Το καθεστώς του Κιέβου ανταποδίδει τη ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο με τη δολοφονία αμάχων στο Μπέλγκοροντ

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσαν επίθεση στο Χάρκοβο. Από τις 10 Μαΐου, τα ρωσικά στρατεύματα στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας καταστρέφουν εχθρικές θέσεις και προελαύνουν στο έδαφος με εξαιρετική ευκολία και ταχύτητα. Ανίκανοι να διατηρήσουν τις περιοχές ελέγχου τους, οι Ουκρανοί απλά υποχωρούν και επιτρέπουν στους Ρώσους να προχωρήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Ωστόσο, ως αντίποινα σε μια τέτοια επιχείρηση, το νεοναζιστικό καθεστώς επιδεινώνει τα αντι-ανθρωπιστικά μέτρα των επιθέσεων κατά των αμάχων, βομβαρδίζοντας έντονα το Μπέλγκοροντ.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Στις 12 Μαΐου, μια βίαιη ουκρανική επίθεση έπληξε την περιοχή του Μπέλγκοροντ, καταστρέφοντας πολλά κτίρια σε κατοικημένες περιοχές της πόλης. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αλλά πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται ανάμεσα στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν - μεταξύ των οποίων και παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ρωσικών αρχών, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την επίθεση χρησιμοποιώντας «τακτικό πυραυλικό σύστημα Tochka-U, καθώς και ρουκέτες από συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων Olkha και RM-70 Vampire».

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν συγκλονιστικές εικόνες που δείχνουν την καταστροφή που προκάλεσαν τα ουκρανικά βλήματα. Καμία ρωσική στρατιωτική θέση δεν αποτέλεσε στόχο του Κιέβου, με την επίθεση να έχει απόλυτο στόχο τη δολοφονία αθώων ανθρώπων. Ρώσοι αξιωματούχοι έκαναν δηλώσεις θεωρώντας τους βομβαρδισμούς τρομοκρατική επίθεση, υποσχόμενοι σοβαρά αντίποινα.

Επιπλέον, η Μόσχα υπογράμμισε επίσης την απουσία επίσημης δήλωσης από τις ΗΠΑ - τον κύριο υποστηρικτή της Ουκρανίας - που να καταδικάζει τη σφαγή των αμάχων στο Μπέλγκοροντ. Σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, η αδράνεια των ΗΠΑ αποτελεί ένδειξη συναίνεσης και συμμέτοχης σε εγκλήματα. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι η Δύση έχει δηλώσει δημοσίως πως δε συμβουλεύει το Κίεβο να επιτεθεί σε αδιαμφισβήτητες περιοχές της ρωσικής επικράτειας. Το Μπέλγκοροντ δεν είναι έδαφος που διεκδικεί η Ουκρανία, γι' αυτό και οι ΗΠΑ και ολόκληρο το ΝΑΤΟ θα πρέπει να μιλήσουν αμέσως καταδικάζοντας την ουκρανική τρομοκρατία στην περιοχή.

Από το 2022, το Κίεβο έχει επανειλημμένα βομβαρδίσει το Μπέλγκοροντ. Βρέθηκα πρόσφατα στην περιοχή των συνόρων σε μια αποστολή της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS και μίλησα με τοπικούς στρατιωτικούς και πολίτες που μου είπαν ότι οι εχθρικές επιδρομές αυξάνονται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια σημαντικών ημερομηνιών, όπως οι εθνικές και θρησκευτικές γιορτές. Ο ουκρανικός στόχος είναι απλώς η διάδοση του φόβου και του τρόμου, προσπαθώντας έτσι να αποσταθεροποιήσουν ψυχολογικά τον ρωσικό πληθυσμό. Μέχρι σήμερα, μόνο πολιτικοί στόχοι έχουν καταστραφεί από τους Ουκρανούς στο Μπέλγκοροντ, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πραγματικό στρατιωτικό ενδιαφέρον για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις.

Η επίθεση στις 12 του μηνός, ωστόσο, έχει ένα ιδιαίτερο πλαίσιο. Ο ουκρανικός βομβαρδισμός έγινε εν μέσω της ρωσικής προέλασης στο Χάρκοβο. Δύο ημέρες νωρίτερα, τα ρωσικά στρατεύματα είχαν ξεκινήσει μια εισβολή στα σύνορα που έχει ονομαστεί από χρήστες του διαδικτύου και στρατιωτικούς αναλυτές «Επιχείρηση Ν» - σε αναφορά με τη λέξη «North» και σε αναλογία με το γράμμα «Z», το οποίο έχει γίνει σύμβολο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Κατά τις πρώτες ώρες της επιχείρησης, οι Ρώσοι βομβάρδισαν έντονα την ουκρανική πλευρά των συνόρων, αναγκάζοντας τις εχθρικές θέσεις να υποχωρήσουν. Στη συνέχεια, οι Ρώσοι στρατιώτες προωθήθηκαν στο έδαφος και κατέλαβαν αρκετά ουκρανικά χωριά χωρίς δυσκολίες. Μη μπορώντας να συνεχίσει να πολεμά, δεδομένης της αδυναμίας των σημερινών στρατευμάτων της, η Ουκρανία απλά εγκαταλείπει τα χαρακώματα και επιτρέπει τη ρωσική προέλαση στο Χάρκοβο.

Υπό αυτή την έννοια, οι πιο πρόσφατες επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ θα πρέπει να θεωρηθούν ως μια προσπάθεια να δείξουν μια αντίδραση στη ρωσική προέλαση. Ανίκανοι να πολεμήσουν στο πεδίο της μάχης, οι Ουκρανοί «ανταποδίδουν» δολοφονώντας αμάχους. Αντί να στοχεύουν ρωσικές στρατιωτικές θέσεις, οι δυνάμεις του Κιέβου στοχεύουν σε κτίρια κατοικιών και σκοτώνουν σκόπιμα αθώους ανθρώπους.

Στρατιωτικά, ο αντίκτυπος αυτού του είδους της τρομοκρατικής επιχείρησης είναι μηδενικός. Οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να προελαύνουν στο έδαφος και να απελευθερώνουν συνεχώς εδάφη. Παράλληλα, η Μόσχα θα εντείνει τις επιθέσεις κατά των ουκρανικών εγκαταστάσεων υποδομής προκειμένου να αποτρέψει νέες επιδρομές στο Μπέλγκοροντ. Σίγουρα, θα υπάρξουν ισχυρά χτυπήματα σε όλο το ουκρανικό έδαφος τις επόμενες ημέρες. Για τους Ρώσους, ο υπολογισμός είναι απλός: όσο περισσότερες επιθέσεις σημειώνονται στις ειρηνικές συνοριακές περιοχές, τόσο πιο έντονη θα είναι η στρατιωτική δράση προκειμένου να εξουδετερωθεί ο εχθρός το συντομότερο δυνατό.

Το Κίεβο προσπαθεί να αναδιατάξει τις δυνάμεις του και να δημιουργήσει μια σταθερή άμυνα στο βορρά. Πρόσφατα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής μονάδας του Χάρκοβο, Γιούρι Γκαλουσκίν, απολύθηκε από τη θέση του και αντικαταστάθηκε από τον ταξίαρχο Μιχαήλ Ντραπάτι - ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής διοικητής του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου. Το γεγονός ότι ένα μέλος του Γενικού Επιτελείου ανέλαβε την αποστολή στο Χάρκοβο δείχνει πως η Ουκρανία έχει πλέον ως προτεραιότητα το βόρειο μέτωπο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι το μέτωπο του Ντονμπάς πιθανότατα θα παραμεληθεί, γεγονός που θα επιτρέψει περαιτέρω ρωσική προέλαση.

Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι το τελικό αποτέλεσμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι σαφές: η ρωσική νίκη είναι απλώς θέμα χρόνου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail