Η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει τον πόλεμο - και την ειρήνη

ukrinform.net
Είναι πλέον ασαφές αν το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα καταφέρει ποτέ να στείλει περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο

Αυτήν την εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε την πιο αυστηρή προειδοποίηση που έχει κάνει μέχρι σήμερα σχετικά με την ανάγκη για νέα στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Connor Echols - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

"Είναι σημαντικό να απευθυνθούμε συγκεκριμένα στο Κογκρέσο", δήλωσε ο Zelensky. "Εάν το Κογκρέσο δε βοηθήσει την Ουκρανία, η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο".

Δυστυχώς για τον Ζελένσκι, το Κογκρέσο δε φαίνεται να ακούει. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος Μάικ Τζόνσον (R-La.) βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα να χάσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων λόγω των βαθιών διαφωνιών των Ρεπουμπλικανών σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία και μια σειρά άλλων θεμάτων. Εάν ο Τζόνσον δεν καταφέρει να συγκρατήσει τους συναδέλφους του, η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να μην είναι σε θέση να περάσει πολλά πράγματα για το υπόλοιπο του έτους.

Καθώς η έλλειψη πυρομαχικών του Κιέβου επιδεινώνεται, μια διαφωνία της Τετάρτης αποκάλυψε πόσο αδύναμη είναι η επιρροή του προέδρου στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Ο Τζόνσον προσπαθεί να ανανεώσει μια αρχή κατασκοπείας πριν λήξει στις 19 Απριλίου, αλλά μια παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε τους Ρεπουμπλικανούς να σκοτώσουν το νομοσχέδιό του πριν καν φτάσει στο βήμα.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της φαίνεται να έχουν εμπεδώσει το μάθημα που ο Τζόνσον παίρνει τώρα: Καθώς η περίοδος των προεδρικών εκλογών ξεκινά, το κέντρο βάρους της ρεπουμπλικανικής πολιτικής έχει μετατοπιστεί προς το νότο. Εξ ου και η φιλοουκρανική περιοδεία γοητείας του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον έκανε την πρώτη της στάση στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Ο Κάμερον συναντήθηκε με τον Τραμπ τη Δευτέρα στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου πίεσε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για τη βοήθεια. "[Ε]ίναι προς το συμφέρον όλων η Ουκρανία να βρίσκεται σε ισχυρή θέση και ο [Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ] Πούτιν σε αδύναμη θέση στο τέλος του έτους", δήλωσε ο Κάμερον μετά τη συνάντηση. "Όποιος κι αν είναι πρόεδρος θέλει να είναι σε θέση να προωθήσει με τρόπο που να υποστηρίζει την επιτυχία και όχι να προσπαθεί να ανατρέψει την αποτυχία".

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας μετέβη στη συνέχεια στην Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε με ηγέτες του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ (R-Ky.). Ο Κάμερον δεν κάθισε, ωστόσο, στο ίδιο τραπέζι με τον Τζόνσον. Βρετανική πηγή δήλωσε στο Politico ότι υπήρχαν προβλήματα προγραμματισμού, αν και ο συμβολισμός είναι δύσκολο να αγνοηθεί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, από την πλευρά της, έχει καταβάλει κάποιες προσπάθειες για να γεφυρώσει το χάσμα με την ελπίδα ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα περάσει τελικά ένα νέο πακέτο βοήθειας. Ο Λευκός Οίκος ενέκρινε την Τρίτη την πώληση όπλων αξίας 138 εκατομμυρίων δολαρίων και ακολούθησε την αποστολή στην Ουκρανία χιλιάδων ιρανικών όπλων και πυρομαχικών που οι ΗΠΑ είχαν κατασχέσει πέρυσι καθ' οδόν προς την Υεμένη. Αλλά αυτό ωχριά μπροστά στα όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που λάμβανε το Κίεβο κάθε μήνα στα πρώτα στάδια του πολέμου.

Όλα αυτά περιπλέκονται ακόμη περισσότερο από το γεγονός πως η διαφθορά στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε υπερτιμολόγηση ορισμένων ειδών που αγοράζει το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. "Η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη στον αμυντικό τομέα της Ουκρανίας από τη σοβιετική εποχή, με τους κατασκευαστές να δωροδοκούν συστηματικά αξιωματούχους για να αγοράζουν εξοπλισμό σε φουσκωμένες τιμές", ανέφερε η Wall Street Journal. "Η αλλαγή αυτών των πρακτικών θα ήταν αρκετά δύσκολη σε καιρό ειρήνης, πόσο μάλλον εν μέσω πολέμου".

Αυτό αφήνει την Ουκρανία στην πιο αδύναμη θέση της από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Χωρίς νέα βοήθεια, το Κίεβο κινδυνεύει να χάσει τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τη Μόσχα να έχει ένα προφανές πλεονέκτημα σε κάθε τομέα.

Αυτό δεν συνέβαινε πάντοτε. Στα τέλη του 2022, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τη Ρωσία από τα περίχωρα του Κιέβου μέχρι το Ντονμπάς, η Ουκρανία είχε το μομέντουμ σε κάθε τομέα. Όπως έγραψε τότε ο George Beebe του Ινστιτούτου Quincy, "οι επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης της παρείχαν σημαντική μόχλευση για να διαμορφώσει τους όρους οποιασδήποτε διευθέτησης".

"Αυτή η ιστορία επιτυχίας δεν σημαίνει ότι είτε η Ρωσία είτε η Ουκρανία είναι ακόμη έτοιμες για σοβαρές διαπραγματεύσεις", υποστήριξε ο Beebe, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής της ανάλυσης της Ρωσίας στη CIA. "Αλλά προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες να προετοιμάσουν το διπλωματικό έδαφος για μια ενδεχόμενη διευθέτηση της σύγκρουσης - ένα παράθυρο που μπορεί να μικρύνει με την πάροδο του χρόνου, αν δεν δράσουμε τώρα".

Η πρόβλεψη του Beebe αποδείχθηκε προφητική. Η Ρωσία, που βρίσκεται τώρα σε πολύ ισχυρότερη θέση, έχει πολύ λιγότερους λόγους να παραχωρήσει παραχωρήσεις στην Ουκρανία απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλα έχουν χαθεί. Αν το Κογκρέσο μπορέσει να περάσει ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, τότε το Κίεβο μπορεί να μπορέσει τουλάχιστον να διατηρήσει το αδιέξοδο που επικρατούσε για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους. Αυτό θα δημιουργούσε μια ευκαιρία να ζητήσει την ειρήνη, αν και πιθανότατα με λιγότερο ευνοϊκούς όρους από ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατόν.

Αλλά αυτό σημαίνει πως οι μαξιμαλιστικοί στόχοι -συμπεριλαμβανομένης της ανακατάληψης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέχει από το 2014- είναι τόσο λιγότερο ρεαλιστικοί τώρα απ' ό,τι ήταν το 2022. Ακόμη και ορισμένοι κυρίαρχοι Δημοκρατικοί έχουν αρχίσει να υιοθετούν αυτή τη θέση, όπως φαίνεται από τα πρόσφατα σχόλια του αντιπροσώπου Άνταμ Σμιθ (D-Wash.), του κορυφαίου Δημοκρατικού στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

"Ρεαλιστικά, η Κριμαία δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Ουκρανία και μπορούμε να κερδίσουμε απολύτως αυτόν τον πόλεμο και να κάνουμε απολύτως τη διαφορά ακόμη και σε αυτή την πραγματικότητα", δήλωσε ο Smith σε ακρόαση την Τετάρτη.

"Δεν χρειάζεται να έχουμε την Κριμαία για να αξίζει 1000% να δώσουμε τα χρήματα στην Ουκρανία", υποστήριξε. "Χρειαζόμαστε μια κυρίαρχη δημοκρατική Ουκρανία που μπορεί να επιβιώσει".

Σε άλλες διπλωματικές ειδήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία:

- Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπεσαν σε έναν κατεχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας την Κυριακή, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό ατύχημα, σύμφωνα με το BBC. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για τα χτυπήματα, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως το Κρεμλίνο μπορεί να τα σκηνοθέτησε ως "προβοκάτσια". Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε ότι η επίθεση ήταν το πρώτο άμεσο χτύπημα στο εργοστάσιο από τα τέλη του 2022, αλλά σημείωσε πως δεν υπάρχουν "ενδείξεις ζημιών σε κρίσιμα συστήματα πυρηνικής ασφάλειας ή προστασίας".

- Τα ευρωπαϊκά κράτη υπέγραψαν μια νέα συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας όσον αφορά την προστασία των υποθαλάσσιων υποδομών στη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο σημειώνει ότι οι επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream το 2022 έχουν εστιάσει την προσοχή σε θέματα ασφάλειας κατά μήκος των βόρειων ακτών της Ευρώπης. Δεν σημειώνεται στο δημοσίευμα του Reuters η ολοένα και πιο δημοφιλής άποψη πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Ουκρανία ή φιλοουκρανικές δυνάμεις. Το σύμφωνο - που υπογράφηκε από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο - επικεντρώνεται κυρίως στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με απειλές για υποθαλάσσια καλώδια και αγωγούς, με έμφαση σε πιθανές ρωσικές παρανομίες.

- Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυστηροποίησε τους περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις ανησυχίες ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες υποτιμώνται από τα φθηνά προϊόντα από την Ουκρανία, σύμφωνα με το Politico. Το θέμα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία ενόψει των εκλογών της ΕΕ, με τους πολιτικούς να αγωνιούν να αποφύγουν το πολιτικό κόστος από τις παρατεταμένες μάχες με τους αγρότες, οι οποίοι έχουν οργανώσει μεγάλες διαμαρτυρίες στην Πολωνία και τη Γαλλία. Όπως σημειώνει το Politico, η βραχυπρόθεσμη διελκυστίνδα για τις ουκρανικές εισαγωγές σηματοδοτεί ένα ευρύτερο πρόβλημα: Εάν η Ουκρανία ενταχθεί στην ΕΕ, τότε οι αγρότες σε ολόκληρη την ήπειρο κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά από τον τεράστιο γεωργικό τομέα του Κιέβου.

- Στο The Hill, ο γερουσιαστής Mike Lee (R-Utah) υποστήριξε ότι "οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν η μόνη βιώσιμη επιλογή" για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. "Κανένα τελικό παιχνίδι σκληρής ισχύος δεν είναι βιώσιμο για τις ΗΠΑ στην Ουκρανία και οι όροι για τους Ουκρανούς χειροτερεύουν κάθε λεπτό που οι ΗΠΑ επιτρέπουν τη συνέχιση αυτού του πολέμου", έγραψε ο Lee. "Η καλύτερη ελπίδα μας να σταματήσουμε την αιμορραγία είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι λευκές επιταγές πρέπει να σταματήσουν και η αμερικανική πολιτική πρέπει να ξεκινήσει".

Ειδήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ:

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ ανανέωσε την έκκληση των ΗΠΑ προς τη Ρωσία να αποσυρθεί από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια μετά τις επιθέσεις αυτής της εβδομάδας. "Η Ρωσία παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με την στρατιωτική κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη", δήλωσε ο Μίλερ. "Συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της από το εργοστάσιο, να επιστρέψει τον πλήρη έλεγχο του εργοστασίου στις αρμόδιες ουκρανικές αρχές και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό επεισόδιο στο εργοστάσιο".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail