Η Ρωσία περνά στην επίθεση: Να τι κρύβεται πίσω από την προέλαση στο Χάρκοβο

Sputnik / Stanislav Krasilnikov
Οι δυνάμεις της Μόσχας επιχειρούν και πάλι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους εδάφη στο βόρειο μέτωπο της σύγκρουσης

Τη νύχτα της 10ης Μαΐου, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιχείρηση στα βόρεια της ουκρανικής περιφέρειας Χάρκοβο. Οι μάχες είναι δυναμικές και η κατάσταση αλλάζει συνεχώς, αλλά μπορούν ήδη να εξαχθούν ορισμένα προκαταρκτικά συμπεράσματα.

Του Roman Shumov, Ρώσου ιστορικού που ασχολείται με τις συγκρούσεις και τη διεθνή πολιτική - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Στην περιοχή των συνόρων διεξάγονται ενεργές μάχες στις μπροστινές και τις πίσω γραμμές του ουκρανικού στρατού. Στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές που χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις του Κιέβου πλήττονται σε απόσταση 10 έως 50 χιλιομέτρων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μονάδες της Βόρειας Ομάδας Δυνάμεων έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τους οικισμούς Borisovka, Ogurtsovo, Pletenevka, Pylnaya και Strelechya στην περιοχή Kharkov.

Ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν δύο κύριες κατευθύνσεις επίθεσης: στην περιοχή του Βολτσάνσκ (ένα από τα ουκρανικά προπύργια από το οποίο βομβαρδίστηκε το Μπέλγκοροντ) και κοντά στο χωριό Λίπτσι προς το Χάρκοβο.

Επίσης, σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν κοντά στους οικισμούς Strelechya, Glubokoye και Lukyantsy, 30 χλμ. βορειοανατολικά του Χάρκοβο, αλλά δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση γι' αυτό.

Οι βόμβες υψηλής ακρίβειας FAB-250/500 που ρίχνονται από αέρος χρησιμοποιούνται ενεργά εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Ο στοχοποιημένος εξοπλισμός, τον οποίο ο ουκρανικός στρατός προσπαθούσε να μεταφέρει κρυφά στην περιοχή όπου οι εχθροπραξίες εντείνονται, χτυπήθηκε επίσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη Lancet εξοπλισμένα με εξοπλισμό θερμικής απεικόνισης. Μεταξύ των στόχων ήταν πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Buk, τροποποιημένοι για να εκτοξεύουν δυτικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους AIM-7/RIM-7.

Τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και πού μπορεί να οδηγήσει;

Η σημασία του μετώπου του Χάρκοβο για την Ουκρανία

Το Χάρκοβο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Είχε προπολεμικό πληθυσμό 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων και παραμένει σημαντικό κέντρο. Η πόλη απέχει λιγότερο από 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία. Στην άλλη πλευρά, περίπου στην ίδια απόσταση από τα σύνορα, βρίσκεται το Μπέλγκοροντ, η πλησιέστερη μεγάλη ρωσική πόλη.

Κατά την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης το 2022, το Χάρκοβο ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που βρέθηκαν στη γραμμή του πυρός. Τις πρώτες ημέρες, ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να εισέλθει σε αυτήν. Αυτή η επίθεση ήταν αρχικά κακώς οργανωμένη, με ανεπαρκείς δυνάμεις - και το ίδιο το Χάρκοβο δεν καταλήφθηκε, αν και ορισμένες μονάδες διείσδυσαν βαθιά στην πόλη.

Ωστόσο, ενώ η πρωτεύουσα της περιοχής δεν καταλήφθηκε, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν σημαντικό τμήμα της περιοχής στα ανατολικά. Το πρόβλημα ήταν ότι η γραμμή του μετώπου κρατούνταν από ανεπαρκώς μικρές δυνάμεις, και τον Σεπτέμβριο του 2022, μια ουκρανική αντεπίθεση ώθησε τα ρωσικά στρατεύματα ανατολικά στην περιοχή Λουγκάνσκ. Έκτοτε, η γραμμή του μετώπου διέτρεχε βόρεια-νότια προς τα ανατολικά του Χάρκοβο και κατά μήκος των κρατικών συνόρων βόρεια του Χάρκοβο με γενική κατεύθυνση δυτικά-ανατολικά.

Ένα μέτωπο θέσης δημιουργήθηκε στα ανατολικά. Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε τη νέα διαμόρφωση για να εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ και σε γειτονικές πόλεις. Αρκετές φορές ουκρανικές μονάδες προσπάθησαν να εισέλθουν στο ρωσικό έδαφος και η πόλη του Μπέλγκοροντ και οι συνοριακές πόλεις (Shebekino, Graivoron, μικρά χωριά) βομβαρδίστηκαν.

Η δραστηριότητα αυτή δεν είχε κανένα στρατιωτικό νόημα. Στο Μπέλγκοροντ, ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός έγινε στο κέντρο της πόλης, όταν μια ρουκέτα έπληξε την πρωτοχρονιάτικη έκθεση και τις γύρω συνοικίες, σκοτώνοντας 25 άτομα - όλοι τους άμαχοι. Τέτοιοι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν τακτικά. Η ρωσική αεράμυνα μπόρεσε να αναχαιτίσει σχεδόν όλους τους πυραύλους και τα UAV που εκτοξεύτηκαν στην πόλη, αλλά δεν ήταν 100% αποτελεσματική. Μέρος του πληθυσμού του Μπέλγκοροντ και οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών και των μικρών πόλεων που βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα κατέφυγαν στην ενδοχώρα. Οι βομβαρδισμοί προέρχονται από τις ίδιες περιοχές που οι Ρώσοι έχασαν από την ουκρανική αντεπίθεση το 2022.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εκπληρώνουν πολλά καθήκοντα με αυτή τη δραστηριότητα. Πρώτον, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο διεθνώς αναγνωρισμένο ρωσικό έδαφος αποτελούν μέρος μιας σκόπιμης στρατηγικής για την άσκηση πίεσης στον πληθυσμό. Δεύτερον, το Κίεβο υπέθεσε εύλογα ότι με αυτόν τον τρόπο θα ήταν δυνατόν να κρατήσει τον ρωσικό στρατό σε συνεχή κατάσταση έντασης. Η παθητική κάλυψη των συνόρων απαιτεί σημαντικές δυνάμεις. Ακόμη και μικρές μονάδες που πραγματοποιούσαν επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων θα μπορούσαν να "τρολάρουν" τους Ρώσους, αναγκάζοντάς τους να καλύψουν τα σύνορα με πραγματικές στρατιωτικές μονάδες σε περίπτωση πιο σοβαρής επίθεσης.

Μια σοβαρή επίθεση πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2024, όταν μονάδες επιπέδου τάγματος με τεθωρακισμένα οχήματα προσπάθησαν να διασπάσουν τα σύνορα κοντά στο χωριό Κοζίνκα. Αυτό απέτυχε και οι ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν βαριές απώλειες, αλλά η ίδια η Kozinka καταστράφηκε και οι μάχες διήρκεσαν αρκετές ημέρες.

Τέλος, η Ουκρανία προσπάθησε και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το πρόβλημα των συνόρων για να προωθήσει τους "πληρεξουσίους" της - μονάδες που αποτελούνται από Ρώσους πολίτες (μετανάστες και μεταστραφέντες κρατούμενους). Η πραγματική αξία αυτών των μονάδων είναι μικρή, και η ραχοκοκαλιά ενός από τα κύρια αποσπάσματα των "καλών Ρώσων" είναι κυριολεκτικά νεοναζί με την αυστηρή έννοια, αλλά η προσπάθεια να πάρουν τον έλεγχο τουλάχιστον κάποιου ρωσικού εδάφους και να ανακηρύξουν εκεί κάποιου είδους "πραγματική" ρωσική κυβέρνηση είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε.


Τι σημαίνει η επίθεση για τη Ρωσία


Όλα αυτά ήταν αρκετά για τους Ρώσους πολιτικούς και τον στρατό ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας επιχείρησης στην περιοχή του Χάρκοβο. Το 2023, ωστόσο, όλες οι δυνάμεις ρίχτηκαν στην απόκρουση μιας μεγάλης ουκρανικής επίθεσης. Στη γραμμή Kharkov-Belgorod, οι ουκρανικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί υποτάχθηκαν στο καθήκον να προσελκύσουν τα ρωσικά στρατεύματα εκεί και να τα αποσπάσουν από το κύριο μέτωπο στο Zaporozhye.

Η ουκρανική θερινή επίθεση του 2023 απέτυχε και η πρωτοβουλία πέρασε στη ρωσική πλευρά. Αλλά η επιλογή της εστίασης είναι πιο περίπλοκη από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Η γραμμή του μετώπου είναι πολύ μεγάλη και, επιπλέον, υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων όπου δεν διεξάγονται μάχες. Όλα τα μέτωπα έχουν σοβαρά μειονεκτήματα από τη σκοπιά των Ρώσων στρατηγιστών. Για παράδειγμα, στην περιφέρεια Χερσώνα, ο ποταμός Dnepr είναι ένα προφανές εμπόδιο- το μέτωπο από τη Ζαπορόζιε μέχρι την περιφέρεια Λουγκάνσκ είναι πολύ καλά οχυρωμένο, με τις εχθρικές εφεδρείες να είναι συγκεντρωμένες εκεί. Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν εύκολες περιοχές για επίθεση. Στα βόρεια υπάρχει το πρόβλημα των κακών επικοινωνιών και των δύσκολων δασών κατά μήκος του δρόμου. Τέλος, το Χάρκοβο καθαυτό είναι μια πολύ μεγάλη πόλη και μια επίθεση σε ένα τέτοιο αστικό κέντρο είναι εξαιρετικά δύσκολο έργο.

Ωστόσο, η περιφέρεια του Χάρκοβο (εκτός της πόλης του Χάρκοβο) είναι ένα αρκετά υποσχόμενο μέτωπο. Προς το παρόν το πεδίο της μάχης καλύπτεται από την πυκνή ομίχλη του πολέμου. Αλλά ορισμένα πράγματα μπορούν ήδη να ειπωθούν.

Πρώτον, η ρωσική επίθεση λαμβάνει χώρα και στις δύο όχθες του ποταμού Seversky Donets, ο οποίος ρέει από βορρά προς νότο στα ανατολικά του Χάρκοβο. Πρόκειται για ένα σοβαρό εμπόδιο, ανυπέρβλητο για οχήματα χωρίς εξοπλισμένη διάβαση. Η δυτική όχθη είναι πιο κοντά στο Χάρκοβο. Εδώ, η ρωσική διοίκηση μπορεί να σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν "υγειονομικό κλοιό" για να αποτρέψει τον βομβαρδισμό του Μπέλγκοροντ. Η ίδια η πόλη του Χάρκοβο θα μπορούσε επίσης να τεθεί υπό πολιορκία. Αυτή είναι μια σοβαρή απειλή που οι ουκρανικές δυνάμεις θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν αν οι Ρώσοι κινηθούν σε απόσταση από την οποία θα μπορούν να βάλουν συμβατικό πυροβολικό κατά των ουκρανικών θέσεων στο ίδιο το Χάρκοβο. Επιπλέον, αυτή η επίθεση θέτει δυνητικά τις ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη σε κίνδυνο περικύκλωσης, εάν οι δρόμοι που συνδέουν το Χάρκοβο με την υπόλοιπη Ουκρανία μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο.

Η επίθεση ανατολικά του Seversky Donets είναι πιο ενδιαφέρουσα και ο πραγματικός αντίκτυπός της στην πορεία του πολέμου μπορεί να είναι πιο σημαντικός. Ο άμεσος στόχος της είναι προφανής - η πόλη Volchansk. Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχαν εκεί ουκρανικές θέσεις από τις οποίες βομβαρδιζόταν το Μπέλγκοροντ, και η κατάληψη του Βολτσάνσκ λύνει το ίδιο πρόβλημα της δημιουργίας ενός cordon sanitaire κατά μήκος των συνόρων. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα από ένα πιθανά οφέλη. Το γεγονός είναι πως μια επίθεση από αυτή την πλευρά θα φέρει τα ρωσικά στρατεύματα στα νώτα των ουκρανικών μονάδων που αμύνονται στα ανατολικά - σε μια γραμμή που εκτείνεται από τα βόρεια κατά μήκος του ποταμού Oskol. Εάν επιτύχει, αυτό σημαίνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να τραβήξουν τα πλευρά τους υπό την απειλή της περικύκλωσης και να αποσυρθούν όλο και πιο νότια. Αυτό δεν θα διασπάσει το μέτωπο, αλλά θα μετατοπίσει ολόκληρο τον πόλεμο στην περιοχή αυτή.

Τέλος, η αναζωπύρωση των μαχών κοντά στο Χάρκοβο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εικόνας. Τα ουκρανικά στρατεύματα υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη ανδρών και εξοπλισμού. Υπερασπίζονται ένα πολύ ευρύ μέτωπο και η ανάγκη να αποκρούουν κρίσεις εδώ και εκεί οδηγεί σε συσσώρευση γενικής κόπωσης. Ενώ το 2023 οι πλευρές δεν μπορούσαν να υπερηφανεύονται για σημαντικές ανακαλύψεις και κάθε χωριό έπρεπε να κερδηθεί μέσα από μήνες αιματηρών μαχών, οι ρωσικές δυνάμεις τώρα σημειώνουν τακτικές αλλά όλο και πιο συχνές επιτυχίες. Τους τελευταίους μήνες, ο ουκρανικός στρατός χάνει αργά αλλά σταθερά σπάνιο εξοπλισμό, ιδίως πυροβολικό. Η άμυνά του αρχίζει να βασίζεται όλο και περισσότερο σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σε μάζες πεζικού πρόθυμες να αντέξουν τα πυρά.

Ωστόσο, όλα αυτά αποτελούν εξαιρετικά αισιόδοξες επιλογές για την εξέλιξη των γεγονότων. Είναι πιθανό πως η ρωσική διοίκηση θα θεωρήσει ότι το έργο στο σύνολό του επιτεύχθηκε, ακόμη και αν είναι δυνατή μόνο η μετατόπιση της γραμμής του μετώπου κατά 10-15 χιλιόμετρα (γεγονός που θα δυσχεράνει σημαντικά τον βομβαρδισμό του Μπέλγκοροντ και θα διευκολύνει τις επιθέσεις στο Χάρκοβο) και, ειδικότερα, η ανακατάληψη του Βόλτσανσκ. Εάν επιτευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, θα έχει σημαντικό όφελος για τον μελλοντικό σχεδιασμό.

Για την πλευρά που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, η αύξηση του αριθμού των παικτών της πρώτης γραμμής είναι απλά επωφελής: ο εχθρός πρέπει να προσέχει έναν αυξανόμενο αριθμό δυνητικά ευάλωτων σημείων που μπορούν να χτυπηθούν. Αυτό σημαίνει ότι η κόπωση συσσωρεύεται με υψηλότερο ρυθμό. Η Ρωσία έχει εμπλακεί εδώ και καιρό σε έναν πόλεμο φθοράς, και ο γενικός στόχος σε αυτόν τον πόλεμο μπορεί να διατυπωθεί ως η δημιουργία μιας κατάστασης στην οποία η αμυντική γραμμή του εχθρού αρχίζει να καταρρέει σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα λόγω της πλήρους έλλειψης ανδρών, πυρομαχικών και εξοπλισμού. Το άνοιγμα ενός νέου μετώπου κοντά στο Χάρκοβο θα μπορούσε να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Επιπλέον, το Χάρκοβο θα αναγκάσει σε κάθε περίπτωση τον ουκρανικό στρατό να αποσυρθεί από άλλες περιοχές, γεγονός που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις σε άλλα μέτωπα.

Η Ρωσία έχει ξοδέψει χρόνο για να ενισχύσει τη δύναμη και τα αποθέματά της. Σύντομα θα φανεί πόσο ισχυρότερη έχει γίνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail