Η Ουκρανία χρησιμοποιεί αυτό το απλό τέχνασμα για να πλήξει την ΕΕ

FILE PHOTO: An armored vehicle leaves the territory of the Zaporizhzhya Nuclear Power Plant (ZNPP). Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy
Οι απεργίες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορόζιε αξιοποιούνται για να προωθηθούν κυρώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Δυτική Ευρώπη

Η Ουκρανία δηλώνει ότι μετά τις πρόσφατες επιθέσεις με μη αναγνωρισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορόζιε, η Μόσχα απλά πρέπει να το ανταποδώσει. Όχι ότι το Κίεβο είχε οποιαδήποτε σχέση με αυτό, φυσικά. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν απλώς το φάντασμα του Κιέβου και οι Ήρωες του Νησιού του Φιδιού που επιστρέφουν αφού πέρασαν κάποιο χρόνο απραξίας συμβουλευόμενοι το Χόλιγουντ για κάποια νέα franchise υπερηρώων.

Από την Rachel Marsden, αρθρογράφο, πολιτικό στρατηγικό αναλυτή και οικοδεσπότη ανεξάρτητων talk-shows στα γαλλικά και τα αγγλικά - RUSSIA TODAY [rachelmarsden.com] / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία εξέφρασε την ανησυχία της ότι η Ουκρανία επιτέθηκε ξανά στο εργοστάσιο σε μια σειρά περιστατικών κατά την τελευταία εβδομάδα. Διαψεύδοντας το, το Κίεβο εξέδωσε ανακοίνωση που αφορούσε "τις πρόσφατες ρωσικές προκλήσεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια" - αλλά στη συνέχεια απέφυγε το θέμα των ίδιων των επιθέσεων. "Η μόνη πηγή των απειλών [για τον πυρηνικό σταθμό] ήταν και παραμένει η παράνομη και εγκληματική δράση των Ρώσων εισβολέων", ανέφερε.

"Επιμένουμε για άλλη μια φορά πως [ο πυρηνικός σταθμός] πρέπει να επιστρέψει υπό τον έλεγχο του νόμιμου ιδιοκτήτη του, της Ουκρανίας, και η Ρωσία να λογοδοτήσει για όλα τα εγκλήματά της". Δηλαδή υπονοείτε ότι η Ρωσία θέλει να ανατινάξει έναν πυρηνικό σταθμό που ελέγχει, και πως αν επιστρέψει τον σταθμό, ξαφνικά θα σταματήσει να θέλει να τον ανατινάξει; Γιατί αυτό είναι λογικό.

Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρεται σε αόριστες απειλές για την πυρηνική ασφάλεια "που δημιουργήθηκαν από τη Ρωσία", αλλά έθαψε το κύριο θέμα καλώντας τους "εταίρους" του να επιβάλουν κυρώσεις στον τομέα της ατομικής ενέργειας της Ρωσίας κοντά στο τέλος του δελτίου τύπου.

Πόσο βολικό. Τυχαίνει ο ρωσικός τομέας της ατομικής ενέργειας να είναι πρακτικά ανθεκτικός στις κυρώσεις. Ακόμη και ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλούσε πρόσφατα για την αποστολή στρατευμάτων για να πολεμήσουν τη Ρωσία, υπάρχει ένα κοινό εγχείρημα καινοτομίας σε εξέλιξη μεταξύ Γάλλων και Ρώσων μηχανικών από τις κρατικές εταιρείες ατομικής ενέργειας Rosatom και Framatome. Ο επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού ατομικής ενέργειας έχει μάλιστα προειδοποιήσει να μην κάνει τίποτα ανόητο από πλευράς κυρώσεων κατά της Ρωσίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. "Θα προειδοποιούσα ενάντια σε αυτό το σημείο της καλής πυρηνικής ενέργειας έναντι της κακής πυρηνικής ενέργειας", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι σε σύνοδο κορυφής για την ατομική ενέργεια τον περασμένο μήνα. "Δεν νομίζω ότι είναι αυτό που χρειαζόμαστε στην παγκόσμια αγορά ενέργειας".

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία δεν είναι ευχαριστημένη με τη συνεργασία της Γαλλίας και της Ρωσίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, το Βερολίνο αγωνιζόταν εναντίον της φθηνής γαλλικής πυρηνικής ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να καταστήσει τη γαλλική οικονομία λιγότερο ανταγωνιστική ή τουλάχιστον να βελτιώσει τις δικές του προοπτικές, αφότου τα "έβαλε όλα μέσα" στην πράσινη ενέργεια. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν ήταν έτοιμο για την prime time, αφού η Γερμανία αποποιήθηκε την ανατίναξη του Nord Stream μαζί με τη φθηνή προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου. Τώρα οι ΗΠΑ αποπλανούν τη γερμανική πράσινη βιομηχανία με υποσχέσεις για άφθονο φυσικό αέριο και φορολογικές ελαφρύνσεις στο πλαίσιο του νόμου του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, η Γερμανία εισάγει τώρα τη γαλλική πυρηνική ενέργεια με ρωσική συνεργασία, την οποία προσπαθεί εδώ και καιρό να συμβιβάσει με το πρόσχημα ότι είναι κακή για τον πλανήτη, ενώ παράλληλα καταφεύγει στο να ξαναζεστάνει τα δικά της εργοστάσια άνθρακα.

Έτσι, το Βερολίνο δεν ακούγεται και ο καλύτερος σύμβουλος για την ενεργειακή στρατηγική. Η Γαλλία, ωστόσο, είχε τουλάχιστον μια μικρή δόση αυτοσυντήρησης πριν να είναι πολύ αργά, με τον Μακρόν να κάνει στροφή 180 μοιρών (ή 360 μοιρών αν είσαι η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock) και να βάζει ξανά μπροστά τα δικά της παροπλισμένα πυρηνικά εργοστάσια όταν συνειδητοποίησε ότι ο Nord Stream ήταν νεκρός. Αλλά η τελευταία δήλωση του Κιέβου που απαιτεί κυρώσεις κατά του πυρηνικού τομέα της Ρωσίας υποδηλώνει πως πιέζει το Παρίσι να εγκαταλείψει ό,τι έχει απομείνει από τις αισθήσεις του.

Αν κάποιος δεν γνώριζε ότι η ρωσική πυρηνική ενέργεια αποτελεί εμμονή του Κιέβου, ας αναλογιστεί πως η υπηρεσία πληροφοριών του Κιέβου (SBU) μόλις συνέλαβε έξι μηχανικούς σχεδιασμού στο Χάρκοβο, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συνεργάστηκαν με τη Rosatom, μέσω ενός εργολάβου, για την υποτιθέμενη συνωμοσία για την ενσωμάτωση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Ζαπορόζιε στο ρωσικό πυρηνικό δίκτυο, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της SBU.

Παρά τις λεπτομέρειες αυτές, οι δυτικοί χορηγοί του Κιέβου φαίνεται ότι επιθυμούν να αναδείξουν την αύρα της "αβεβαιότητας" γύρω από τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Zaporozhye, για να προσπαθήσουν να πείσουν τη Ρωσία να κάνει μια βόλτα. "Η Ρωσία παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με τη στρατιωτική κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. Τότε μήπως να πείτε στους Ουκρανούς φίλους σας να το κόψουν; Ή μήπως οι ΗΠΑ βαυκαλίζονται για να κατηγορήσουν οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική πυρηνική καταστροφή σε μία από τις λεγόμενες "φιλο-ουκρανικές ομάδες" - το είδος που άγνωστοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν βολικά κατηγορήσει, μέσω διαρροών στον δυτικό Τύπο, ότι έβγαλαν εκτός λειτουργίας τον Nord Stream;

"Η απερίσκεπτη επίθεση drone κατά του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνου πυρηνικού ατυχήματος. Τέτοιες επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν... Η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια", έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Ναι, δεν ακούγεται καθόλου σαν να μοιράζεστε όλοι τα ίδια σημεία συζήτησης ή κάτι τέτοιο.

Αυτό που είναι εξόφθαλμο είναι πως κανένας από τους δυτικούς υποστηρικτές του Κιέβου δεν υποστηρίζει στην πραγματικότητα ότι η Ρωσία επιτέθηκε σε δικό της περιουσιακό στοιχείο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε έδαφος που ελέγχει. Υποθέτω πως αυτό θα ακουγόταν πολύ ηλίθιο. Αντ' αυτού, υπονοούν ότι η παρουσία της Ρωσίας θα μπορούσε να καταλήξει να δικαιολογήσει μια πυρηνική καταστροφή. Το οποίο είναι εξαιρετικά έξυπνο!

Όμως, παίζοντας μαζί με το παιχνίδι του Κιέβου με τις ρωσικές ευθύνες, σαν επιεικείς γονείς ενός ατίθασου παιδιού, οι δυτικές προσωπικότητες του κατεστημένου ίσως αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν πώς η στοχοποίηση της πυρηνικής βιομηχανίας της Ρωσίας από το Κίεβο θα μπορούσε, για άλλη μια φορά, να οδηγήσει τους ίδιους να μιλήσουν για να βλάψουν τα δικά τους κρίσιμα συμφέροντα "για την Ουκρανία". Όχι ότι αυτό θα ήταν πιο σημαντικό από την πυρηνική έκρηξη, η οποία ακούγεται σαν να μπορεί εύκολα να αποτραπεί με ένα χαστούκι, ένα τάιμ-άουτ και την παρακράτηση δικαιωμάτων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail