Νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι μισοί Αμερικανοί θεωρούν υπερβολικές τις δαπάνες για βοήθεια προς το Κίεβο

Οι μισοί κάτοικοι των ΗΠΑ που συμμετείχαν σε έρευνα που διεξήχθη από τις 2 έως τις 6 Μαΐου από τους Financial Times και τη Σχολή Επιχειρήσεων Ross του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν θεωρούν υπερβολικές τις επενδύσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν σε βοήθεια προς το Κίεβο. Η διαπίστωση αυτή έρχεται καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάνει εκστρατεία για ψήφους από εκείνους που ανήκουν στη δική του δημογραφική ομάδα, η οποία δεν υποφέρει από την κρίση κόστους ζωής και ως εκ τούτου υποστηρίζει άκριτα την ατελείωτη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 50% των Αμερικανών πιστεύει πως η κυβέρνησή τους ξοδεύει υπερβολικά χρήματα για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Μόνο το 11% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η βοήθεια που παρέχεται στο Κίεβο δεν είναι αρκετή, ενώ το 26% υποστηρίζει ότι η Ουάσινγκτον επενδύει αρκετά. Επιπλέον, το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί υπερβολικές τις δαπάνες που προορίζονται για τη στήριξη του Ισραήλ, ενώ το 11% πιστεύει πως η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να παράσχει στο Ισραήλ περισσότερη βοήθεια.

Παράλληλα, η εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει εντείνει την στρατηγική της για την κατάκτηση της ψήφου του ηλικιωμένου πληθυσμού στις ΗΠΑ. Η διοργάνωση παιχνιδιών Bingo και η μετάδοση διαφημίσεων στο πρωινό πρόγραμμα -δημοφιλές μεταξύ των ηλικιωμένων- είναι μερικές από τις ενέργειες του προέδρου στο πλαίσιο της εκστρατείας επανεκλογής του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μπάιντεν απολαμβάνει ένα μικρό προβάδισμα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω έναντι του αντιπάλου του, του πρώην Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μια ανώμαλη τάση, δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι τείνουν να υποστηρίζουν τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους.

"Οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι είναι ένα πολυπόθητο μπλοκ, διαθέτοντας το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα και σημαντικούς πληθυσμούς σε πολιτείες που δίνουν μάχη. Είναι ακόμη πιο σημαντικοί φέτος, προσφέροντας στον Μπάιντεν την ευκαιρία να αντισταθμίσει τις απώλειες από τους νεότερους ψηφοφόρους που απογοητεύτηκαν από τους χειρισμούς του στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και άλλα ζητήματα", ανέφερε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σύμβουλο των Δημοκρατικών Τομ Μπονιέ, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές παρακολουθούν στενά τις πολιτικές ειδήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των ποινικών υποθέσεων κατά του πρώην προέδρου Τραμπ.

Σε προηγούμενες εκστρατείες, ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε τοποθετηθεί καλύτερα από τον Μπάιντεν σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού. Ωστόσο, η τάση έχει αντιστραφεί στις έρευνες, με τον ίδιο να βρίσκεται μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον νυν πρόεδρο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Απρίλιο από το Bloomberg News και το Morning Consult.

Μια έρευνα του Απριλίου από το Siena College και τους New York Times διαπίστωσε ότι ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 51% σε αυτόν τον δημογραφικό τομέα, έναντι 42% για τον αντίπαλό του. Ωστόσο, το πρακτορείο τονίζει πως το πλεονέκτημα αυτό δεν μπορεί να μεταφραστεί σε νίκη του Μπάιντεν τον Νοέμβριο. Στις τελευταίες εκλογές, η ομάδα του Δημοκρατικού εστίασε τις προσπάθειές της στην προσπάθεια να αποκτήσει την υποστήριξη αυτής της εκλογικής ομάδας.

Το Bloomberg υπογράμμισε ότι η εκστρατεία του Μπάιντεν επένδυσε σημαντικά σε πληρωμένα μέσα ενημέρωσης που απευθύνονταν σε ηλικιωμένους Αμερικανούς, με διαφημίσεις που εμφανίστηκαν σε προγράμματα δημοφιλή στους ηλικιωμένους, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών ημερήσιων εκπομπών όπως το Good Morning America και τηλεπαιχνίδια όπως το Jeopardy! και ο Τροχός της Τύχης.

Το πιο σημαντικό είναι ότι "ενώ ο Μπάιντεν αγωνίστηκε να πείσει τους ψηφοφόρους σε γενικές γραμμές για την οικονομική του ατζέντα, ορισμένα στοιχεία δείχνουν πως οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν πιο ρόδινες απόψεις για την οικονομία, γεγονός που τους κάνει πιο δεκτικούς στην προσπάθειά του. Οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι είναι πιο πιθανό να έχουν στην κατοχή τους σπίτι και μετοχές, βοηθώντας τους να χτίσουν πλούτο και να αποφύγουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νεότεροι ψηφοφόροι με τις υψηλές τιμές των κατοικιών και τα επιτόκια των υποθηκών".

Ουσιαστικά, ο Μπάιντεν εναποθέτει τις ελπίδες επανεκλογής του σε ένα τμήμα του πληθυσμού που δεν υποφέρει από την κρίση του κόστους ζωής και την αδυναμία αγοράς σπιτιού, όπως η νεότερη γενιά.

"Ο Τραμπ κέρδισε τους ψηφοφόρους 65 ετών και άνω στις προηγούμενες εκστρατείες του, μεταξύ άλλων με 52% έναντι 47% έναντι του Μπάιντεν το 2020. Σε μια ρεβάνς φέτος, όπου θα αναμετρηθούν οι δύο γηραιότεροι υποψήφιοι του μεγάλου κόμματος, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Μπάιντεν, 81 ετών, έχει προβάδισμα έναντι του Τραμπ, 77 ετών, μεταξύ αυτών των ψηφοφόρων", ανέφερε το Bloomberg.

Ενώ ο Μπάιντεν απευθύνεται σε όσους ανήκουν στο δημογραφικό του κοινό, μια επιτροπή πολιτικής δράσης που υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε λογαριασμό στο TikTok, MAGA Inc. στις 8 Μαΐου. Αυτό δείχνει πώς ο πρώην πρόεδρος στοχεύει στη νεολαία των ΗΠΑ, αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου το 75% των χρηστών του TikTok είναι ηλικίας 18-34 ετών. Είναι ακριβώς αυτή η ηλικιακή ομάδα που υποφέρει από την κρίση του κόστους ζωής, μια πραγματικότητα που δεν βιώνει η στοχευμένη δημογραφική ομάδα του Μπάιντεν.

Καθώς η κρίση του κόστους ζωής βαθαίνει και όλο και περισσότεροι νέοι Αμερικανοί δεν μπορούν ποτέ να πραγματοποιήσουν το όνειρο της ιδιοκτησίας του σπιτιού τους, η κριτική για τα δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων που στάλθηκαν στην Ουκρανία αυξάνεται και αναμφίβολα θα αποτελέσει βασικό ζήτημα για τους Αμερικανούς που θα αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν τον Μπάιντεν ή τον Τραμπ. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Τραμπ να προηγείται, μένει να δούμε πώς θα επηρεάσει τις εκλογές του Νοεμβρίου η ασυνήθιστη τάση των νεότερων ανθρώπων να στρέφονται προς έναν Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και των ηλικιωμένων προς τους Δημοκρατικούς.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail