Η Ρωσία ωθεί την Ουκρανία στα «ψυχολογικά» της όρια

Aris ΜΕSSINIS / ΑFΡ
Χωρίς εμπιστευτικές πληροφορίες, οι ακριβείς στόχοι της επιχείρησης της Μόσχας παραμένουν ασαφείς. Αυτό που είναι προφανές είναι τα εδαφικά κέρδη που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής: πάνω από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χωριών. Ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται τώρα στην πόλη Volchansk, ένα τοπικό στρατιωτικό κέντρο. Ενώ το εύρος αυτής της προέλασης παραμένει αβέβαιο, είναι απίθανο η επιχείρηση να έχει ως στόχο την κατάληψη της πόλης Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. Πιθανότερο είναι ο στόχος να φέρει το Χάρκοβο εντός της εμβέλειας του ρωσικού πυροβολικού, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μελλοντικές, μεγαλύτερες επιθέσεις.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι στόχοι της Ρωσίας μπορεί να περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης για την προστασία του Μπέλγκοροντ και την επέκταση των ήδη εξαντλημένων στρατιωτικών πόρων της Ουκρανίας. Νέες επιθέσεις σε άλλες περιοχές, όπως το Sumy και το Chernigov, υποδηλώνουν μια στρατηγική για το άνοιγμα πρόσθετων μετώπων, αναγκάζοντας την Ουκρανία να απλώσει την άμυνά της. Οι στόχοι της Μόσχας είναι πιθανότατα ευέλικτοι, ικανοί να εξελίσσονται ανάλογα με τις αναδυόμενες ευκαιρίες, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει με αυτή την επίθεση.

Ο αντίκτυπος αυτής της επίθεσης στην Ουκρανία και στη Δύση, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πιο ευδιάκριτος. Τόσο το Κίεβο όσο και η Ουάσινγκτον προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις απώλειές τους και να μετριάσουν τους μελλοντικούς κινδύνους, πιθανότατα σε μια συντονισμένη προσπάθεια. Η απροσδόκητη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο υπογραμμίζει αυτό το σημείο. Ενώ αναγνώρισε την «δύσκολη» κατάσταση, ο Μπλίνκεν προσπάθησε να διατηρήσει την αισιοδοξία υποσχόμενος επικείμενη αμερικανική βοήθεια. Ωστόσο, η υπόσχεση αυτή είναι γεμάτη αβεβαιότητα. Η αναμενόμενη βοήθεια μπορεί να μην επαρκεί, δεδομένων των θεμελιωδών αδυναμιών της Ουκρανίας σε ανθρώπινο δυναμικό - μια ανεπάρκεια που δεν μπορεί να διορθωθεί μόνο με δυτική χρηματοδότηση.

Η αντίδραση της Ουκρανίας και της Δύσης δείχνει μια σημαντική ανησυχία για τα γεγονότα που εξελίσσονται. Παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ένα ενιαίο και ανθεκτικό μέτωπο, η πραγματικότητα επί του πεδίου υποδηλώνει κάτι διαφορετικό. Οι στρατηγικές επιπτώσεις της προέλασης της Ρωσίας είναι βαθιές, ενδεχομένως αναδιαμορφώνοντας τη δυναμική της σύγκρουσης και μεταβάλλοντας την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky προσπάθησε να καθησυχάσει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές ακροατήριο. Ισχυρίζεται πως ο στρατός του κατανοεί την στρατηγική της Ρωσίας να τεντώσει την ουκρανική άμυνα και έχει υποσχεθεί ότι περιοχές-κλειδιά, όπως η πόλη Τσάσοφ Γιαρ του Ντονμπάς, δε θα εγκαταλειφθούν. Ωστόσο, το κρίσιμο ζήτημα μπορεί να είναι πως η επίγνωση των ρωσικών σχεδίων από τον Ζελένσκι είναι άσχετη. Το πραγματικό του δίλημμα μπορεί να είναι να επιλέξει πού η Ρωσία θα κερδίσει έδαφος και πού η Ουκρανία θα το χάσει. Αυτή είναι η ουσία της υπερέκτασης, καθώς ο στρατός της Ουκρανίας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω στο μέτωπο του Ντονμπάς.

Πιο αποκαλυπτικές από αυτές τις προσπάθειες εκλογίκευσης μιας επιδεινούμενης κατάστασης στο πεδίο της μάχης είναι οι αντιδράσεις που είναι πιο ειλικρινείς και λιγότερο αισιόδοξες. Η ρωσική προέλαση δεν εξελίσσεται μόνο σε ήττα για την Ουκρανία και τη Δύση, αλλά πυροδοτεί και ένα σημαντικό σκάνδαλο. Στην Ουκρανία, η ταχεία και σε μεγάλο βαθμό ανενόχλητη ρωσική προέλαση μέσα από υποτιθέμενες ζώνες οχυρώσεων και ναρκοπεδίων έχει οδηγήσει σε κατηγορίες για διαφθορά. Η Ukrainskaya Pravda, μια παραδοσιακά φιλοδυτική έκδοση, αμφισβήτησε πού βρίσκονται οι οχυρώσεις, επισημαίνοντας πως οι περιφερειακές αρχές πλήρωσαν εκατομμύρια σε πλασματικές εταιρείες για αμυντικές εγκαταστάσεις που είτε λείπουν είτε είναι κακοτεχνίες.

Στη Δύση, το BBC τόνισε τις ανησυχίες του Denys Yaroslavsky, ενός Ουκρανού αξιωματικού ειδικής αναγνώρισης, ο οποίος ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «απλά μπήκαν μέσα». Ο Yaroslavsky σημείωσε πως ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι οι άμυνες κατασκευάζονταν με μεγάλο κόστος, οι άμυνες ήταν ανύπαρκτες ή ανεπαρκείς. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αποτυχία αυτή οφειλόταν είτε σε αμέλεια είτε σε διαφθορά, που ισοδυναμούσε με προδοσία.

Το γεγονός ότι η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας παρεμποδίζεται από τη διαφθορά δεν αποτελεί είδηση, αλλά η ανοιχτή καταγγελία της δείχνει πως η ικανότητα του καθεστώτος Ζελένσκι να ελέγχει τις αφηγήσεις μειώνεται. Ο Kirill Budanov, επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας, αποτελεί παράδειγμα αυτής της σύγχυσης. Παρουσίασε μια ζοφερή προοπτική σε συνέντευξή του στους New York Times, περιγράφοντας την κατάσταση της Ουκρανίας ως «στο χείλος του γκρεμού» και τονίζοντας την έλλειψη αποθεμάτων. Ωστόσο, μιλώντας σε ουκρανικό ακροατήριο, ο Μπουντάνοφ έδωσε έμφαση στην σταθεροποίηση, υποστηρίζοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περιοριστεί «κατ' αρχήν».

Η επιχείρηση της Ρωσίας στην περιοχή του Χάρκοβο αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Η πρόβλεψη των αποτελεσμάτων είναι πρόωρη, αλλά δύο σημεία είναι σαφή: η Μόσχα διατηρεί την πρωτοβουλία, αποφασίζοντας τον σκοπό των επιθέσεών της, ενώ η Ουκρανία και η Δύση αναγκάζονται να αντιδράσουν. Παρά τις προσπάθειες να διατηρηθεί η αισιοδοξία, τόσο η Ουκρανία όσο και η Δύση εμφανίζουν σημάδια νευρικότητας υπό τη ρωσική πίεση. Αυτό, προς το παρόν, είναι το πιο εμφανές αποτέλεσμα της επιχείρησης στο Χάρκοβο, ακόμη και αν παραμένει κρυμμένο σε κοινή θέα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail