Το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς είναι μεγαλύτερο από ποτέ, και η απογοήτευση αυξάνεται σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα

Έχετε νιώσει ποτέ ότι δε φαίνεται να προχωράτε όσο σκληρά κι αν προσπαθείτε; Αν ναι, σίγουρα δεν είστε μόνοι. Το χάσμα μεταξύ των υπερπλούσιων και των υπολοίπων από εμάς δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο και περισσότερος πλούτος μεταφέρεται στην κορυφή της πυραμίδας κάθε μέρα που περνάει. Δυστυχώς, η οικονομία μας έχει εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά συγκεντρωτικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να αποστραγγίζει τον πλούτο από αυτούς που δεν κατέχουν περιουσιακά στοιχεία που παράγουν πλούτο και να τον μεταφέρει σε αυτούς που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που παράγουν πλούτο. Δυστυχώς, ακόμη και τα περισσότερα από τα σπίτια μας και τα περισσότερα από τα οχήματά μας έχουν μετατραπεί σε περιουσιακά στοιχεία που παράγουν πλούτο για την ελίτ. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Κάθε μήνα, όταν κάνετε την πληρωμή του στεγαστικού σας δανείου και την πληρωμή του οχήματός σας, κάνετε τους πλούσιους ακόμα πιο πλούσιους. Ολόκληρο το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να σας βάζει βαθιά στο χρέος και να σας κρατά να πληρώνετε αυτό το χρέος μέχρι να πεθάνετε.

Όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια, αυτοί που διαχειρίζονται το σύστημα θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουν τον πλούτο της ελίτ.

Η Federal Reserve διοχέτευσε τρισεκατομμύρια δολάρια στο σύστημα για να στηρίξει την αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και λειτούργησε.

Αυτήν την στιγμή, ο βιομηχανικός μέσος όρος του Dow Jones κυμαίνεται γύρω στις 40.000 και όσοι έχουν μετοχές ζουν την υψηλή ζωή.

Ποιος όμως κατέχει τις περισσότερες μετοχές;

Σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve, το πλουσιότερο 10 τοις εκατό όλων των Αμερικανών κατέχει ένα ρεκόρ 93 τοις εκατό όλων των μετοχών:

Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί δεν κατείχαν ποτέ τόσο μεγάλο μέρος του χρηματιστηρίου, με το κορυφαίο 10% να κατέχει τώρα το ρεκόρ του 93% των μετοχών των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve.
Από την άλλη πλευρά, το φτωχότερο 50 τοις εκατό όλων των Αμερικανών κατέχει μόλις το 1 τοις εκατό όλων των μετοχών
Ωστόσο, η ιδιοκτησία μετοχών είναι λοξή προς την κορυφή: συγκριτικά, το χαμηλότερο 50% των Αμερικανών κατείχε μόλις το 1% όλων των μετοχών και των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων το τρίτο τρίμηνο, δείχνουν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Φυσικά οι μετοχές είναι μόνο μια μορφή πλούτου.

Αλλά όταν προσθέτουμε όλες τις άλλες μορφές πλούτου, το κατώτερο 50 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ εξακολουθεί να κατέχει μόνο το 2,6 τοις εκατό του συνόλου του πλούτου.

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει την πίστη τους στο σύστημα και γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι, και οι πολιτικοί μας προσπαθούν να τους κρατήσουν ειρηνικούς με φυλλάδια.

Σε αυτό το σημείο, 42 εκατομμύρια Αμερικανοί λαμβάνουν επιδόματα κουπόνι τροφίμων κάθε μήνα και μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων δαπανάται για πρόχειρο φαγητό:
Μια ανησυχητική μελέτη έδειξε πώς 42 εκατομμύρια παραλήπτες κουπόνι τροφίμων ξοδεύουν τα φυλλάδια πρόνοιας σε εξαιρετικά επεξεργασμένο πρόχειρο φαγητό.

Η Coca-Cola, το Sprite και άλλα αναψυκτικά είναι τα προϊόντα που αγοράζονται πιο συχνά μέσω του Προγράμματος Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας (SNAP) 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι καραμέλες, τα πατατάκια, η κατεψυγμένη πίτσα, το παγωτό, τα μπισκότα και άλλα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα κυριαρχούν στα 20 κορυφαία είδη, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Καινοτομίας Οικονομικής Πολιτικής (EPIC).
Πολλοί από αυτούς που λαμβάνουν κρατική βοήθεια εργάζονται πραγματικά.

Αλλά το κόστος ζωής έχει γίνει τόσο καταπιεστικό που ακόμη και οι άνθρωποι που εργάζονται για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Αμερική δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά για να ανταπεξέλθουν στα βασικά:
Πέντε χρόνια αφότου η Amazon.com Inc. αύξησε τους μισθούς στα 15 δολάρια την ώρα, οι μισοί εργαζόμενοι στην αποθήκη που ερωτήθηκαν από ερευνητές λένε ότι δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά αρκετά τρόφιμα ή ένα μέρος για να ζήσουν.

Η εθνική μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το Κέντρο Αστικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Ιλινόις του Σικάγο, ρώτησε τους αμερικανούς υπαλλήλους για την οικονομική τους ευημερία, συμπεριλαμβανομένου του εάν είχαν παραλείψει γεύματα, πεινούσαν ή αν ανησυχούσαν μήπως μπορέσουν να πληρώσουν ενοίκιο ή στεγαστικά δάνεια.

Το πενήντα τρία τοις εκατό των ερωτηθέντων ανέφεραν πως είχαν βιώσει μία ή περισσότερες μορφές επισιτιστικής ανασφάλειας τους προηγούμενους τρεις μήνες και το 48% αντιμετώπισε μία ή περισσότερες μορφές ανασφάλειας στέγασης. Οι εργαζόμενοι που δήλωσαν ότι πήραν άδεια χωρίς αποδοχές αφού τραυματίστηκαν στη δουλειά ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν προβλήματα στην πληρωμή των λογαριασμών τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Σήμερα, περίπου το 40 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ είτε ζει σε συνθήκες φτώχειας είτε θεωρείται ότι ανήκει στις τάξεις των «εργαζομένων φτωχών».
Προκειμένου να διατηρηθεί το ίδιο βιοτικό επίπεδο με τον Ιανουάριο του 2021, κοστίζει πλέον στη μέση αμερικανική οικογένεια 12.000 $ περισσότερα ετησίως.

Εάν το εισόδημά σας δεν έχει αυξηθεί κατά 12.000 $ ετησίως από τον Ιανουάριο του 2021, μένετε πίσω.

Και τώρα που οι οικονομικές συνθήκες αρχίζουν να επιδεινώνονται με τρομακτικό ρυθμό, οι Αμερικανοί γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για το πού θα πάει η οικονομία στη συνέχεια:
Μετά από μια έκρηξη αισιοδοξίας, οι Αμερικανοί αισθάνονται λίγο πιο απογοητευμένοι για την οικονομία — και πάλι.

Το καταναλωτικό συναίσθημα, ένας δείκτης των οικονομικών αντιλήψεων των Αμερικανών, βρίσκεται σε χαμηλό έξι μηνών, σύμφωνα με δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που παρακολουθεί στενά. Ο δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του από το 2021, αντανακλώντας την επίμονη έλξη του πληθωρισμού στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και τροφοδοτώντας φόβους ότι οι αυξανόμενες τιμές, η ανεργία και τα επιτόκια θα μπορούσαν όλα να επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες.

Αυτή η απαισιοδοξία αλλάζει τις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών. Τα McDonald's, Home Depot, Under Armour και Starbucks ανέφεραν πρόσφατα απογοητευτικά κέρδη, καθώς οι άνθρωποι μείωσαν το γρήγορο φαγητό, τις ανακαινίσεις κουζίνας, τα αθλητικά παπούτσια και τα απογευματινά latte.
Η απογοήτευση με την οικονομία θα είναι ένα σημαντικό θέμα τα επόμενα χρόνια εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φυσικά ολόκληρος ο κόσμος παλεύει με ένα σύστημα που αφήνει πάρα πολλούς ανθρώπους πίσω.

Σύμφωνα με την Oxfam, το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού έχει γίνει φτωχότερο από την αλλαγή της δεκαετίας:
Η νέα έκθεση της Oxfam, Inequality Inc., διερευνά την ανισότητα μεταξύ των πλούσιων και της υπόλοιπης κοινωνίας. Από το 2020, πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει φτωχότεροι, ενώ οι πέντε πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου έχουν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους—με ρυθμό 14 εκατομμύρια δολάρια την ώρα.

Όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών παγκοσμίως έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε ξαναδεί.
Από το 2020, η Oxfam λέει πως οι δισεκατομμυριούχοι έχουν γίνει κατά «3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι»:
Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να συμβαδίσουν με το κόστος ζωής. Εν τω μεταξύ, οι δισεκατομμυριούχοι είναι 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι από ό,τι ήταν το 2020. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Όταν αναλύσαμε τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, διαπιστώσαμε ότι τρέχει ένας δισεκατομμυριούχος ή ο κύριος μέτοχος 7 στους 10 από αυτούς.
Ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι βιώσιμο.

Εάν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού γίνεται σταθερά φτωχότερο και ένα μικρό κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού γίνεται εκπληκτικά πλούσιος, είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι βαθιά θυμωμένοι και βαθιά απογοητευμένοι και οι εμφύλιες αναταραχές θα ξεσπάσουν σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον πλανήτη κατά την περίοδο του μεγάλου χάους που εισερχόμαστε.

Σήμερα, ο κόσμος κυριαρχείται από εξαιρετικά ισχυρές κυβερνήσεις, εξαιρετικά ισχυρές τράπεζες και εξαιρετικά ισχυρές εταιρείες.

Ο μικρός συνθλίβεται τελείως, αλλά δεν θα αργήσει πολύ ο καιρός που το βαθιά διεφθαρμένο σύστημα που έχουν δημιουργήσει οι υπερπλούσιοι ξαφνικά εκραγεί ακριβώς μπροστά στα μάτια τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail