Οι ΗΠΑ δεν ξέρουν ποιος ανατίναξε τον Nord Stream, αλλά έλυσαν την υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα μέσα σε 15 λεπτά;

Sputnik / Grigory Sysoev
Η Ουάσινγκτον εμφανίζεται απελπισμένη να εμποδίσει την Ουκρανία να συνδεθεί, με οποιονδήποτε τρόπο, με το φρικτό δολοφονικό αμόκ στη ρωσική πρωτεύουσα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσπαθούν να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική ερμηνεία της τραγικής τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα τον περασμένο μήνα. Στον δυτικό χώρο της πληροφόρησης, η Ουάσινγκτον διαμορφώνει ένα αφήγημα για να προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή από τον πληρεξούσιό της, την Ουκρανία.

Του Αντρέι Σουσέντσοφ, διευθυντή προγράμματος της Λέσχης Βαλντάι - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε ορισμένα σημεία, το ISIS ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους Αμερικανούς στη Συρία. Υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ δρούσαν παράλληλα με την τρομοκρατική ομάδα κατά της συριακής κυβέρνησης. Το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον ήταν έτοιμη να προσφέρει μια συνεκτική εκδοχή των γεγονότων από τα πρώτα λεπτά μετά την επίθεση στη Μόσχα είναι από μόνο του εξαιρετικά παράδοξο.

Σκεφτείτε το εξής. Οι Αμερικανοί έχουν περάσει δεκαετίες προσπαθώντας να προσδιορίσουν την αιτία εγκλημάτων στο έδαφός τους, όπως οι δολοφονίες κορυφαίων πολιτικών προσώπων των ΗΠΑ. Δεν διαθέτουν τους πόρους, την προσοχή και τον ενθουσιασμό για να προσδιορίσουν ποιος βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ της πανευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής: του αγωγού Nord Stream 2.

Ωστόσο, μέσα σε 15 λεπτά, παρείχαν "ακριβείς" πληροφορίες σχετικά με το ποιος οργάνωσε την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα.

Είμαι πεπεισμένος πως η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να υπερασπιστεί το ISIS, αν όντως αυτή η οργάνωση βρίσκεται πίσω από αυτήν. Οι δηλώσεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ανώτερων αξιωματούχων δείχνουν ότι η ρωσική θέση βασίζεται αυστηρά σε γεγονότα. Αναφέρουν πως οι τρομοκράτες που πραγματοποίησαν την επίθεση κατευθύνονταν προς τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, τα οποία σκόπευαν να διασχίσουν.

Αυτό σημαίνει, για να ερμηνεύσουμε την αμερικανική γραμμή, ότι το ISIS και η ουκρανική κυβέρνηση συντονίζουν τις ενέργειές τους; Οι δημιουργοί αυτού του παραμυθιού θα έπρεπε να είχαν σκεφτεί αρκετά βήματα μπροστά για το τι συμπεράσματα θα μπορούσαν να εξαχθούν από αυτό.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να καλύψουν το κενό πληροφόρησης, να προσφέρουν τη δική τους ερμηνεία των γεγονότων προκειμένου να αποσπάσουν κάθε υποψία από αυτούς που χρειάζονται τώρα - μοιάζει με κάποιου είδους επιχείρηση συγκάλυψης. Εξάλλου, όταν οι Αμερικανοί ηγέτες αιφνιδιάζονται και συμβαίνουν τέτοια επεισόδια, οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών συχνά παραδέχονται ευθέως σε ακροάσεις στο Κογκρέσο ότι οι υπηρεσίες δεν είχαν προβλέψει αυτό ή εκείνο το γεγονός. Στην περίπτωση της επίθεσης στη Μόσχα, ωστόσο, οι Αμερικανοί κατέληξαν ξαφνικά σε μια συνεκτική εκδοχή των γεγονότων μέσα σε 15 λεπτά. Αυτό θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο, μέσα σε 24 ώρες από την ήττα της Χίλαρι Κλίντον στις αμερικανικές εκλογές του 2016, άρχισαν να κυκλοφορούν ψευδείς κατηγορίες για ρωσική εμπλοκή στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.

Η Ουκρανία δεν είναι ένας πλήρως αυτόνομος παράγοντας- προσφέρεται ανοιχτά ως ένα βολικό εργαλείο για τις ΗΠΑ. Οι Ουκρανοί ηγέτες δεν κρύβουν αυτό το γεγονός σε συνεντεύξεις τους σε ξένα μέσα ενημέρωσης, περιγράφοντας τη χώρα τους ως την καλύτερη επένδυση ασφαλείας για την Ουάσινγκτον, σαν να υιοθετούν τη "γλώσσα των επενδύσεων" των Αμερικανών ηγετών. Ο Λευκός Οίκος, με τη σειρά του, προσπαθώντας να πείσει το Κογκρέσο να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, περιγράφει την ουκρανική επιχείρηση ως επιτυχημένη επένδυση: "μεγάλη απόδοση για μικρό κόστος".

Το Κίεβο κατανοεί ότι ο δικός του χώρος ελιγμών συρρικνώνεται και οι πόροι του εξαντλούνται. Στην πραγματικότητα, πολεμά "με μηχανική υποστήριξη": αν η ροή των πόρων στερέψει, η σύγκρουση θα σταματήσει τότε και εκεί. Το μόνο που απομένει είναι η σταδιακή ριζοσπαστικοποίηση του ίδιου του λαού της. Η συνήθεια της Ουκρανίας να αποκαθηλώνει τον αντίπαλό της προωθεί όλο και περισσότερο την παράλογη σκέψη, και είναι μόνο ένα μικρό βήμα μακριά από τη δικαιολόγηση τρομοκρατικών ενεργειών.

Πιστεύω ότι η διαβαθμισμένη, αιτιολογημένη, βασισμένη στα γεγονότα γραμμή που ακολουθεί τώρα η ρωσική κυβέρνηση θα μας οδηγήσει τελικά σε ένα σημείο όπου θα γνωρίζουμε ακριβώς ποιος διέταξε αυτό το έγκλημα. Βλέπουμε ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ του πόσο ήρεμα και λογικά (όσο είναι δυνατόν σε αυτή την κατάσταση), οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της χώρας μας χειρίζονται την έρευνα και του τρόπου με τον οποίο οι δυτικοί αντίπαλοί μας προσπαθούν να μας παρουσιάσουν την ψευδοπραγματικότητά τους. Οι στόχοι των οργανωτών της τρομοκρατικής επίθεσης δεν θα επιτευχθούν: ένας από αυτούς ήταν να χτυπήσουν τα αδύνατα σημεία της κοινωνίας μας. Ωστόσο, μπορούμε να δούμε πως η ίδια η ρωσική κοινωνία, η οποία ενώθηκε για να σώσει ανθρώπους και να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα, αντέδρασε σε αυτό το έγκλημα με σθένος. Αυτό είναι εμπνευσμένο, ενθαρρυντικό και δείχνει ότι το πνεύμα μας δεν μπορεί να λυγίσει.

Η Ρωσία πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες που δεν θα επιτρέψουν καμία επιστροφή σε μια κατάσταση όπου η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εναντίον μας. Αυτή τη στιγμή, το Κίεβο παίζει έναν καταστροφικό ρόλο που επηρεάζει το σύνολο της Ευρασίας.

Η χώρα δεν έχει δικούς της εποικοδομητικούς στόχους. Δεν έχει σχέδια για να ευημερήσει και να αναπτυχθεί. Ο μόνος σκοπός του, με τη σημερινή του μορφή, είναι να προσπαθήσει να νικήσει τη Ρωσία και, αν αποτύχει, να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερη ζημιά και προβλήματα στην πορεία.

* This article was first published by Valdai Discussion Club, translated and edited by the RT team.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail