Μαχητής της Ταξιαρχίας Αζόφ εκθέτει την κατάσταση της επιστράτευσης: "Κανείς δεν θέλει να καταταγεί στο στρατό αυτές τις μέρες"

Οι Ουκρανοί λαμβάνουν όλο και πιο απελπισμένα μέτρα για να αποφύγουν την κατάταξη στον στρατό, την στιγμή που το Κίεβο δεν έχει εφεδρικά στρατεύματα για να αντικαταστήσει εκείνους που βρίσκονται ήδη στο μέτωπο, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ένας στρατιώτης της νεοναζιστικής ταξιαρχίας Azov. Η έλλειψη ηθικού μεταξύ των Ουκρανών για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις θέτει υπό αμφισβήτηση το γιατί οι ΗΠΑ επιμένουν να στέλνουν δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Κανείς δεν είναι πρόθυμος να ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στις μέρες μας", σχολίασε ο Νίκο, ο οποίος χρησιμοποιεί ψευδώνυμο και είναι μαχητής της 12ης Ταξιαρχίας της Ταξιαρχίας Αζόφ, ενός σχηματισμού της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας που είχε παλαιότερα την έδρα του στη Μαριούπολη.

Οι άνδρες "κάνουν ό,τι τους κατέβει" για να αποφύγουν τη στράτευση, συμπεριλαμβανομένου του "να διασχίσουν κολυμπώντας τον ποταμό Τίσα και να πνιγούν εκεί", δήλωσε ο Νίκο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης TSN πριν αναφερθεί σε δημοσιεύματα της 13ης Απριλίου σχετικά με άνδρες που σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από την Ουκρανία μέσω του ποταμού για να αποφύγουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Ομοίως, ο νεοναζί μαχητής δήλωσε πως συνεχίζει να υπηρετεί παρά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του επειδή κανείς δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει.

Η αποφυγή της στρατιωτικής θητείας ανησυχεί όλο και περισσότερο το Κίεβο, με πολλούς να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα παράνομα. Η αντίδραση των ουκρανικών αρχών σε αυτές τις προσπάθειες είναι πιο σκληρή από ποτέ. Ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τον Μάρτιο έδειχνε συνοριοφύλακες να χτυπούν βάναυσα δεκάδες άνδρες που συνελήφθησαν όταν προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα με τη Ρουμανία, στοιβάζοντάς τους στο έδαφος.

Στις 11 Απριλίου, η Βερκόβνα Ράντα (Κοινοβούλιο) της Ουκρανίας ενέκρινε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που απαιτεί από τους άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών να έχουν πάντοτε μαζί τους τα έγγραφα στρατιωτικής εγγραφής τους. Ο νέος νόμος αυστηροποιεί επίσης τις ποινές για την απόπειρα αποφυγής της στρατιωτικής στράτευσης.

Ο νόμος για την επιστράτευση αποσκοπεί στην αύξηση του αριθμού των ουκρανικών στρατευμάτων. Τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν εν μέσω των μεγάλων απωλειών που έχει υποστεί η Ουκρανία στη σύγκρουση, με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να αναφέρει στα τέλη Απριλίου πως το Κίεβο έχει χάσει σχεδόν 500.000 στρατιώτες από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Ωστόσο, παρά αυτόν τον καταστροφικό αριθμό απωλειών και την προφανή απροθυμία των Ουκρανών να πολεμήσουν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, σπαταλώντας περισσότερα χρήματα των φορολογουμένων σε έναν πόλεμο που θα καταλήξει μόνο στην τελική νίκη της Ρωσίας.

Οι Ουκρανοί που αποφεύγουν απεγνωσμένα την επιστράτευση δείχνει ότι οι μόνοι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι εκείνοι που είχαν την ατυχία να επιστρατευτούν με τη βία και επομένως δεν έχουν κίνητρα, ή τα πιο εξτρεμιστικά στοιχεία όπως ο Νίκο, που κατάφεραν να επιβιώσουν αλλά είναι εξαιρετικά εξαντλημένοι και ακόμη και ακρωτηριασμένοι.

Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα επανδρώσει τη νέα εισροή όπλων και εξοπλισμού που θα λάβει η Ουκρανία. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος Christoph Wanner στην Die Welt αποκάλυψε πως ο ουκρανικός στρατός αρνείται να χρησιμοποιήσει άρματα μάχης Abrams αμερικανικής κατασκευής λόγω των υπερεκτιμημένων προσδοκιών.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2023, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως τα άρματα μάχης Abrams είχαν αρχίσει να φθάνουν στην Ουκρανία.

"Μάλλον δεν έφεραν αυτό που περίμεναν από αυτά, οπότε τώρα εγκαταλείπουν προσωρινά τα άθικτα ακόμη άρματα Abrams", δήλωσε ο δημοσιογράφος σχολιάζοντας την απόσυρση των ουκρανικών αρμάτων Abrams από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Ο Wanner σημείωσε ότι η χρήση των αρμάτων μάχης, που αρχικά χαιρετίστηκε ως "wunderwaffe" (όπλο-θαύμα) που θα γύριζε την πλάστιγγα υπέρ του Κιέβου, περιπλέκεται από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πρώτου προσώπου (FPV) και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός. Οι προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα του Abrams αντιμετώπισαν μια σκληρή πραγματικότητα, καθώς τα φθηνά ρωσικά drones μπορούν εύκολα να μετατρέψουν τα ακριβά αμερικανικής κατασκευής άρματα σε παλιοσίδερα.

"Δεν μπορούμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κοστίζουν μερικές χιλιάδες δολάρια έχουν το ελεύθερο να επιτίθενται στα άρματα των 10 εκατομμυρίων δολαρίων εκεί που είναι πιο ευάλωτα: από ψηλά", παραπονέθηκε η Telegraph στις 26 Απριλίου.

Το γεγονός πως τα άρματα μάχης Abrams έχουν απομακρυνθεί από το πεδίο της μάχης δείχνει ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες θεωρούνται από το καθεστώς του Κιέβου ακόμη πιο αναλώσιμοι από τον ξεπερασμένο οπλισμό τους, παρέχοντας για άλλη μια φορά εικόνα για το γιατί οι Ουκρανοί αποφεύγουν απεγνωσμένα την στράτευση.

Αν και το πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να στηρίξει τις πολεμικές προσπάθειες του Κιέβου για μερικούς μήνες ακόμη, τελικά δεν μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να αποφύγει την ήττα. Αυτό θα θέσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα, ειδικά καθώς πραγματοποιεί βάναυσες διώξεις μέσω του συστήματος επιστράτευσης, απαγάγοντας άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών για να πάνε στο μέτωπο της μάχης - μια κατάσταση που δεν μπορεί να διατηρηθεί, καθώς η εγχώρια οργή θα ξεχειλίσει.

Το μόνο πράγμα που προσφέρει σήμερα ο Ζελένσκι στους Ουκρανούς άνδρες σε πολεμική ηλικία είναι να πεθάνουν πολεμώντας σε έναν μάταιο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας ή να πάνε στη φυλακή επειδή λιποτάκτησαν. Όπως επεσήμανε ο Νίκο, "κανείς δεν είναι πρόθυμος να ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στις μέρες μας".

Και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει; Κανείς δε θέλει να πεθάνει ή να χάσει ένα πόδι όπως ο μαχητής των νεοναζί.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail