Γερμανικές εταιρείες βοηθούν τη Ρωσία στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης

Sputnik / Sergey Baturin
Freepen.gr - Γερμανικές επιχειρήσεις συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Μαριούπολης, μετέδωσε την Τετάρτη το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD. Η παραθαλάσσια πόλη της Μαύρης Θάλασσας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια πολιορκίας το 2022 και τώρα ανοικοδομείται από τη Ρωσία.

Οι εταιρείες λέγεται ότι προμηθεύουν βαρέα μηχανήματα, παράθυρα, σοβάδες και άλλα οικοδομικά υλικά για το έργο αποκατάστασης, ανέφερε ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Το πρακτορείο επικαλέστηκε ετήσιες εκθέσεις των εταιρειών, δηλώσεις στις ιστοσελίδες τους και "φωτογραφικές και βιντεοσκοπημένες αποδείξεις", αλλά δεν παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Μία από τις εταιρείες είναι η Knauf - ένας παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή σοβάδων με επικεφαλής τον Nikolaus Knauf, επίτιμο πρόξενο της Ρωσίας επί μακρόν, σύμφωνα με το ARD. Η εταιρεία αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου το Φεβρουάριο του 2022 και εξακολουθεί να απασχολεί περίπου 4.000 άτομα στη χώρα.

Ο Knauf χαρακτήρισε τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας "τρομερές", αλλά δήλωσε στο ARD πως αντιτίθεται στην στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας και ότι η εταιρεία του συμμορφώνεται με τους περιορισμούς της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης, χρησιμοποιώντας το ρωσικό υποκατάστημά της μόνο για να παρέχει αγαθά "αποκλειστικά για τη ρωσική αγορά".

Μια δεύτερη εταιρεία που κατονομάστηκε από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα είναι η WKB Systems GmbH με έδρα τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η οποία παρέχει εξοπλισμό για εργοστάσια παραγωγής τσιμεντόλιθων. Ο Ρώσος επιχειρηματίας Viktor Budarin είναι βασικός μέτοχος της εταιρείας, δήλωσε το ARD. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Budarin χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια τη γερμανική εταιρεία του ως προμηθευτή της κατασκευαστικής βιομηχανίας στη Ρωσία.
Το ARD σημείωσε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν ισχύουν για πολλές κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά οι αναφερόμενες δραστηριότητες των εταιρειών που κατονομάζονται έχουν προκαλέσει την καταδίκη ορισμένων Γερμανών πολιτικών και εμπειρογνωμόνων σε θέματα κυρώσεων.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, Roderich Kiesewetter, κατηγόρησε την Knauf πως "στην πραγματικότητα εδραιώνει τη ρωσική εξουσία" σε αυτό που χαρακτήρισε ως "κατεχόμενα εδάφη", αναφερόμενος στις πρώην ουκρανικές περιοχές που εντάχθηκαν στη Ρωσία το 2022 μετά από μια σειρά δημοψηφισμάτων.

Ο εμπειρογνώμονας του νόμου περί κυρώσεων Viktor Winkler δήλωσε επίσης στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα πως φαίνεται ότι η Γερμανία "εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό" στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης και πως υπάρχει "καλός λόγος" να επιβληθούν κυρώσεις στον Budarin.

Στα μέσα Μαρτίου, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg δήλωσε ότι "το 95% όλων των δυτικών εταιρειών" εξακολουθούν να έχουν "εν μέρει παρουσία" στη Ρωσία, παρά την ανακοίνωση της αποχώρησής τους από τη χώρα ως απάντηση στη σύγκρουση.

* Πληροφορίες rt.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail