"Πηγαίνετε στην Ουκρανία οι ίδιοι κι υπηρετήστε εσείς γαμ...το!" – Σκηνές χάους με εξαγριωμένους Ουκρανούς σε προξενεία στην Πολωνία

Freepen.gr - Οι φόβοι αυξάνονται ότι οι Ουκρανοί άνδρες που μετακόμισαν στην Πολωνία θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στη χώρα για να συμμετάσχουν σε απελπισμένες μάχες στο μέτωπο. Οι ουκρανικές αρχές αποφάσισαν πως στους άνδρες σε ηλικία στρατιωτικής θητείας θα εκδίδονται μόνο έγγραφα που θα τους επιτρέπουν να επιστρέψουν στην Ουκρανία και όχι για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Η απόφαση ελήφθη αιφνιδιαστικά στις 23 Απριλίου και τέθηκε σε εφαρμογή την επόμενη ημέρα.

Σε ένα βίντεο, αγανακτισμένοι Ουκρανοί φωνάζουν: «Δώστε μου τα έγγραφα! Γαμώτο! Πηγαίνετε στην Ουκρανία οι ίδιοι και υπηρετήστε εσείς γαμώτο!”

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που υπέγραψε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι άνδρες μεταξύ 25 και 60 ετών που ζουν σήμερα στο εξωτερικό έχουν προθεσμία δύο μηνών για να καταταγούν για στρατιωτική θητεία και, εάν δεν το πράξουν, δε θα έχουν το δικαίωμα να κατέχουν ταξιδιωτικά έγγραφα και μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο.

Η θέση της ουκρανικής κυβέρνησης είναι ότι, όπως το έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στην πλατφόρμα Χ, «δεν είναι πλέον διατεθειμένη να ανέχεται άτομα να απαιτούν υπηρεσίες από αυτήν, όταν τα άτομα αυτά δεν είναι διατεθειμένα να βοηθήσουν τη χώρα τους την ώρα της ανάγκης της στον πόλεμο με τη Ρωσία».

Για το λόγο αυτό, κανένας άνδρας ηλικίας 18 έως 60 ετών δε θα δικαιούται να λάβει διαβατήριο για να ταξιδέψει εκτός Ουκρανίας.

Η απόφαση αυτή οδήγησε την Τετάρτη σε πολιορκία των ουκρανικών προξενείων από ανθρώπους που ζητούσαν τα έγγραφά τους. Στους άνδρες είπαν πως «το σύστημα δε λειτουργεί», αλλά το ίδιο ακριβώς υπολογιστικό σύστημα είναι σε θέση να δημιουργήσει έγγραφα για γυναίκες και παιδιά. 

* πληροφορίες rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail