Κλείνει το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης

pixabay / Ratfink1973
Freepen.gr - Οι Κάτω Χώρες έκλεισαν επίσημα το κοίτασμα φυσικού αερίου Groningen την Παρασκευή, αφού οι αρχές ενέκριναν τη μόνιμη διακοπή των εργασιών γεώτρησης στην περιοχή, προκειμένου να περιοριστούν οι σεισμικοί κίνδυνοι στη βόρεια περιοχή.

Από τον Οκτώβριο του 2023, το κοίτασμα φυσικού αερίου παράγει μόνο ένα κλάσμα της πλήρους δυναμικότητάς του μετά από χρόνια περικοπών στην παραγωγή με στόχο τη μείωση του κινδύνου σεισμών που προκαλεί η διαδικασία στην περιοχή, οι οποίοι έχουν προκαλέσει ζημιές σε χιλιάδες κτίρια κατά τη διάρκεια των ετών. Ωστόσο, τα 11 πηγάδια του παραμένουν ανοιχτά σε περίπτωση σοβαρού χειμώνα και λόγω της αβέβαιης διεθνούς κατάστασης όσον αφορά τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ολλανδική Γερουσία ενέκρινε νόμο για το οριστικό κλείσιμο του κοιτάσματος φυσικού αερίου, αφού η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι η παραγωγή δεν θα συνεχιστεί ποτέ, προκειμένου να περιοριστούν οι σεισμικοί κίνδυνοι στην περιοχή.

Οι γερουσιαστές σχεδίαζαν αρχικά να ψηφίσουν το νόμο πριν από δύο εβδομάδες, αλλά ανέβαλαν την τελική ψηφοφορία αφού αρκετά κόμματα εξέφρασαν ανησυχίες για τον εφοδιασμό της χώρας.

Η κίνηση αυτή εξόργισε τόσο την κυβέρνηση όσο και τους τοπικούς αξιωματούχους στη βόρεια επαρχία. Ο υπουργός Μεταλλείων Χανς Βίλμπριφ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διακοπής της λειτουργίας, δήλωσε πως θα παραιτηθεί εάν αυτό οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση και περαιτέρω αβεβαιότητα όσον αφορά τον κίνδυνο σεισμών για τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Οι αρχές του Γκρόνινγκεν κατηγόρησαν το κοινοβούλιο ότι υπαναχώρησε από την υπόσχεσή του να τερματίσει τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail