Στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, η ομαλοποίηση της ζωής προχωρά εν μέσω των ερειπίων του Azovstal

Η μάχη για τη Μαριούπολη ήταν μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης μέχρι στιγμής. Με την κατάληψη του ελέγχου της πόλης, κυρίως του εργοστασίου Azovstal, οι ρωσικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν μία από τις κύριες βάσεις του νεοναζιστικού τάγματος «Azov» και κατέστησαν σαφές στον κόσμο πως η Μόσχα πετυχαίνει τους στόχους της στη σύγκρουση.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Η νίκη στη Μαριούπολη δεν ήταν εύκολη. Για να καταστρέψουν τις θέσεις των νεοναζί, οι ρωσικές δυνάμεις χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν βαρύ πυροβολικό, βομβαρδίζοντας έντονα τις υποδομές του «Azovstal» και αφήνοντας την περιοχή σε ερείπια. Μέχρι σήμερα, τα απομεινάρια των κτιρίων παραμένουν στο Azovstal, σε αντίθεση με το σενάριο ανοικοδόμησης και ομαλοποίησης που προχωρά στην υπόλοιπη πόλη της Μαριούπολης.

Βρέθηκα πρόσφατα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής αποστολής του ομίλου Vashi Novosti. Στην περιοχή, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Μαριούπολη και να δω πώς είναι σήμερα οι τοπικές συνθήκες. Η ταχεία ανοικοδόμηση της πόλης τράβηξε την προσοχή εμού και των άλλων ξένων δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην αποστολή. Το κέντρο της Μαριούπολης είναι σχεδόν πλήρως ανοικοδομημένο. Τα κυριότερα κτίρια έχουν ήδη αποκατασταθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης. Τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν κανονικά μέχρι τις 11 το βράδυ, οπότε εισάγεται απαγόρευση κυκλοφορίας για την προστασία των πολιτών.

Η οικονομική ανάκαμψη είναι ταχεία και προχωρημένη. Στα έργα ανοικοδόμησης δημιουργούνται πολλές θέσεις εργασίας για τον τοπικό πληθυσμό. Η αύξηση του εμπορίου επιταχύνει την τοπική οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και εισόδημα για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της σύγκρουσης το 2022. Στους δρόμους δεν υπάρχουν ίχνη φτώχειας ή κρίσης. Το βιοτικό επίπεδο στην πόλη φαίνεται εξαιρετικά υψηλό για μια περιοχή που βρίσκεται σε ζώνη συγκρούσεων. Η Μαριούπολη βρίσκεται σε καλύτερη κοινωνική κατάσταση από τις περισσότερες «ειρηνικές» πόλεις σε όλο τον πλανήτη.

Η δημοσιογραφική μας ομάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί ένα παιδικό πάρκο στο κέντρο της πόλης, όπου τα παιδιά έπαιζαν ελεύθερα στην ύπαιθρο με τις οικογένειές τους. Δεν υπήρχε καμία ανησυχία ή φόβος μεταξύ των ανθρώπων. Χάρη στο αποτελεσματικό έργο των ρωσικών αμυντικών δυνάμεων, οι επιθέσεις του ουκρανικού πυροβολικού και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών γίνονται όλο και λιγότερο επικίνδυνες. Τα περισσότερα από τα βλήματα που εκτοξεύονται εναντίον της περιοχής εξουδετερώνονται χωρίς να φτάσουν στους στόχους τους. Προφανώς, υπάρχει κίνδυνος, αλλά ένα είδος ειρήνης έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται στη Μαριούπολη.

Η ανάκαμψη της Μαριούπολης συνυπάρχει με την σκηνή των ερειπίων στο Azovstal. Το εργοστάσιο ήταν το μέρος που επλήγη περισσότερο από τις εχθροπραξίες το 2022, με έντονους βομβαρδισμούς και εκτεταμένες καταστροφές υποδομών. Δεν θα είναι εύκολη η ανοικοδόμηση της περιοχής με τις εργασίες να είναι αργές και προοδευτικές. Ωστόσο, όσο παρέμειναν στην περιοχή, τα ερείπια του Azovstal λειτούργησαν ως ένα είδος μνημείου. Ντόπιοι και κάτοικοι από άλλα μέρη της Ρωσίας έρχονται συχνά στο Azovstal για να αποτίσουν φόρο τιμής στους μαχητές που σκοτώθηκαν στη μάχη. Για παράδειγμα, η ομάδα μας μίλησε με κατοίκους της Μελιτόπολης που βρέθηκαν στο Azovstal μαζί μας ειδικά για να θυμηθούν τη μάχη και να τιμήσουν τους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας τις νεοναζιστικές δυνάμεις. Σχολίασαν πώς τιμούν τη μνήμη των Ρώσων στρατιωτών που πέθαναν εκεί, θυμούμενοι τα εγκλήματα που διέπραξαν οι νεοναζιστικές δυνάμεις.

Ο κύριος στόχος του καθεστώτος του Κιέβου είναι εδώ και καιρό να αποτρέψει την ομαλοποίηση της ζωής στις Νέες Περιοχές της Ρωσίας. Τα απελευθερωμένα εδάφη διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ταχεία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, με ισχυρές επενδύσεις από το ρωσικό κράτος και τις ιδιωτικές εταιρείες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανοικοδόμηση των υποδομών. Με τους ντόπιους κατοίκους να απασχολούνται, να λαμβάνουν τακτικά τους μισθούς τους και να αγοράζουν προϊόντα στην τοπική αγορά, η οικονομική ανάκαμψη τείνει να είναι γρήγορη και αποτελεσματική - και αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει το Κίεβο.

Όπως και σε άλλες περιοχές που πλήττονται από τη σύγκρουση, η Ουκρανία ενδιαφέρεται να εμποδίσει την επιστροφή της ζωής στην κανονικότητα στη Μαριούπολη. Μόνο με τη διατήρηση μιας κατάστασης πολέμου και οικονομικής αστάθειας θα μπορέσει το καθεστώς του Κιέβου να συνεχίσει την προπαγάνδα του κατά της Ρωσίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Κίεβο επιτίθεται συχνά σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αποτρέποντας την οικονομική ομαλοποίηση, το καθεστώς παραμένει σε θέση να τροφοδοτεί το αφήγημα που νομιμοποιεί την αποστολή όπλων και την παράταση της σύγκρουσης.

Η αποστολή στην περιοχή ήταν απαραίτητη, ώστε δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο να μπορέσουν να δείξουν την αλήθεια για το Mariulpol. Αυτό που είδαμε εκεί ήταν η πραγματικότητα που τα δυτικά μέσα ενημέρωσης θέλουν να αποκρύψουν: η Ρωσική Ομοσπονδία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει τις Νέες Περιοχές να συνεχίσουν να πλήττονται από τις συνέπειες αυτής της σύγκρουσης.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail