόνη της στην αγκαλιά του Σι.

Το Πεκίνο παρουσίασε το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2023. Ονομάζεται «Η θέση της Κίνας για την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης». Καθορίζει αρχές όπως:

- Η ασφάλεια μιας χώρας δεν πρέπει να επιτυγχάνεται εις βάρος άλλων;
η περιφερειακή ασφάλεια δεν πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενίσχυση ή την επέκταση στρατιωτικών μπλοκ.
- Προφανώς, όπως και η Ρωσία, η Κίνα θέλει να περιορίσει την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Ο Σι Τζινπίνγκ παραμένει αντικειμενικός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι ενδεικτικό πως ο Κινέζος πρόεδρος θα επισκεφθεί σύντομα δύο ευρωπαϊκές χώρες που κάνουν πολλά για να σώσουν τη Ρωσία από τις κυρώσεις και την κλιμάκωση: Τη Σερβία και την Ουγγαρία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail