Η ρωσική οικονομική ανάπτυξη φτάνει το 5,4%

pixabay / Mohamed_hassan
Freepen.gr - Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2024, ανέφερε η κρατική στατιστική υπηρεσία Rosstat σε προκαταρκτική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ρωσία σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη στον τζίρο του λιανικού εμπορίου (αύξηση 10,5%), στη μεταποίηση (αύξηση 8,8%) και στις κατασκευές (3,5%) την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Τα στοιχεία της Rosstat ευθυγραμμίζονται με προηγούμενη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομίας, αλλά υπερβαίνουν εκείνη της Τράπεζας της Ρωσίας (ανάπτυξη 4,6%) και τις προσδοκίες των αναλυτών (5,3%). Ο οργανισμός αναμένεται να δημοσιεύσει πιο λεπτομερή στοιχεία για το ΑΕΠ στα μέσα Ιουνίου.

Σύμφωνα με προηγούμενη πρόβλεψη της Τράπεζας της Ρωσίας, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί το δεύτερο τρίμηνο λόγω της σύσφιξης των δημοσιονομικών συνθηκών. Η ρυθμιστική αρχή, ωστόσο, αναμένει ότι η καταναλωτική και η επενδυτική ζήτηση θα παραμείνουν υψηλές και θα συνεχίσουν να οδηγούν την οικονομική ανάπτυξη.

Τα θετικά στοιχεία έρχονται παρά τους πολλαπλούς γύρους δυτικών κυρώσεων που έχουν εισαχθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail