Η Ρωσία ξεπερνά τις δρακόντειες δυτικές κυρώσεις με τη βοήθεια του χρυσού

Photo: wikimedia.org by Kotivalo is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported
Τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας εγγυώνται αξιόπιστη προστασία από τις δυτικές κυρώσεις

Τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας έχουν γίνει το "μαγικό ραβδί" με τη βοήθεια του οποίου η Ρωσία επιβίωσε εύκολα από τις "κολασμένες" κυρώσεις της Δύσης και πέτυχε οικονομική ανάπτυξη.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Δύση θαυμάζει την πολιτική της Ρωσίας να συνδέει το ρούβλι με το χρυσό

Η ρωσική οικονομία παρουσίασε πρωτοφανή ανάπτυξη 3,6% το 2023, με φόντο τις περισσότερες από 16.000 κυρώσεις, καθώς και τις τεράστιες δαπάνες για τη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Το ΑΕΠ της Ρωσίας θα αυξηθεί κατά άλλο 2,6% το 2024, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η Ρωσία κατάφερε να το πετύχει αυτό με τη βοήθεια της "χρυσής στρατηγικής της", αναφέρει ο ιστότοπος The Conversation.com. Η στρατηγική αφορά τη σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό και την απελευθέρωση του εμπορίου χρυσού.

Στις αρχές του 2022, η Ρωσία έκανε μια έξυπνη κίνηση και συνέδεσε το ρούβλι με τον χρυσό στις συναλλαγές φυσικού αερίου. Η Ρωσία απελευθέρωσε επίσης το εμπόριο χρυσού, οπότε τώρα κάθε Ρώσος πολίτης μπορεί να αγοράσει ένα γραμμάριο χρυσού για 5.200 ρούβλια και στη συνέχεια να το πουλήσει, για παράδειγμα, στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τους δυτικούς αναλυτές, αυτό επέτρεψε την ενίσχυση του ρωσικού ρουβλίου, την σταθεροποίηση του πληθωρισμού και τη μετάβαση στο χρυσό κανόνα του ρουβλίου, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο υποκατάστατο του χρυσού με σταθερή ισοτιμία. Είναι κοινό μυστικό ότι κάθε νόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό είναι πιο σταθερό και ισχυρό. Άλλες χώρες - τόσο εντός όσο και εκτός των BRICS, SCO - άρχισαν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία για ρούβλια.

Μέχρι σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει συσσωρεύσει, μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια του πληθυσμού, ένα τεράστιο ποσό αποθεμάτων χρυσού (2,36 χιλιάδες τόνοι το 2023). Το ρωσικό τραπεζικό σύστημα επιβίωσε εύκολα από την κρίση και διατήρησε το ρούβλι στην επιφάνεια. Κανείς δεν έσπευσε να ανταλλάξει ρούβλια με άλλο νόμισμα. Αντιθέτως, ο ρωσικός πληθυσμός αυξάνει τις καταθέσεις σε ρούβλια.

Ο χρυσός θα επιτρέψει στη Ρωσία να επιβιώσει από τον πόλεμο

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η Ρωσία είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού με 324,7 τόνους το 2023, με την Κίνα να παίρνει την πρωτιά με 374 εκατομμύρια τόνους. Η Ρωσία αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή χρυσού κατά 4% ετησίως μέχρι το 2026.

Ορισμένοι ένθερμοι πολιτικοί αναλυτές στη Δύση προτείνουν κυρώσεις για την αγορά ρωσικού χρυσού, αλλά η εμπειρία της Ουγκάντα δείχνει πως οι εξαγωγές χρυσού από τη χώρα αυτή δεκαπλασιάστηκαν το 2023 παρά το αμερικανικό εμπάργκο.

Μόνο ο χρυσός αποτελεί εγγύηση έναντι των οικονομικών αναταραχών στον ταραγμένο κόσμο. Το 2023, χρυσός αξίας 110,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων εισήλθε στα θησαυροφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών σε όλο τον κόσμο. Το 2022, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν περίπου 1.073 τόνους χρυσού.

Η τιμή του χρυσού μόνο θα αυξηθεί

Αμερικανοί αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί, και δεν είναι μόνο η γεωπολιτική αβεβαιότητα που το διευκολύνει αυτό.

Όλοι περιμένουν να σκάσει η φούσκα του εθνικού χρέους των ΗΠΑ (34 τρισεκατομμύρια δολάρια). Μόλις η χρηματιστηριακή αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες αρχίσει να καταρρέει λόγω των υψηλών επιτοκίων, οι επενδυτές θα εγκαταλείψουν τα ομόλογα και τις μετοχές τους και θα αγοράσουν αντί αυτών χρυσό προκαλώντας έτσι μια εκτίναξη της τιμής του χρυσού. Όταν συμβεί αυτό, το δολάριο ΗΠΑ θα γίνει περιφερειακό νόμισμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μετατραπούν σε περιφερειακή δύναμη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail