Τι το προκαλεί αυτό; «Έρχεται δημογραφικός χειμώνας» καθώς τα ποσοστά γονιμότητας πέφτουν σε όλο τον πλανήτη

Τα ποσοστά γονιμότητας έχουν πέσει πολύ κάτω από το επίπεδο αντικατάστασης σε ολόκληρο τον βιομηχανοποιημένο κόσμο και αυτό αρχίζει να προκαλεί μεγάλα προβλήματα παγκοσμίως. Οι γηράσκοντες πληθυσμοί βασίζονται στις νεότερες γενιές για να τους φροντίσουν καθώς μεγαλώνουν, αλλά οι νεότερες γενιές δεν είναι αρκετά μεγάλες για να ολοκληρώσουν αυτό το έργο. Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχουν αρκετοί καταρτισμένοι νέοι εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς για να αντικαταστήσουν την τεχνογνωσία μεγαλύτερων εργαζομένων που τώρα συνταξιοδοτούνται. Δυστυχώς, αυτή είναι μόνο η αρχή. Όπως συζητώ στο νέο μου βιβλίο με τίτλο «Χάος», εάν τα ποσοστά γονιμότητας συνεχίσουν να μειώνονται, θα μπορούσαμε δυνητικά να αντιμετωπίσουμε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια πληθυσμιακή κατάρρευση τις επόμενες δεκαετίες. 
 
Michael Snyder - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Αυτό έχει γίνει τόσο προφανές που ακόμη και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να αναφέρονται σε αυτό. Στην πραγματικότητα, ένας οικονομολόγος που μόλις έδωσε συνέντευξη στη Wall Street Journal προειδοποιεί πως «έρχεται ο δημογραφικός χειμώνας»:
Η γονιμότητα μειώνεται σχεδόν παντού, για τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος, εκπαίδευσης και συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό. Η πτώση του ποσοστού γεννήσεων έχει τεράστιες συνέπειες για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι οικονομίες και τη θέση των υπερδυνάμεων του κόσμου.

Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, η γονιμότητα έπεσε κάτω από την αντικατάσταση στη δεκαετία του 1970 και έπεσε κάτω κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πέφτει και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ινδία ξεπέρασε την Κίνα ως η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα πέρυσι, ωστόσο η γονιμότητά της είναι τώρα κάτω από την αντικατάσταση.

«Ο δημογραφικός χειμώνας πλησιάζει», είπε ο Χεσούς Φερνάντεζ-Βιλαβέρντε, οικονομολόγος που ειδικεύεται στα δημογραφικά στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε έναν σταθερό πληθυσμό, πρέπει το ποσοστό γονιμότητας να είναι στο 2,1 ή μεγαλύτερο.

Δυστυχώς, το ποσοστό γονιμότητάς μας έπεσε μόλις στο 1,62 πέρυσι, το οποίο ήταν ένα ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών:
Στις ΗΠΑ, μια βραχύβια πανδημία βρεφών έχει αντιστραφεί. Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας μειώθηκε στο 1,62 πέρυσι, σύμφωνα με τα προσωρινά κυβερνητικά στοιχεία, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί.

Αν η γονιμότητα παρέμενε κοντά στο 2,1, όπου ήταν το 2007, οι ΗΠΑ θα είχαν υποδεχτεί περίπου 10,6 εκατομμύρια περισσότερα μωρά από τότε, σύμφωνα με τον Kenneth Johnson, ανώτερο δημογράφο στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire.
Ο γηγενής πληθυσμός μας έχει μειωθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο ο πληθυσμός των ΗΠΑ στο σύνολό του δεν έχει συρρικνωθεί είναι λόγω της τεράστιας μετανάστευσης που έχει συμβεί.

Όμως, παρόλο που δε συρρικνώνεται, ο πληθυσμός των ΗΠΑ γερνάει γρήγορα και προβλέπεται πως μόλις σε έξι χρόνια από τώρα οι ηλικιωμένοι θα ξεπερνούν τα παιδιά για πρώτη φορά σε ολόκληρη την ιστορία μας:
Οι ηλικιωμένοι πρόκειται να ξεπεράσουν τα παιδιά για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία μέσα σε έξι χρόνια, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χώρα πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα δραματικά γερασμένο πληθυσμό.

Το «ασημένιο τσουνάμι» έχει ήδη διπλασιάσει το βάρος των ατόμων σε ηλικία εργασίας από το 1960, όταν υπήρχαν έξι εργαζόμενοι για κάθε άνω των 65 ετών.
Περιττό να πούμε ότι οι ηλικιωμένοι βασίζονται σε όλους εμάς τους υπόλοιπους για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και του Medicare.

Αλλά είμαστε πολύ λίγοι, και έτσι πλησιάζει γρήγορα μια ημέρα λήξης για αυτά τα προγράμματα
Οι αναλογιστές προειδοποίησαν πέρυσι ότι το καταπιστευματικό ταμείο της Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να εξαντληθεί έως το 2034, με τις δαπάνες για πρόνοια και Medicare να προβλέπεται να αυξηθούν από 9,1 τοις εκατό του ΑΕΠ των ΗΠΑ σε 11,5 σε μόλις 12 χρόνια.

Και το μεταβαλλόμενο ηλικιακό προφίλ της Αμερικής σημαίνει πως θα υπάρχουν μόνο 2,75 άτομα σε ηλικία εργασίας για κάθε άτομο εξαρτώμενης ηλικίας έως το 2030, όταν θα περιλαμβάνονται και τα παιδιά.
Φυσικά, δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που ασχολούνται με τέτοια θέματα.

Στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, τα ποσοστά γονιμότητας είναι ακόμη χαμηλότερα από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες:
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ, καθώς οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν γήρανση του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της οποίας ο πληθυσμός αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 30 τοις εκατό έως το 2070, όταν τα τέσσερα στα δέκα θα είναι άνω των 65 ετών.

Η κατάσταση είναι τόσο έντονη στη Νότια Κορέα που ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ντέιβιντ Κόλμαν προέβλεψε πως ολόκληρη η χώρα θα είχε εξαφανιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς μέχρι το 2750.

Και ακόμη και η Κίνα, η οποία πρόσφατα έχασε το καθεστώς της ως το πολυπληθέστερο έθνος στον κόσμο λόγω της Ινδίας, τώρα συρρικνώνεται με ρυθμό σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως.
Και τα ποσοστά γονιμότητας είναι επίσης πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο αντικατάστασης σε όλη την Ευρώπη:
Τα προβλεπόμενα ποσοστά γονιμότητας στις χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης είναι όλα κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο που εκτιμάται για το 2050 και το 2100 και είναι ήδη χαμηλότερα από αυτό που απαιτείται για τη διατήρηση της πληθυσμιακής αύξησης.

Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στη Δυτική Ευρώπη προβλέπεται να μειωθεί από 1,53 το 2021 σε 1,44 το 2050 και 1,37 το 2100.

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Ανδόρα είχαν προβλεφθεί να έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας μέχρι τότε.
Τι το προκαλεί λοιπόν αυτό;

Όπως έχω προειδοποιήσει τους αναγνώστες μου εδώ και πολλά χρόνια, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει πέσει σε καταστροφικά χαμηλά επίπεδα σε όλο τον πλανήτη.

Εάν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων συνεχίσει να μειώνεται με το ρυθμό που μειώνεται, τελικά τα περισσότερα αρσενικά θα είναι υπογόνιμα.

Η υπογονιμότητα είναι επίσης σε τρομακτικά επίπεδα στις νεαρές γυναίκες μας. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε ζευγάρια που θέλουν απεγνωσμένα να κάνουν παιδιά αλλά δεν τα κατάφεραν.

Εν τω μεταξύ, η κουλτούρα μας έχει γίνει λυσσαλέα κατά των παιδιών και λυσσαλέα κατά της οικογένειας, και ως αποτέλεσμα υπάρχουν τεράστιες ορδές νέων που έχουν αποφασίσει πως δε θέλουν ποτέ να γίνουν γονείς.

Και χάρη στην παγκόσμια εμβέλεια της βιομηχανίας ψυχαγωγίας μας, εξάγουμε συνεχώς αυτήν την κουλτούρα στον υπόλοιπο κόσμο.

Επομένως, αυτό που βλέπουμε δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανέναν από εμάς.

Απλώς θερίζουμε αυτό που έχουμε σπείρει.

Σήμερα στον πλανήτη μας ζουν περίπου 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Αλλά δε θα μείνει έτσι για πολύ.

Η μείωση του πληθυσμού έχει ήδη γίνει μείζον πολιτικό ζήτημα στα έθνη σε όλο τον κόσμο, και κατά τα επόμενα χρόνια τεράστιος αριθμός ανθρώπων θα εξαφανιστεί από πολέμους, επιδημίες, λιμούς και φυσικές καταστροφές.

Η ανθρωπότητα έχει γίνει απίστευτα εγωίστρια και εγωκεντρική, με αποτέλεσμα να πάψουμε να νοιαζόμαστε για το μέλλον.

Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, οι επιτυχημένες κοινωνίες ανέκαθεν εκτιμούσαν πολύ τον γάμο, την οικογένεια και τα παιδιά.

Αλλά τώρα έχουμε αγκαλιάσει «νέες αξίες» και καταστρέφουμε γρήγορα το λαμπρό μέλλον που θα μπορούσαμε να είχαμε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail