Βρετανική γενναιοδωρία: Το Ηνωμένο Βασίλειο δανείζει πίσω τον αφρικανικό χρυσό που έκλεψε. Είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει;

The Trustees of the British Museum
Πώς κατέληξαν στο Λονδίνο τα κοσμήματα του στέμματος από την Γκάνα και υπάρχει τρόπος να επιστρέψουν στην πατρίδα τους;

Στα τέλη Ιανουαρίου, το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Victoria & Albert (V&A) ανακοίνωσαν ότι περισσότερα από 30 "κοσμήματα του στέμματος" της Asante, χρυσά αντικείμενα που κάποτε ανήκαν στους βασιλείς της Asante (ή Ashanti) στη σημερινή Γκάνα, θα μεταφερθούν στην πόλη Kumasi της Γκάνας τον Απρίλιο.

David Okpatuma, ειδικός σε θέματα νεολαίας και διεθνούς ανάπτυξης, συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Development and Cooperation for Africa (DevCA), Νιγηρία - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, πρόκειται μόνο για μια συμφωνία δανεισμού μεταξύ των μουσείων του Ηνωμένου Βασιλείου και του Μουσείου Manhyia Palace της Γκάνας. Οι βρετανικοί νόμοι απαγορεύουν στα μουσεία να επιστρέφουν μόνιμα τα αμφισβητούμενα αντικείμενα στους αρχικούς τους ιδιοκτήτες, πράγμα που σημαίνει ότι παρά τον εξαγγελθέντα "επαναπατρισμό", τα χρυσά αντικείμενα, που εξήχθησαν παράνομα πριν από περίπου 150 χρόνια, θα τοποθετηθούν μόνο προσωρινά στη Γκάνα. Θα επιστραφούν ποτέ οριστικά;

Τα ιστορικά αντικείμενα απεικονίζουν εύστοχα τον πολιτισμό ενός λαού. Δεδομένης της φθίνουσας επιρροής των αφρικανικών παραδοσιακών θεσμών, που έχουν σε μεγάλο βαθμό διαβρωθεί από τη δυτικοποίηση και την πολιτιστική εισαγωγή, οι κοινωνικές αφηγήσεις βρίσκουν απήχηση όταν επικαλούνται ιστορικά γεγονότα και αναμνηστικά. Όταν συζητείται η κληρονομιά του πολιτισμού, η οποία ανάγεται σε μια εποχή που η επιρροή της κοινότητας ήταν συντριπτική στις νομικές, θρησκευτικές και γαμήλιες σχέσεις, αυτά τα αντικείμενα προσδίδουν αξιοπιστία στην αλήθεια των ιστοριών που παραδίδονται.

Παρά τις διακυμάνσεις στο εμπόριο χρυσού με την πάροδο των ετών, ο ρόλος της Αφρικής ως σημαντικού παίκτη στην αγορά χρυσού είναι σταθερά εδραιωμένος. Το 2022, μια ομάδα αποτελούμενη από την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιπροσώπευε περίπου το 60,6% των παγκόσμιων πωλήσεων χρυσού. Ωστόσο, η Αφρική εξακολουθεί να κατέχει πάνω από το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων χρυσού. Αυτή η πραγματικότητα υπογραμμίζει τη διαρκή σημασία της ηπείρου στη βιομηχανία χρυσού.

Κεντρικό ρόλο σε αυτή την αφήγηση παίζει η ιστορία της Ashanti Gold. Η περιοχή Ashanti, παλαιότερα γνωστή ως Asante, έχει ιστορική σημασία για την εμπλοκή της στο υπερατλαντικό εμπόριο σκλάβων κατά τον 19ο αιώνα. Παρά αυτό το σκοτεινό παρελθόν, ήταν επίσης γνωστή για την εξαιρετική της χειροτεχνία χρυσού και ορείχαλκου, καθώς και για την παραγωγή του Kente, ενός υφαντού υφάσματος με έντονα χρώματα. Αυτές οι συνεισφορές στην παγκόσμια εμπορική αγορά χάρισαν στην περιοχή, η οποία αργότερα έγινε μέρος της Γκάνας, το προσωνύμιο "Χρυσή Ακτή".

Ήταν ένα σημείο που γινόταν εύκολα στόχος δουλεμπόρων και χρυσοθήρων που μεταμφιέζονταν κρυφά σε εμπόρους. Ως εκ τούτου, κατέχει εξέχουσα θέση στην αφρικανική ιστορική αφήγηση της εκμετάλλευσης κεφαλαίου και ανθρώπων από τους Ευρωπαίους. Η δρ Τζούντιθ Σπίξλεϊ, ιστορικός στο Ινστιτούτο Wilberforce για τη Μελέτη της Δουλείας και της Απελευθέρωσης (WISE) στο Πανεπιστήμιο του Χαλ, στο θεμελιώδες άρθρο της "Πιόνια στην Ακτή του Χρυσού", περιγράφει πώς στις αρχές της εμπορικής σχέσης, οι Ευρωπαίοι έπαιρναν χρυσά πιόνια ως εγγύηση για το χρέος. Ωστόσο, καθώς οι ανορθόδοξοι κανόνες για τις επιχειρήσεις δουλείας εξασθενούσαν και η λαχτάρα για περισσότερο χρυσό επισκίαζε την αναδυόμενη προσφορά, οι Ευρωπαίοι στράφηκαν όλο και περισσότερο προς τη χρήση ανθρώπινων ενεχυροδανειστών. Αυτό δε διαφέρει από άλλες διαδικασίες εκμετάλλευσης που οδήγησαν στην απώλεια πολύτιμων πόρων στην ήπειρο.

Οι επίσημες αποδείξεις για τη λεηλασία του χρυσού του Ασάντι άρχισαν κατά τη διάρκεια του πολέμου Αγγλίας-Ασάντε του 1874, όταν η στρατιωτική εισβολή της Βρετανίας στην αυτοκρατορία του Κουμάσι, που βρισκόταν πάνω στα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στην περιοχή, προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Οπλισμένοι με εκρηκτικά και ανώτερα πυροβόλα όπλα, οι Βρετανοί στρατιωτικοί ξεκίνησαν μια άθλια αναζήτηση για τα βασιλικά κοσμήματα του χρυσού του Ashanti - όπως το σπαθί Mponponsuo που δημιουργήθηκε πριν από 300 χρόνια από τον Okomfo (πνευματικό ηγέτη) Anokye του Βασιλείου, το οποίο ηγήθηκε του καταλόγου των λεηλατημένων αντικειμένων το 1874. Με το πρόσχημα του τερματισμού της δουλείας, σημειώθηκαν βρετανικές στρατιωτικές εισβολές και μονόπλευρες εμπορικές συνθήκες που επιβλήθηκαν με ανώτερη στρατιωτική ισχύ στους Αφρικανούς ηγέτες. Οι ηγέτες που αντιστάθηκαν εξορίστηκαν, όπως ο Asantehene Agyeman Prempeh, ο οποίος εξορίστηκε στις Σεϋχέλλες το 1874.

Οι Βρετανοί δημιούργησαν εμπορικά λιμάνια, εξασφαλίζοντας πως η Βρετανία θα ανακηρυσσόταν νόμιμος ηγεμόνας σε ξένο έδαφος. Οι ηγεμόνες αρκετών αφρικανικών βασιλείων ενεργούσαν ως μεσάζοντες σε αυτές τις συναλλαγές, συχνά παρά τη θέλησή τους, αλλά έπρεπε να συναινέσουν για λόγους αυτοσυντήρησης. Τα λάφυρα από αυτά τα κατακτημένα βασίλεια πλήρωναν αυτούς τους πολέμους. Στο Asante, ο Asantahene, ηγεμόνας του λαού Ashanti, υπέγραψε τη σκληρή συνθήκη της Fomena τον Ιούλιο του 1874 για να τερματίσει τον πόλεμο. Μια σημαντική ρήτρα στη συνθήκη μεταξύ της βασίλισσας Βικτωρίας και του Κόφι Καρικάρι, βασιλιά του Ασάντι, ήταν η καταβολή 50.000 ουγγιών (πάνω από 1.400 κιλά) εγκεκριμένου χρυσού ως αποζημίωση για τα έξοδα που προκλήθηκαν στη βασίλισσα της Αγγλίας από τον πόλεμο. Η Βρετανία επωμίστηκε έξοδα από αυτούς τους πολέμους εις βάρος των αντιπάλων της, καταστρέφοντας τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της Αφρικής.

Το 1874 δεν ήταν η μόνη περίπτωση λεηλασίας. Το 1896 κλάπηκαν τελετουργικά σπαθιά, κύπελλα και άλλα ζωτικά αντικείμενα που μετρούσαν τα βασιλικά μέλη ενός παλατιού. Στο βιβλίο του του 2020 "The Brutish Museums: The Benin Bronzes, Colonial Violence and Cultural Restitution', ο Dan Hicks, Βρετανός αρχαιολόγος, ανθρωπολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αποκηρύσσει την παρουσία αυτών των αντικειμένων στα δυτικά μουσεία, η οποία διαιωνίζει μια αφήγηση αποικιακής ανωτερότητας και πολιτιστικής κυριαρχίας, ενώ διαγράφει τις ιστορίες και τις φωνές των κοινοτήτων από τις οποίες εκλάπησαν.

Αν και οι συζητήσεις για την επιστροφή των αφρικανικών αντικειμένων προϋπήρχαν της ανεξαρτησίας στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, εντάθηκαν στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Ο αρχαιολόγος και επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Τμήματος Αρχαιοτήτων της Νιγηρίας, Ekpo Eyo, έστειλε εγκυκλίους σε διάφορες ευρωπαϊκές πρεσβείες το 1972 σχετικά με τον επαναπατρισμό των Μπρονζέτων του Μπενίν (χιλιάδες πλάκες και γλυπτά του 14ου έως 16ου αιώνα που πήραν οι Βρετανοί από το αφρικανικό Βασίλειο του Μπενίν στα τέλη του 19ου αιώνα) και έδωσε ώθηση σε επίσημες διακηρύξεις όπως η Σύμβαση της UNESCO του 1970 για τα μέσα απαγόρευσης και πρόληψης της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης της κυριότητας πολιτιστικών αγαθών. Η σύμβαση αυτή προσφέρει ένα κοινό πλαίσιο μεταξύ των κρατών-μελών σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται για την απαγόρευση και την πρόληψη της εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης πολιτιστικών αγαθών.

Η σύμβαση υπογραμμίζει πως η επιστροφή και η αποκατάσταση αυτών των πολιτιστικών αγαθών αποτελούν τον άξονα της σύμβασης, η οποία δίνει εντολή για τη διαφύλαξη της ταυτότητας των λαών και την προώθηση ειρηνικών κοινωνιών για την ενίσχυση του πνεύματος αλληλεγγύης και την καταστολή της επεκτατικής αύξησης των συναλλαγών στη μαύρη αγορά σε ολόκληρη την ήπειρο.

Μετά από 150 χρόνια, τα αντικείμενα της Ashanti Gold βρίσκονται σε διάφορα μουσεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων μουσείων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο κατέχει 32 από τα 39 ιστορικά αντικείμενα, ενώ επτά θησαυροί βρίσκονται στο Μουσείο Fowler του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Άλλα δευτερεύοντα αντικείμενα, τα οποία τυγχάνουν ελάχιστης προσοχής, βρίσκονται σε μουσεία όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το Musee du quai Branly-Jacques Chirac στο Παρίσι και άλλα μικρότερα περιφερειακά μουσεία ή ιδιωτικές συλλογές.

Στις προσπάθειες αποκατάστασης των αντικειμένων της Ashanti Gold, υπάρχουν πολύπλοκα νομικά και υλικοτεχνικά εμπόδια. Πρώτον, πρέπει να διαπιστωθεί η προέλευση μέσω της εξέτασης εγγράφων, αρχείων και ιστορικών αρχείων, λόγω της δυσκολίας που προκύπτει από τη μακρόχρονη ιστορία και τις πολλαπλές μεταβιβάσεις. Οι διαφοροποιήσεις στη διεθνή νομοθεσία που διέπει τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών προσθέτουν επίσης στην πληθώρα των προκλήσεων. Η μεταφορά των αντικειμένων από τους σημερινούς κατόχους τους στον προορισμό τους και η διευθέτηση των σχετικών νομικών διαφορών ή οικονομικών ζητημάτων επιφέρει περαιτέρω επιπλοκές. Η συνεργασία μεταξύ των διεθνών εταίρων προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη για τον επιτυχή επαναπατρισμό αυτών των αντικειμένων.

Εν κατακλείδι, αυτή η εκτενής συζήτηση για την επιστροφή έχει ως στόχο την εμβάθυνση των υφιστάμενων ευρωαφρικανικών διπλωματικών σχέσεων. Η έμφαση στην επιστροφή έγκειται κυρίως στη χρησιμότητά της ως δομικού στοιχείου για τη συμφιλίωση- στοχεύει στη διόρθωση προ-αποικιακών αδικιών, στην προώθηση του διεθνούς διαλόγου και στην προώθηση του αυξανόμενου διμερούς εμπορίου μεταξύ των χωρών στις δύο ηπείρους. Η εμπειρία της Γκάνας σε θέματα επιστροφής θα παράσχει το πλαίσιο πολιτικής και θα καθοδηγήσει την εμπλοκή στρογγυλής τραπέζης για τις διεκδικήσεις επιστροφής από άλλες χώρες της Αφρικής. Όπως σημειώθηκε προηγουμένως, η δράση αυτή όχι μόνο θα επιδείξει μεταμέλεια αλλά και θα αποτελέσει την πιο δηλωτική δήλωση από τη Δύση και τους άλλους συνεργάτες σχετικά με τη μετάνοιά τους κατά τη διάρκεια αυτής της καταστροφικής εκστρατείας στην αποικιοκρατική Αφρική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail