Ο Εμανουέλ Μακρόν ηγείται της τελευταίας αντίστασης της Ευρώπης;

pixabay / oleg_mit
Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία μπορεί να κρύβουν περισσότερα από όσα φαίνεται.

Οι "Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής", ένα στρατηγικό έγγραφο υψηλού επιπέδου, αναφέρει ότι η Ρωσία "υποθετικά" θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση πυρηνικών όπλων μόνο "ως απάντηση σε επίθεση με χρήση ΟΜΚ [όπλων μαζικής καταστροφής]" ή εάν υπάρχει "επίθεση με χρήση συμβατικών όπλων, όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους".

Ted Snider - theamericanconservative.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Απαντώντας στη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στις 6 Φεβρουαρίου ότι "καμία επιλογή δεν πρέπει να απορριφθεί" για τη διασφάλιση της ήττας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των "στρατευμάτων στο έδαφος" στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως "είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε όπλο, συμπεριλαμβανομένων των [τακτικών πυρηνικών όπλων], όταν πρόκειται για την ύπαρξη του ρωσικού κράτους και τη βλάβη της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας μας. Όλα είναι γραμμένα στην στρατηγική μας, δεν την έχουμε αλλάξει".

Ο Μακρόν απάντησε ότι η Γαλλία είναι επίσης πυρηνική δύναμη. "Πρέπει πρωτίστως να αισθανόμαστε προστατευμένοι", είπε ο Μακρόν, "επειδή είμαστε πυρηνική δύναμη". Στη συνέχεια πρόσθεσε: "Είμαστε έτοιμοι, έχουμε ένα δόγμα [για τη χρήση πυρηνικών όπλων]".

Η Γαλλία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία "για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις" και ακόμη και να προετοιμαστεί για πυρηνικό πόλεμο. Σε άρθρο γνώμης της 19ης Μαρτίου στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο στρατηγός Pierre Schill, αρχηγός του γαλλικού επιτελείου στρατού, δηλώνει πως "η πυρηνική αποτροπή διασφαλίζει τα ζωτικά συμφέροντα της Γαλλίας". Υπενθυμίζοντας στον κόσμο τις "διεθνείς ευθύνες" και τα "συμφέροντα" της Γαλλίας και τις "αμυντικές συμφωνίες", λέει ότι "ο γαλλικός στρατός προετοιμάζεται για τις πιο σκληρές εμπλοκές, το κάνει γνωστό και το αποδεικνύει".

Αλλά τι εννοούν πραγματικά οι Γάλλοι όταν λένε ότι "προετοιμάζονται για την πιο σκληρή εμπλοκή" και ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι "έτοιμη" να έχει "στρατεύματα στο έδαφος" στην Ουκρανία;

Ο Μακρόν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να απορρίψει την επιλογή "στρατευμάτων στο έδαφος" για να διασφαλίσει πως "η Ρωσία δεν θα κερδίσει". Αλλά να κερδίσει τι; Θέλει ο Μακρόν να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα νικήσει την Ουκρανία για χάρη της Ουκρανίας, ή εννοεί πως η Ρωσία δεν πρέπει να νικήσει στην Ουκρανία για τη μετέπειτα υπεράσπιση της Ευρώπης;

Ο Μακρόν είπε ότι έρχεται η ώρα "στην Ευρώπη μας όπου θα είναι σκόπιμο να μην είμαστε δειλοί" και ότι είναι καιρός για ένα "στρατηγικό άλμα". Πίεσε τη Γερμανία να στείλει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus, υπενθυμίζοντάς τους ότι κάποτε είπαν: "Ποτέ, ποτέ τανκς, ποτέ, ποτέ αεροπλάνα, ποτέ, ποτέ πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς" .... Σας θυμίζω πως πριν από δύο χρόνια, πολλοί γύρω από αυτό το τραπέζι είπαν: "Θα προσφέρουμε υπνόσακους και κράνη"".

Όσον αφορά την επιλογή της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Μακρόν είπε ότι όποιος υποστηρίζει "όρια" στον τρόπο με τον οποίο η Δύση βοηθά την Ουκρανία "επιλέγει την ήττα". Επέμεινε πως "αν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει ποτέ αυτόν τον πόλεμο". Η Ευρώπη πρέπει να είναι "έτοιμη", είπε, "να φτάσει στα μέσα για να επιτύχουμε τον στόχο μας, που είναι να μην κερδίσει η Ρωσία".

Ακούστηκε σαν ο Μακρόν να μιλούσε πάλι για τη ρωσική νίκη στην Ουκρανία, όταν εξέτασε το όριο για την αποστολή στρατευμάτων. "Δεν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση σήμερα", είπε, αλλά "όλες αυτές οι επιλογές είναι στο τραπέζι". Μετά από μια συνάντηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα στις 7 Μαρτίου, ο Fabien Roussel, εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, φέρεται να δήλωσε πως "ο Μακρόν αναφέρθηκε σε ένα σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέμβαση [των γαλλικών στρατευμάτων]: την προώθηση του μετώπου προς την Οδησσό ή το Κίεβο".

Ο στόχος του Μακρόν φάνηκε και πάλι να είναι αποκλειστικά η Ουκρανία, όταν δήλωσε σε συνέντευξή του στις 14 Μαρτίου: "Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία, γιατί θα το πω πολύ απλά: δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη ειρήνη αν δεν υπάρχει κυριαρχία, αν δεν υπάρξει επιστροφή στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας".

Όμως, ενάντια σε όλες αυτές τις προφανείς στενές αναφορές στην Ουκρανία, οι συζητήσεις του Μακρόν για το όριο των στρατευμάτων που ακολούθησαν ακούστηκαν περισσότερο σαν να αφορούσαν την άμυνα της Ευρώπης παρά της Ουκρανίας. Είπε ότι "ο πόλεμος επέστρεψε στο έδαφός μας [δηλ. της Ευρώπης]" και πως η Ρωσία "επεκτείνει κάθε μέρα την απειλή της να μας επιτεθεί ακόμη περισσότερο και ότι θα πρέπει να ανταποκριθούμε στην ιστορία και στο θάρρος που απαιτείται".

Στις 14 Μαρτίου, ο Μακρόν, εκφράζοντας και πάλι τη θέση του ότι η αποστολή στρατευμάτων από χώρες του ΝΑΤΟ είναι μια επιλογή που δεν πρέπει να απορριφθεί, δήλωσε πως "για να έχουμε ειρήνη στην Ουκρανία, δεν πρέπει να είμαστε αδύναμοι". Αυτή τη φορά, έδωσε ως αιτιολογία ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν "υπαρξιακή για την Ευρώπη μας και τη Γαλλία".

Συνέχισε λέγοντας ότι "δεν θα ήμασταν εμείς" που θα προκαλούσε μια τέτοια κίνηση και ότι η Γαλλία δεν θα ηγηθεί μιας επίθεσης στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. "Θα ήταν αποκλειστική επιλογή και αποκλειστική ευθύνη της Ρωσίας", είπε. Και στη συνέχεια πρόσθεσε: "Εάν ο πόλεμος επεκτεινόταν στην Ευρώπη", θα ήταν " αδυναμία, να αποφασίσουμε σήμερα πως δεν θα αντιδράσουμε".

Αλλά ακόμη και αν ο Μακρόν εννοεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη από τη Ρωσία, εννοεί από μια πραγματική επίθεση ή απλώς μια πιθανή επίθεση;

Με αρκετές από τις προαναφερθείσες δηλώσεις του, ο Μακρόν ακούγεται σαν να εννοεί ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να αμυνθεί απέναντι σε μια πραγματική επίθεση από τη Ρωσία αφού νικήσει την Ουκρανία. Ωστόσο, αλλού, ο Μακρόν ακούγεται σαν να αναφέρεται μόνο σε μια πιθανή επίθεση, λέγοντας πως η Ρωσία δεν πρέπει να νικήσει στην Ουκρανία, διότι αυτό "θα μείωνε την αξιοπιστία της Ευρώπης στο μηδέν" και θα σήμαινε ότι "δεν έχουμε καμία ασφάλεια".

Η ερμηνεία των κινήτρων του Μακρόν μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη από την εξακρίβωση του σκέτου νοήματος των δηλώσεών του. Γιατί ο Μακρόν να εκφράσει το μέχρι πρότινος ανέκφραστο και να διακινδυνεύσει να περάσει την κόκκινη γραμμή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου;

Είναι φυσικά αδύνατο να γνωρίζουμε το μυαλό του Μακρόν, οπότε οποιαδήποτε ανάλυση είναι εικαστική. Υπάρχουν όμως τουλάχιστον τρεις πιθανότητες.

Ο πρώτος είναι ότι ο στόχος των σχολίων του δεν είναι η Ρωσία, αλλά οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Με την αμερικανική χρηματοδότηση του πολέμου να αγωνίζεται ενάντια σε ένα φράγμα του Κογκρέσου και τη Γερμανία να αρνείται να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus, ο Μακρόν μπορεί να προσπαθεί να ασκήσει ψυχολογική πίεση στους συμμάχους του να στείλουν στην Ουκρανία περισσότερα χρήματα και όπλα υποθέτοντας πως θα θεωρήσουν αυτή την επιλογή πιο εύπεπτη από το να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο και να στείλουν στρατεύματα.

Το δεύτερο είναι ότι ο επιδιωκόμενος στόχος των σχολίων του είναι η Ρωσία. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί "στρατηγική ασάφεια". Ο σκοπός θα ήταν, όπως εξήγησε ένας Γάλλος διπλωμάτης, ώστε η Ρωσία, καθώς προχωρά δυτικά στην Ουκρανία, να μην μπορεί να βασιστεί στην υπόθεση πως "καμία από τις χώρες-εταίρους της Ουκρανίας δε θα αναπτυχθεί ποτέ" στην Ουκρανία.

Η γαλλική εφημερίδα Le Mondere αναφέρει ότι "το γραφείο του Μακρόν εξήγησε πως στόχος είναι να αποκατασταθεί η "στρατηγική ασάφεια" της Δύσης. Μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης του 2023, ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύει ότι η υπόσχεση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια και η παράδοση -με καθυστέρηση- στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο δεν είναι πλέον αρκετή. Ειδικά αν ο Πούτιν είναι πεπεισμένος πως η Δύση έχει αποκλείσει οριστικά την κινητοποίηση των δυνάμεών της".

Η τρίτη πιθανότητα είναι ότι ο επιδιωκόμενος στόχος των σχολίων του είναι η Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μια κυβέρνηση Τραμπ να αποδυναμώσει τη δέσμευσή της προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Αυτό θα άφηνε την Ευρώπη με μεγαλύτερη ευθύνη για την υπεράσπιση της Ουκρανίας και του εαυτού της. Ενώ η Γερμανία ήταν ο οικονομικός ηγέτης της Ευρώπης, η Γαλλία θεωρούσε τον εαυτό της ως τον ηγέτη της ασφάλειας.

Ένας διπλωμάτης δήλωσε στην Le Monde ότι ενώ η Γερμανία "φοβάται την κλιμάκωση.... η Γαλλία θέλει να δώσει την εντύπωση πως δε φοβάται". Ο Μακρόν "μπορεί να ήθελε να καταστήσει σαφές στον Σολτς ότι οι δύο χώρες τους δεν βρίσκονται στην ίδια κατηγορία", καθώς ο Μακρόν τοποθετεί τη Γαλλία ως τον ηγέτη ασφάλειας της Ευρώπης σε έναν κόσμο μετά τον Τραμπ υπό την ηγεσία του Μπάιντεν.

Ο Μακρόν έχει ανοίξει την πόρτα για να συζητηθεί η παρουσία δυτικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας. Με τους κινδύνους που συνεπάγεται το άνοιγμα αυτής της πόρτας, θα είναι σημαντικό για όλους να αποσαφηνιστεί τόσο το κατώφλι του Μακρόν όσο και τα κίνητρά του για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail