Το Ισραήλ θα μετανιώσει για τον παράτολμο στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό του εναντίον του Ιράν

Τη Δευτέρα, 1η Απριλίου, το ισραηλινό καθεστώς διπλασίασε τη φήμη του ως οντότητα-παρία, πραγματοποιώντας αεροπορική επιδρομή στο τμήμα προξενικών υποθέσεων της ιρανικής πρεσβείας στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό.

By Shabbir Rizvi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Από την αεροπορική επίθεση σκοτώθηκαν πολλοί Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων ένας ανώτερος διοικητής της Δύναμης Quds του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ο Mohammad Reza Zahedi και ο αναπληρωτής του Mohammad Hadi Haji Rahimi.

Το πυραυλικό πλήγμα ήταν εντελώς παράνομο από τη φύση του και παραβίασε πλήρως την κυριαρχία της Συρίας, τις διεθνείς συμβάσεις, τις συμβάσεις της Βιέννης και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών - εκλαμβάνεται ως επίσημη πράξη πολέμου, καθώς το προξενείο θεωρείται ιρανικό έδαφος.

Πολλοί έχουν εκτιμήσει σωστά ότι αυτή η πράξη δειλής επίθεσης από το ισραηλινό καθεστώς αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης και πιο σκοτεινής συνωμοσίας, καθώς δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη γνώση ή την έγκριση του παντοτινού συμμάχου και συνεργάτη του Ισραήλ στο έγκλημα - των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ισραηλινό καθεστώς εισέρχεται τώρα στον έκτο μήνα ανεπιτυχούς προσπάθειας να καταστρέψει το κίνημα αντίστασης της Χαμάς με έδρα τη Γάζα και να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους. Στην πορεία, έχει σκοτώσει σχεδόν 33.000 Παλαιστίνιους πολίτες, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες.

Η επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς κατέρριψε αποτελεσματικά την πλάνη του ισραηλινού στρατιωτικού και πληροφοριακού αήττητου. Κάθε μέρα, οι μαχητές της Χαμάς καταστρέφουν εξελιγμένα ισραηλινά άρματα μάχης και όπλα - και εξακολουθούν να διατηρούν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν ρουκέτες σε σιωνιστικούς οικισμούς από τη βόρεια Γάζα - όπου το Ισραήλ ισχυρίζεται πως έχει εξοντώσει όλους τους πυρήνες της Χαμάς.

Προς μεγάλη τους απογοήτευση, η Χαμάς είναι ζωντανή και τα πάει καλά. Έχει αυξηθεί μόνο σε δύναμη και πεποίθηση, το ίδιο και άλλες παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης στην πολιορκημένη λωρίδα.

Στην πραγματικότητα, ούτε μία παλαιστινιακή ομάδα αντίστασης στη Γάζα ή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν έχει καταστραφεί ή αποδυναμωθεί τους τελευταίους έξι μήνες. Όλες αυτές οι ομάδες αναρτούν καθημερινά βίντεο από τις επιτυχημένες επιχειρήσεις τους.

Το μόνο που έχει δείξει το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου είναι το πραγματικό γενοκτονικό του πρόσωπο - σκοτώνοντας περισσότερους από 32.000 Παλαιστίνιους, γεγονός που το έχει οδηγήσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς και ένα ετοιμόρροπο οικοδόμημα μέσα στα κατεχόμενα εδάφη με εκατομμύρια ανθρώπους να διαδηλώνουν τακτικά κατά του ετοιμοθάνατου και παρακμάζοντος καθεστώτος.

Προσθέστε σε αυτό την πρωτοφανή αντιδημοτικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου - ο οποίος αντιμετωπίζει καθημερινά αυξανόμενες εκκλήσεις για απομάκρυνση με χιλιάδες Ισραηλινούς εποίκους στους δρόμους - η οποία στην πραγματικότητα ξεκίνησε πολύ πριν από την επιχείρηση αντίστασης της 7ης Οκτωβρίου.

Με απλά λόγια, το Ισραήλ αντιμετωπίζει πολιτικές, στρατιωτικές και κοινωνικοοικονομικές καταστροφές. Χρειάζεται απεγνωσμένα μια νίκη, και λόγω της ανικανότητάς του, δεν μπορεί να την πετύχει. Γι' αυτό και τσιγκλάει το Ιράν με τόσο προκλητικό και επικίνδυνο τρόπο.

Αυτό που θέλει το καθεστώς είναι το Ιράν να αντιδράσει υπερβολικά, ώστε να παίξει το χαρτί του θύματος και να παρασύρει τις ΗΠΑ σε έναν ακόμη πόλεμο.

Εδώ και χρόνια, το Ιράν είναι μελετημένα στρατηγικό και υπολογισμένο στην απάντησή του στις προκλήσεις του ισραηλινού καθεστώτος. Καμία πράξη δεν έχει μείνει αναπάντητη, είτε πρόκειται για την απενεργοποίηση των δικτύων της Μοσάντ, είτε για την εκκαθάριση δομών και βάσεων της Μοσάντ/Ισραήλ, είτε για την απελευθέρωση ευαίσθητων πληροφοριών στους συμμάχους του σχετικά με τους Ισραηλινούς κατασκόπους και πράκτορες.

Το πιο σημαντικό από όλα, έχει ενισχύσει τον Άξονα της Αντίστασης, ο οποίος αποτελεί θεμελιώδες αντίβαρο στην περιοχή στην αμερικανική και σιωνιστική κατοχή και επιθετικότητα.

Τα μεθοδικά βήματα του Ιράν όλα αυτά τα χρόνια του επέτρεψαν να ενισχύσει τις δικές του στρατιωτικές δυνατότητες, ενώ παράλληλα ενίσχυσε τον Άξονα Αντίστασης - και γνωρίζει ότι μια μικρή κίνηση θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο τον άξονα.

Η ομορφιά αυτού του εξαιρετικά δημοφιλούς και αποτελεσματικού άξονα είναι πως όσο πιο ισχυρός γίνεται ο κάθε βραχίονας του - από την Παλαιστινιακή αντίσταση μέχρι το Ιράκ, την Υεμένη, τη Χεζμπολάχ και ούτω καθεξής - τόσο πιο ισχυρός γίνεται στο σύνολό του.

Το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει την παλαιστινιακή αντίσταση. Δεν μπορεί να πάει σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ καθώς δεν έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Δεν μπορεί να διεξάγει συμβατικό πόλεμο με την ιρακινή αντίσταση ή τον στρατό της Υεμένης.

Αλλά αυτό στο οποίο ποντάρει είναι να πυροδοτήσει έναν πόλεμο με τον μακροχρόνιο αντίπαλό του - την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν - μια χώρα που οι ΗΠΑ διψούν για πόλεμο εδώ και δεκαετίες. Το Ισραήλ ελπίζει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι ΗΠΑ να αναγκαστούν να εμπλακούν σε έναν ολοκληρωμένο περιφερειακό πόλεμο.

Αυτό που καθιστά το Ιράν εχθρό είναι η σταθερή υποστήριξή του στην παλαιστινιακή αντίσταση και η υπεράσπιση της παλαιστινιακής υπόθεσης από την Ισλαμική Επανάσταση. Το Ιράν δεν έχει αμφιταλαντευθεί ή συμβιβαστεί ως προς τις αρχές που επικεντρώνονται γύρω από την ιδεολογία που οδήγησε στην Ισλαμική Επανάσταση.

Η παλαιστινιακή αντίσταση αναγνωρίζει επίσης ότι οι ηγέτες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ βρέθηκαν στην Τεχεράνη μόλις την περασμένη εβδομάδα, όπου συναντήθηκαν με τον ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ, τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και άλλους για να συζητήσουν τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμική Τζιχάντ, Ziyad al-Nakhaleh, έκανε αρκετές παρατηρήσεις σχετικά με την υποστήριξη του Ιράν προς την Παλαιστίνη, επαινώντας το Ιράν για την υποστήριξη της αντίστασης παρά την αντιμετώπιση κυρώσεων και ξένων συνωμοσιών.

Και οι δύο ομάδες αντίστασης που στέκονται όρθιες μετά από μήνες γενοκτονικού πολέμου και ο έπαινος τους προς το Ιράν για την ηθική και πολιτική του υποστήριξη προς την παλαιστινιακή αντίσταση έχει σίγουρα εξοργίσει το καθεστώς του Τελ Αβίβ, το οποίο είναι σαφώς ανίκανο να επιτύχει οποιονδήποτε από τους δηλωμένους πολεμικούς στόχους του.

Έτσι, η νέα και άνευ προηγουμένου ισραηλινή επίθεση παραβίασε την κόκκινη γραμμή - καθώς η επίθεση σε ένα ξένο προξενείο σε μια άλλη χώρα αντιβαίνει στους λεγόμενους "Κανόνες Τάξης" που η Αμερική διαφημίζει, αλλά αρνείται να ακολουθήσει.

Αυτή η υποκρισία είναι ιδιαίτερα κραυγαλέα σήμερα. Η Ρωσία συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη για να καταδικάσει την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο - κάτι που οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι απεσταλμένοι αρνήθηκαν να κάνουν. Η επίθεση της 1ης Απριλίου αποκαλύπτει πως η τάξη που βασίζεται σε κανόνες δεν υπάρχει για τη Δύση και τους συμμάχους της.

Η Κίνα καταδίκασε επίσης την επίθεση: "Πριν από 25 χρόνια, η πρεσβεία της Κίνας στη Γιουγκοσλαβία βομβαρδίστηκε από αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ... αισθανόμαστε τη θλίψη και τον πόνο της ιρανικής κυβέρνησης και του ιρανικού λαού".

Τώρα αυτό που μένει να δούμε είναι ποια θα είναι η απάντηση του Ιράν. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ καθώς και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες έχουν ορκιστεί ισχυρή και αποφασιστική απάντηση. Θα είναι σε δύο μέτωπα: πολιτικό και στρατιωτικό.

Στο πολιτικό μέτωπο, η πρέσβειρα του Ιράν στον ΟΗΕ Ζάχρα Ερσάντι κατακεραύνωσε το Ισραήλ την Τετάρτη σε ομιλία της στον ΟΗΕ, απαιτώντας από τις χώρες να καταδικάσουν την επιθετικότητα που παραβιάζει όλους τους διεθνείς κανόνες. Το να δούμε ποιες χώρες θα σταθούν απέναντι σε αυτή την κατάφωρα παράνομη ενέργεια θα θέσει τον πήχη για όλες τις μελλοντικές επιθετικές ενέργειες από οποιαδήποτε χώρα.

Εάν οι χώρες δεν την καταδικάσουν τώρα, τότε δεν έχουν κανένα πόδι να σταθούν σε περίπτωση που υποστούν και αυτές το ίδιο είδος αδικαιολόγητης επίθεσης.

Αυτά τα λόγια από την ομιλία του πρέσβη Ershadi στον ΟΗΕ θα πρέπει να μελετηθούν και να αναλυθούν προσεκτικά:

"Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει ασκήσει σημαντική αυτοσυγκράτηση, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε πως υπάρχουν όρια σε αυτή την ανοχή. Το κατοχικό καθεστώς πρέπει να φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειές του", δήλωσε.

" Το Ιράν επιφυλάσσεται για το νόμιμο και εγγενές δικαίωμά του βάσει του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών να λάβει αποφασιστική απάντηση σε τέτοιες καταδικαστέες πράξεις".

Έτσι έρχεται η στρατιωτική λύση. Το Ιράν έχει υποσχεθεί αντίποινα σε χρόνο και τόπο της επιλογής του. Και έχει εξασκηθεί αρκετά σε απευθείας χτυπήματα εναντίον ισραηλινών πλοίων, στρατιωτικών μηχανισμών και άλλων στόχων.

Θυμηθείτε νωρίτερα φέτος, όταν το IRGC εξαπέλυσε μια σειρά πυραυλικών επιθέσεων που έπληξαν στόχους μέχρι τη Συρία - καταστρέφοντας τόσο στόχους της Μοσάντ όσο και του ΙΚ, ενώ έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο καθεστώς στο Τελ Αβίβ.

Οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν επίσης τις ταυτότητες των δικτύων της Μοσάντ που βρίσκονται σε διάφορες χώρες. Ένα κατάλληλο αντίποινο θα μπορούσε επίσης να απενεργοποιήσει τα δίκτυα της Μοσάντ σε όλο τον κόσμο - στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα πως το Ιράν γνωρίζει περισσότερα από όσα φαντάζονται οι Ισραηλινοί.

Καθώς παραβιάστηκαν οι διεθνείς κανόνες, το Ιράν μπορεί επίσης να δώσει ένα χτύπημα "tit-for-tat". Υπάρχουν πολλές ισραηλινές πρεσβείες στην περιοχή που χρησιμοποιούνται ως κατασκοπευτικές βάσεις για τους σιωνιστές για την υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας. Αν και το Ιράν σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων του, έχουν χαραχθεί νέες γραμμές που απαιτούν την κατάλληλη απάντηση.

Στη συνέχεια, υπάρχουν μέλη του Άξονα της Αντίστασης, από τον Λίβανο μέχρι την Υεμένη και το Ιράκ, που μπορούν να καταφέρουν περισσότερα πλήγματα στο παράνομο καθεστώς του Τελ Αβίβ. Το είδαμε μόλις χθες το βράδυ, όταν η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ έπληξε δύο ζωτικής σημασίας ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης μιας αεροπορικής βάσης.

Οι επόμενες ημέρες - ή και εβδομάδες - θα φέρουν σίγουρα ένα αίσθημα ανησυχίας στους Σιωνιστές.

Για να παραθέσω ένα απόσπασμα από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ: "Το κακό καθεστώς θα τιμωρηθεί από τους γενναίους άνδρες μας. Θα τους κάνουμε να μετανιώσουν γι' αυτό το έγκλημα και για άλλα, με τη θέληση του αλάχ".

Τα σημάδια είναι ολοφάνερα: η τιμωρία έρχεται, ο λαός του Ιράν την απαιτεί και θα συμβεί.

* Ο Shabbir Rizvi είναι πολιτικός αναλυτής με έδρα το Σικάγο και επικεντρώνεται στην εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail