Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσαν να προκαλέσουν ράλι τιμών

Οι αγορές φυσικού αερίου ξεκίνησαν ανοδικά τη νέα εβδομάδα, με τις τιμές του φυσικού αερίου Henry Hub να σημειώνουν άλμα 26,4% στα 2,03 δολάρια/MMBtu, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο σημειώνουν άνοδο 5,5% στις 1330 ώρα Ελλάδας στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Το ράλι φαίνεται ότι προκλήθηκε από τις ανησυχίες σχετικά με τον τερματισμό των ρωσικών ροών φυσικού αερίου.
 
Alex Kimani - Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πίσω στο 2019, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν πενταετή συμφωνία διαμετακόμισης μέσω αγωγών για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και οι δύο χώρες συνέχισαν να τηρούν τη σύμβαση παρά το γεγονός πως η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία εδώ και δύο χρόνια. Όμως αυτή η συμφωνία είναι τώρα έτοιμη να φτάσει στο τέλος της, αφού το Κίεβο δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ανανεώσει το σύμφωνο όταν λήξει στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ ο επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ενέργειας Καντρί Σίμσον ανέφερε πως το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δεν έχει "κανένα ενδιαφέρον" να πιέσει για την αναβίωση της συμφωνίας. Το φυσικό αέριο της Ουκρανίας ανέρχεται στο 5% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, με την Aura Sabadus, ανώτερη αναλύτρια στην εταιρεία πληροφοριών αγοράς ICIS, να δηλώνει στο Politico ότι η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είναι πιθανό να πληγούν περισσότερο όταν διακοπούν οι εισαγωγές.

Ευτυχώς, οι πολύπαθοι παραγωγοί φυσικού αερίου θα μπορούσαν να έχουν μια σπάνια ευλογία αν η Ευρώπη απεξαρτηθεί από περισσότερα ρωσικά ενεργειακά αγαθά. Ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies (NYSE:TTE) Patrick Pouyanne έχει προβλέψει πως οι τιμές του φυσικού αερίου και του LNG θα εκτοξευθούν μετά τις κυρώσεις της ΕΕ για το ρωσικό φυσικό αέριο από το έργο Yamal LNG.

"Εάν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις στο Yamal LNG, η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί γρήγορα και το χαρτοφυλάκιό μας θα ωφεληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι θετικό αν υπάρξουν κυρώσεις, όχι αρνητικό, διότι τα μετρητά από τη Yamal είναι αρκετά περιορισμένα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταλαβαίνουν ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού τους σήμερα βασίζεται στο LNG και δεν θέλουν να δουν ξανά αυξήσεις τιμών... αυτό που καταλαβαίνω είναι πως μπορεί να έχουν κάποιες ιδέες, αλλά από το 2027 και μετά, όχι νωρίτερα", δήλωσε ο Pouyanne στο Reuters.

Η TotalEnergies κατέχει μερίδιο 19,4% στην ιδιωτική ρωσική εταιρεία παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Novatek, ιδιοκτήτρια του έργου Yamal LNG στην ανατολική Ρωσία. Η εταιρεία δεν έχει λάβει μέρισμα από το Yamal LNG από το 2023 χάρη στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ωστόσο, έλαβε περίπου 450 εκατ. δολάρια σε εξαμηνιαία μερίσματα από τη Novatek στα τέλη του 2022.

Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει τις χώρες μέλη να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου συνοδευτεί από έναν σκληρό χειμώνα. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από την πρόσφατη απόφαση του Βερολίνου να φορολογήσει μονομερώς τις εξαγωγές φυσικού αερίου, καθιστώντας δυσκολότερη για τις χώρες αυτές την ανταλλαγή των ρωσικών εισαγωγών με προμήθειες που προέρχονται μέσω της Γερμανίας, της Ιταλίας ή της Τουρκίας."Θα πρέπει να αποφύγουμε βήματα που θα βλάψουν το έργο που έχει γίνει και θα ενισχύσουν τον Ρώσο επιτιθέμενο", δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Jozef Síkela σχετικά με την εισφορά την περασμένη εβδομάδα.

Το μπλοκ έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να καταργήσει σταδιακά περίπου τα δύο τρίτα των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου και να αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία. Παρόλα αυτά, η Ρωσία προμήθευε το 14,8% του φυσικού αερίου της ΕΕ το 2023. Το αν η ΕΕ θα προχωρήσει ή όχι στις κυρώσεις μένει να φανεί, δεδομένου πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί βρίσκονται υπό πίεση για να διατηρήσουν τις τιμές της ενέργειας υπό έλεγχο και να διασφαλίσουν τον εφοδιασμό, με τις μνήμες των τιμών ρεκόρ του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 να είναι ακόμη νωπές.

Αποθέματα φυσικού αερίου ρεκόρ

Τα συνολικά θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, ωστόσο, παραμένουν αδύναμα, με τις παγκόσμιες αγορές να είναι επί του παρόντος πλημμυρισμένες με φυσικό αέριο εν μέσω χλιαρών προοπτικών ζήτησης. Την περασμένη εβδομάδα, τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ ανήλθαν σε λίγο πάνω από 72 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ήτοι 62% γεμάτα, ποσοστό ρεκόρ για αυτή την εποχή του έτους, ενώ οι δεξαμενές φυσικού αερίου στην Καλιφόρνια έχουν σχεδόν γεμίσει πριν από το χρονοδιάγραμμα για την αναπλήρωση των αποθεμάτων για την επόμενη περίοδο θέρμανσης. Την περασμένη εβδομάδα, η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανέφερε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου για την εβδομάδα που έληξε στις 19 Απριλίου 2024 ήταν 2.425 δισ. κυβικά μέτρα έναντι 2.333 δισ. κυβικών μέτρων για την εβδομάδα που έληξε στις 12 Απριλίου 2024. Αυτό συνεπάγεται καθαρή μεταβολή +92 Bcf έναντι +50 Bcf για την εβδομάδα που έληξε στις 12 Απριλίου 2024. Τα αμερικανικά αποθέματα φυσικού αερίου ήταν 439 Bcf υψηλότερα από πέρυσι αυτή τη στιγμή και 655 Bcf πάνω από τον πενταετή μέσο όρο των 1.770 Bcf. Περαιτέρω, στα 2.425 Bcf, το συνολικό εργαζόμενο αέριο είναι πάνω από το ιστορικό εύρος πενταετίας.


Από την πλευρά της ζήτησης, η Ευρώπη πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα θερμό καιρικό μέτωπο, μειώνοντας τη ζήτηση φυσικού αερίου στην ήπειρο, ενώ είναι πιθανό να τεθεί σε λειτουργία περισσότερη προσφορά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η αμερικανική μονάδα Freeport LNG ξεπερνά ορισμένα από τα τεχνικά της προβλήματα. Εδώ και μήνες, η μονάδα -η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εγκατάσταση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)- λειτουργεί κάτω από το 80% της δυναμικότητάς της λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail