Το Ισραήλ πληρώνει βαρύ τίμημα για τον πόλεμο στη Γάζα

Freepen.gr - Το Ισραήλ πληρώνει βαρύ τίμημα για την απόφασή του να συνεχίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε περισσότερους από 35.000 Παλαιστίνιους, αναφέρει το southfront.press.

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) εξαπέλυσαν χερσαίες επιχειρήσεις στη νότια περιοχή της Ράφα στη Γάζα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Αργότερα επέτειναν τις επιχειρήσεις τους, συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις σε δύο περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, στη συνοικία αλ Ζαϊτούν στην πόλη της Γάζας και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια.

Η ισραηλινή κλιμάκωση δεν ήταν ωστόσο χωρίς τίμημα. Στις 10 Μαΐου, τέσσερις στρατιώτες του 931ου τάγματος της ταξιαρχίας Nahal σκοτώθηκαν αφού χτυπήθηκαν από εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετήσει μαχητές της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη γειτονιά al-Zaitoun.

Την ίδια ημέρα, άλλος ένας στρατιώτης από το 931ο Τάγμα της Ταξιαρχίας Nahal σκοτώθηκε στη γειτονιά al-Zaitoun κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με μαχητές του κυβερνώντος κινήματος Hamas.

Στις 14 Μαΐου, ένας στρατιώτης της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας σκοτώθηκε ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση στη Ράφα.

Και στις 15 Μαΐου, ένας συμβασιούχος του Υπουργείου Άμυνας υπέκυψε στα τραύματα που έφερε ως αποτέλεσμα επίθεσης με όλμους που είχε ως στόχο συγκέντρωση των IDF στη νότια Γάζα δύο ημέρες νωρίτερα.

Επίσης, στις 15 Μαΐου, πέντε στρατιώτες από το 202ο Τάγμα της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών σκοτώθηκαν σε περιστατικό φιλικού πυρός, όταν ένα ισραηλινό άρμα μάχης που επιχειρούσε στον προσφυγικό καταυλισμό Jabaliya έριξε δύο βλήματα σε κτίριο όπου ήταν συγκεντρωμένοι.

Εκτός από αυτές τις ανθρώπινες απώλειες, τόσο η Χαμάς όσο και η Ισλαμική Τζιχάντ δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν δεκάδες οχήματα των IDF, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και μπουλντόζες, να πλήττονται από ρουκέτες και εκρηκτικούς μηχανισμούς στη Ράφα, την αλ-Ζαϊτούν και την Τζαμπαλίγια.

Οι απώλειες του Ισραήλ δεν περιορίστηκαν στη Γάζα, καθώς η Χεζμπολάχ κλιμάκωσε τις επιθέσεις από τον Λίβανο ως απάντηση στον πόλεμο στη Λωρίδα.

Στις 11 Μαΐου, η ομάδα επιτέθηκε με τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας σε ένα σύστημα αεράμυνας Iron Dome που είχε αναπτυχθεί σε μια βάση κοντά στον οικισμό Beit Hillel. Στις 13 Μαΐου, η ομάδα εκτόξευσε περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στρατώνα στην ίδια βάση.
 
Και στις 14 Μαΐου, η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον ενός μικρού αερόστατου επιτήρησης και της αίθουσας ελέγχου του στην τοποθεσία Adamit, σκοτώνοντας έναν Ισραηλινό. Στις 15 Μαΐου, το υπερσύγχρονο ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης Sky Dew του Ισραήλ υπέστη ζημιές σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την ομάδα στην έδρα του κοντά στον οικισμό Ilaniya.

Επιπλέον, το Ισραήλ αντιμετώπισε έξι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας και πυραύλους κρουζ από την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ μεταξύ 11 και 15 Μαΐου.

Συνολικά, το κόστος που πληρώνει το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα αυξάνεται καθημερινά. Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης περισσότερες διεθνείς πιέσεις. Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος δεν έχει ακόμη επιτύχει κανέναν από τους στόχους του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail