Τι πραγματικά σημαίνει η αποτυχημένη συνωμοσία δολοφονίας του Ζελένσκι

Volodymyr Zelensky speaks at the Munich Security Conference, Feb. 17, 2023. (David Hecker/MSC)
Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι ενδεικτικές ενός ουκρανικού κράτους που κερδίζει ή που έχει αυτοπεποίθηση για την επικείμενη πορεία του Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσαν την Τρίτη [7/5] ότι απέτρεψαν σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δύο συνταγματάρχες της Κρατικής Φρουράς της Ουκρανίας, η οποία συγκαταλέγει στα καθήκοντά της την προστασία κορυφαίων Ουκρανών αξιωματούχων, ταυτοποιήθηκαν ως μέλη μιας ομάδας που φέρεται να συνεργαζόταν με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB για τη δολοφονία του προέδρου Zelenskyy, του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) Vasyl Malyuk και του επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών Kyrylo Budanov.

Mark Episkopos - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόκειται για μια από τις πιο προβεβλημένες απόπειρες δολοφονίας του Zelenskyy από τότε που η Ρωσία άρχισε την εισβολή της στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022. Είναι επίσης η πρώτη φορά που υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συμμετείχαν σε μια τέτοια συνωμοσία, σύμφωνα με το Κίεβο. Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι «ένας τόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τμήματος κρατικής ασφάλειας έχει γίνει χαφιές [του] εχθρού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της SBU Artem Dehtiarenko στο Politico.

Η είδηση της υποτιθέμενης συνωμοσίας έρχεται μετά από μήνες εσωτερικής αναταραχής στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων των συχνών απολύσεων και συλλήψεων κορυφαίων και ανώτερων αξιωματούχων για κατηγορίες διαφθοράς και κατασκοπείας, καθώς και της απόφασης του Zelenskyy να απολύσει τον αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) και δεύτερο πιο δημοφιλή δημόσιο αξιωματούχο της χώρας, Valery Zaluzhny.

Οι εξελίξεις αυτές, όταν εξετάζονται με φόντο τις φθίνουσες προοπτικές της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, υποδεικνύουν έναν βαθμό εσωτερικής ουκρανικής ευπάθειας που θα πρέπει να ανησυχήσει τους δυτικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Οι λεπτομέρειες αυτής της συγκεκριμένης απόπειρας δολοφονίας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, και η πλήρης έκταση της ρωσικής εμπλοκής δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί. Αλλά αν -όπως ισχυρίζεται η ίδια η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας- Ρώσοι πράκτορες κατάφεραν να επιστρατεύσουν τη βοήθεια τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων για να οργανώσουν μια σαρωτική, πολυφασική συνωμοσία για τη δολοφονία τριών από τους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, αυτό υποδηλώνει ένα ευρύτερο φαινόμενο εκτεταμένης διείσδυσης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην ουκρανική γραφειοκρατία και τον στρατό, το οποίο θα αποδειχθεί δύσκολο να διαγνωστεί πλήρως, πόσο μάλλον να ξεριζωθεί.

Πράγματι, το πρόβλημα αυτό πιθανότατα θα γίνει ακόμη πιο σοβαρό καθώς η αυξανόμενη απειλή κατάρρευσης της AFU κατά μήκος των γραμμών του μετώπου δημιουργεί νέα κίνητρα για τους Ουκρανούς αξιωματούχους σε όλα τα επίπεδα να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ρωσία. Η συνωμοσία δολοφονίας του Μαΐου θα μπορούσε έτσι να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι μιας ευρύτερης εσωτερικής δυσλειτουργίας που, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί τελικά να μετατραπεί σε χιονοστιβάδα και να αποτελέσει πρόκληση για την πολιτική σταθερότητα της Ουκρανίας.

Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι ενδεικτικές ενός ουκρανικού κράτους που νικά ή είναι σίγουρο για την επικείμενη νίκη του, αλλά αντίθετα είναι συμπτώματα μιας ταλαιπωρημένης κυβέρνησης σε καιρό πολέμου που σπαράσσεται από εσωτερικές αδυναμίες τις οποίες εκμεταλλεύεται η Ρωσία με αυξανόμενη αποτελεσματικότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail