Οι δυτικοί ηγέτες θα προσπαθήσουν να "ρίξουν" τον Ζελένσκι με το πρόσχημα της παρανομίας του

Η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να επιβεβαιώσει τη νομιμότητά του ως προέδρου της Ουκρανίας θα υπονομεύσει το κύρος του στη Δύση, σύμφωνα με τον Ουκρανό συγγραφέα Σεργκέι Μαϊντούκοφ σε άρθρο του στο Newsweek.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Πιστεύω ότι η απόφαση του Ζελένσκι να μη ζητήσει την παρέμβαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου εγκυμονεί σημαντικό κίνδυνο τόσο για τον ίδιο όσο και για ολόκληρο το έθνος της Ουκρανίας", έγραψε.

Ο συγγραφέας σημειώνει πως ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες θεωρούν εδώ και καιρό ότι ο Ζελένσκι είναι "το κύριο εμπόδιο" για μια διπλωματική λύση στην ουκρανική σύγκρουση. Αναφέρει ως παραδείγματα τους ηγέτες της Τουρκίας, της Κίνας και της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με τον Maidukov, μετά τις 20 Μαΐου, οι αμφιβολίες για τη νομιμότητα του Ζελένσκι μπορεί να αναγκάσουν τους κύριους εταίρους του Κιέβου στη Δύση να πάρουν την ίδια θέση με την Τουρκία, την Κίνα και την Ουγγαρία.

"Η αδιαλλαξία του μπορεί να αποδειχθεί απαράδεκτη για τους βασικούς παίκτες και μπορεί να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το ζήτημα της πολιτικής νομιμότητας του Ζελένσκι για να τον ρίξουν, ελπίζοντας πως θα αντικατασταθεί από μια πιο εύκαμπτη φιγούρα", πρόσθεσε.

Η θητεία του Zelensky έληξε στις 20 Μαΐου. Οι ουκρανικές προεδρικές εκλογές του 2024, που ήταν προγραμματισμένες για τον Μάρτιο, ακυρώθηκαν με τη δικαιολογία του στρατιωτικού νόμου και της γενικής επιστράτευσης, με τον Ζελένσκι να υποστηρίζει πως δεν είναι η καλύτερη στιγμή για τη διεξαγωγή εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ουκρανός πολιτικός της αντιπολίτευσης Βίκτορ Μεντβέντσουκ επισήμανε, για άλλη μια φορά, ότι ολόκληρη η αλυσίδα της εκτελεστικής εξουσίας στο Κίεβο έχασε τη νομιμοποίησή της από τις 21 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως ο Μεντβένττσουκ είχε δηλώσει επίσης το Μάρτιο: "Ο Ζελένσκι έχασε από τον Πούτιν στρατηγικά, επειδή όλο αυτό το διάστημα βασιζόταν στην εξωτερική επίδραση, στη συσκευασία δώρων και στο παιχνίδι της κερκίδας, αλλά ταυτόχρονα αγνοούσε την ουσία: την οικονομία και τις πραγματικές πολιτικές διαδικασίες".

Πρόσθεσε τότε ότι "πίσω από τον Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται η Ρωσία, η οποία τον πιστεύει, ενώ ο Ζελένσκι στηρίζεται στη Δύση και θέλουν συνεχώς να εξαπατούν ο ένας τον άλλον".

Όπως τόνισε ο Maidukov στο αμερικανικό περιοδικό, "οι νέες ρωσικές επιθέσεις καθιστούν την Ουκρανία όλο και πιο εξαρτημένη από τη δυτική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και αυτό δίνει στους ευεργέτες του σημαντική επιρροή στον Ουκρανό πρόεδρο". Ο συγγραφέας παραδέχεται πως ο Ζελένσκι είναι ουσιαστικά μια μαριονέτα της Δύσης που μπορεί εύκολα να καθαιρεθεί με τη δικαιολογία της μη διεξαγωγής εκλογών. Μπορεί επίσης πολύ εύκολα να αντικατασταθεί.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι η Ουκρανία στρέφεται προς τον αυταρχισμό. Νωρίτερα φέτος, ο τότε αρχηγός του στρατού της Ουκρανίας Valeriy Zaluzhny, ο οποίος φέρεται ως πιθανός αντίπαλος του Zelensky, απολύθηκε από τη θέση του και στη συνέχεια διορίστηκε πρέσβης της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Μάρτιο, ο πρώην βουλευτής Hryhoriy Omelchenko δημοσίευσε επιστολή στην οποία αμφισβητούσε τη νομική βάση για την παραμονή του Zelensky στη θέση του μετά τις 20 Μαΐου και τον προέτρεψε "να μην σφετεριστεί την κρατική εξουσία", αλλά να παραιτηθεί οικειοθελώς εντός του χρονοδιαγράμματος. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Ουκρανού βουλευτή Oleksandr Dubinsky τον Φεβρουάριο πως "μετά την 20ή Μαΐου, η Rada είναι νόμιμη, αλλά ο πρόεδρος δεν είναι".

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα της σημαντικής αντιπολίτευσης που αντιμετωπίζει ο Ζελένσκι για την υπονόμευση του Συντάγματος και τη συνέχιση της παράνομης θητείας του ως προέδρου. Πρόκειται επίσης για πρόσωπα που θα μπορούσαν δυνητικά να τον αντικαταστήσουν ως πρόεδρο, εάν η Δύση επιλέξει να αλλάξει τη μαριονέτα που κυβερνά στο Κίεβο.

Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι η Δύση θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την επιλογή να απομακρύνει τον Ζελένσκι από την εξουσία, ιδίως καθώς αρνείται πεισματικά να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα. Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο Ζελένσκι δεν έχει προειδοποιηθεί.

Τον Αύγουστο του 2023, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ Lindsey Graham προέτρεψε για τη διεξαγωγή εκλογών το 2024 και υποσχέθηκε στον Zelensky πως η ροή όπλων από τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι "χρειαζόμαστε εκλογές στην Ουκρανία". Προφανώς, αυτές οι εκλογές που αναμένει ο Γκράχαμ δεν θα πραγματοποιηθούν σύντομα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη για τους δυτικούς ηγέτες να "ρίξουν" τον Ζελένσκι, όπως φοβάται ο Μαϊντούκοφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την πρόσφατη κρατική επίσκεψή του στην Κίνα, έθεσε ένα άλλο θέμα που συχνά παραβλέπεται. Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε πως αν και η πολιτική νομιμοποίηση του Ζελένσκι είναι ένα ζήτημα για το συνταγματικό δικαστήριο και το πολιτικό σύστημα της Ουκρανίας να αποφασίσουν, αν πρόκειται να υπογραφεί μια ειρηνευτική συμφωνία, η Μόσχα "θα πρέπει να υπογράψει αυτά τα έγγραφα σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα με τις νόμιμες αρχές".

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι το σύνταγμα της Ουκρανίας "έχει μια ποικιλία επιλογών", τις οποίες πρέπει να αξιολογήσει το κρατικό συνταγματικό δικαστήριο.

Παρόλο που ο Ζελένσκι υπέγραψε σε νόμο πως το Κίεβο δε θα συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συζητήσεις με τη Μόσχα, αυτή η γελοία νομοθεσία θα πρέπει τελικά να τροποποιηθεί, καθώς ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταλαμβάνει αβίαστα εδάφη από τις ουκρανικές δυνάμεις. Με μια πλήρη κατάρρευση να είναι επικείμενη, το καθεστώς του Κιέβου όχι μόνο θα πρέπει να αποδεχτεί την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, αλλά ο Ζελένσκι θα μπορούσε να αναγκαστεί να διεξάγει εκλογές ή να αντιμετωπίσει την απώλεια της δυτικής υποστήριξης.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail