Η Τουρκία εξαπολύει εμπορικό πόλεμο κατά του Ισραήλ

pixabay / 429687
Freepen.gr -  Η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε εξαγωγικούς περιορισμούς στο Ισραήλ που καλύπτουν 54 κατηγορίες προϊόντων, ως απάντηση στον πόλεμο της Γάζας, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εμπορίου.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου, τα είδη στον κατάλογο του εξαγωγικού εμπάργκο - ο οποίος τίθεται σε άμεση ισχύ - περιλαμβάνουν αλουμίνιο, χαλκό, χάλυβα, δομικά υλικά, μηχανήματα και διάφορα χημικά προϊόντα. Η Τουρκία έχει ήδη σταματήσει να στέλνει στο Ισραήλ οποιαδήποτε αγαθά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, σημείωσε το υπουργείο.

Οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου το Ισραήλ κηρύξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτρέψει "την απρόσκοπτη ροή επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας" στην περιοχή, προσθέτει το έγγραφο. Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί από τον ΟΗΕ και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων πως παρεμποδίζει τις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα.

Σε απάντηση στους περιορισμούς, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει "μονομερώς" τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες. Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ ανέβηκε την Τρίτη στο X (πρώην Twitter) για να απειλήσει την Άγκυρα με "παράλληλα μέτρα" που θα "βλάψουν" την τουρκική οικονομία. Το Ισραήλ θα ετοιμάσει έναν κατάλογο προϊόντων που σκοπεύει να σταματήσει να αγοράζει από την Τουρκική Δημοκρατία, είπε.  Ο Katz κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις επενδύσεις στη χώρα και να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail