Οι Ισραηλινοί αγοράζουν μεγάλες εκτάσεις στο ψευδοκράτος;

Η τουρκική Κύπρος (ψευδοκράτος - κατεχόμενα) δέχεται πυρά επειδή επιτρέπει σε ισραηλινές οντότητες να αγοράζουν μεγάλες εκτάσεις ακινήτων στο στρατηγικής σημασίας νησί.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και τις επακόλουθες κυρώσεις των ΗΠΑ/ΕΕ που επιβλήθηκαν σε Ρώσους ιδιώτες, πλούτο και εμπόριο, σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη χρηματοοικονομική δυναμική του νησιού της Κύπρου.

Suat Delgen - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr  (σημείωση: ο Τούρκος αρθρογράφος στο αγγλικό κείμενο χρησιμοποιεί τους όρους τουρκική Κύπρος, ΤΔΒΚ. Η προσθήκη - παρένθεση με αναφορά σε ψευδοκράτος - κατεχόμενα είναι δική μας).

Περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν σε Ρώσους ολιγάρχες άρχισαν να μετακινούνται από τις τράπεζες της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας (νότια Κύπρος) σε εκείνες της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) (ψευδοκράτος - κατεχόμενα), ενός κράτους που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και δεν υπόκειται στις ίδιες κυρώσεις.

Αυτή η εισροή ρωσικών κεφαλαίων συνέβαλε σημαντικά στην αναζωπύρωση της κατασκευαστικής βιομηχανίας της Βόρειας Κύπρου (ψευδοκράτος - κατεχόμενα). Η επέκταση του τομέα, ιδιαίτερα εμφανής στη μετατροπή του Yeni Iskele από ένα γραφικό χωριό σε ένα ακμάζον αστικό κέντρο που κοσμείται από ουρανοξύστες και πολυτελείς κατοικίες μέσα σε πέντε χρόνια, ήταν αξιοσημείωτη.

Αυτή η έκρηξη δεν υπήρξε χωρίς αντιπαραθέσεις. Η πώληση νεόδμητων ακινήτων, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε πρώην γεωργικές εκτάσεις, σε Ισραηλινούς υπηκόους έχει προκαλέσει συζητήσεις τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος - κατεχόμενα).

Ένα άλλο "Ισραήλ"

Έχουν εμφανιστεί ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους ένα σημαντικό ποσοστό - αν όχι οι περισσότεροι από αυτούς τους ξένους επενδυτές - είναι εβραϊκής/ισραηλινής καταγωγής.

Οι ισχυρισμοί έχουν αποκτήσει δυναμική μετά τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα μετά την 7η Οκτωβρίου, οδηγώντας σε εικασίες και ανησυχίες σχετικά με την πιθανή γεωπολιτική μετατόπιση της ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος - κατεχόμενα), με ορισμένους να διερωτώνται ακόμη και αν θα μπορούσε να γίνει ένα "νέο Ισραήλ ή μέρος του υπάρχοντος".

Σε μια προσπάθεια να επιδείξει τη δέσμευσή της για την επιβολή των διεθνών κυρώσεων και τη διατήρηση της φήμης της ως αξιόπιστου χρηματοπιστωτικού κόμβου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει αποφασιστικά μέτρα για την αποτροπή πιθανών παραβιάσεων.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει κλείσει 120.000 ύποπτους τραπεζικούς λογαριασμούς και περισσότερες από 40.000 εταιρείες-βιτρίνες που ανήκουν σε Ρώσους υπηκόους και οντότητες, ενώ έχει επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις σε τοπικά άτομα και οργανισμούς που είναι ύποπτοι πως διευκολύνουν την καταστρατήγηση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στους Ρώσους ολιγάρχες.

Τα μέτρα αυτά έχουν γίνει δεκτά τόσο με επαίνους όσο και με επικρίσεις. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως στοχεύουν άδικα τη ρωσική κοινότητα και βλάπτουν την κυπριακή οικονομία.

Η Βόρεια Κύπρος (ψευδοκράτος - κατεχόμενα) αντεπιτίθεται

Για να ενισχύσει τις προσπάθειές της και να διερευνήσει πιο αποτελεσματικά πιθανές παραβιάσεις, η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από την Ουάσιγκτον. Σε απάντηση, μια ομάδα 24 άκρως εξειδικευμένων πρακτόρων του FBI - εμπειρογνωμόνων στην αποκάλυψη παραβιάσεων κυρώσεων και συστημάτων ξεπλύματος χρήματος - έχει αποσταλεί στο νησί.

Προερχόμενοι από το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (FinCEN), οι πράκτορες αυτοί θα συνεργαστούν στενά με τις τοπικές αρχές για να αναλύσουν τις τραπεζικές συναλλαγές, να ανακρίνουν δικηγόρους και λογιστές που θεωρούνται ύποπτοι για παροχή βοήθειας σε άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις και να συγκεντρώσουν στοιχεία για πιθανά αδικήματα.

Οι χαλαροί κανονισμοί, οι χαμηλοί φόροι και η χρήση της υποτιμημένης τουρκικής λίρας έχουν καταστήσει τη Βόρεια Κύπρο (ψευδοκράτος - κατεχόμενα) ελκυστικό προορισμό για Ρώσους, Ιρανούς και άλλους ξένους που επιθυμούν να επενδύσουν τα χρήματά τους. Ο πληθυσμός στο βορρά έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, με τους Τουρκοκύπριους να αποτελούν πλέον μόλις το ένα τρίτο του πληθυσμού. Αυτή η δημογραφική μετατόπιση έχει προκαλέσει ανησυχίες στους ντόπιους, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αισθάνονται σαν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα.

Η αύξηση του αριθμού των αγοραπωλησιών κατοικιών και οικοπέδων σε αλλοδαπούς, ιδίως εβραϊκής καταγωγής, έχει γίνει αιτία ανησυχίας στη Βόρεια Κύπρο (ψευδοκράτος - κατεχόμενα). Σε απάντηση σε μια τουρκική εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης που ισχυρίζεται ότι χιλιάδες Ισραηλινοί και Εβραίοι αγοράζουν ακίνητα στην περιοχή, η ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος - κατεχόμενα) θα περιορίσει τις πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς.

Η εκστρατεία τροφοδοτήθηκε από μια σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημοσίευσε ο Sabahattin Ismail, δημοσιογράφος και πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου της ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος - κατεχόμενα) Ραούφ Ντενκτάς. Από την έναρξη των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα πριν από έξι μήνες, ο Ismail μοιράστηκε αρχεία πωλήσεων και μητρώα εταιρειών, υποστηρίζοντας ότι χιλιάδες Εβραίοι από το Ισραήλ και ευρωπαϊκές χώρες έχουν αγοράσει κατοικίες και γη στην ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος - κατεχόμενα) με διάφορες εθνικότητες.

Ο Ismail υποστηρίζει πως τρεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, που ανήκουν σε Ισραηλινούς οι οποίοι αργότερα απέκτησαν την υπηκοότητα της ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος - κατεχόμενα), έχουν το δικαίωμα απεριόριστης απόκτησης ακινήτων, επειδή είναι επίσημα εγγεγραμμένες ως τουρκοκυπριακές εταιρείες.

Οι εταιρείες - Afik Group, Evergreen Developments Group και Eurocoast Group - έχουν εμπλακεί σε σημαντικές εξαγορές γης και κατασκευαστικά έργα, ιδίως σε περιοχές που βρίσκονται απέναντι από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Ισμαήλ:


Αυτές οι εβραϊκές εταιρείες, οι οποίες αποκτούν χιλιάδες στρέμματα γης, είναι εγγεγραμμένες ως εταιρείες της Βόρειας Κύπρου (ψευδοκράτος - κατεχόμενα), επειδή δε θεωρούνται ισραηλινές, καθιστώντας αδύνατο για το κράτος να προσδιορίσει το πραγματικό ποσό των ισραηλινών αγορών.

"Σιωπηλή κατοχή"

Σύμφωνα με τους νόμους της χώρας, οι ξένες εταιρείες περιορίζονται στην απόκτηση μόνο 500 τετραγωνικών μέτρων γης. Ωστόσο, εάν τουλάχιστον το 51% των μετοχών μιας εταιρείας ανήκει σε Τουρκοκύπριους πολίτες, εξαιρούνται από αυτόν τον περιορισμό, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν μεγαλύτερα ακίνητα.

Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο οι πολίτες αυτοί να χρησιμοποιούνται ως βιτρίνες ή πληρεξούσιοι. Το Κυπριακό Ίδρυμα εξέδωσε δημόσια προειδοποίηση σχετικά με την απειλή που συνιστά η ισραηλινή επέκταση στην περιοχή, τονίζοντας ότι "το σχέδιο κατοχής του Ισραήλ δεν περιορίζεται στην Παλαιστίνη" και πως οι "χώρες της επαγγελίας" που σχεδιάζουν οι Σιωνιστές περιλαμβάνουν όχι μόνο την Παλαιστίνη αλλά και το νησί της Κύπρου.

Το ίδρυμα κάλεσε τον τουρκοκυπριακό λαό να θέσει τέλος σε αυτή τη "σιωπηλή κατοχή" και εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Βόρειας Κύπρου (ψευδοκράτος - κατεχόμενα) ενάντια σε αυτή την αντιληπτή απειλή.

Ορισμένες τουρκικές εφημερίδες ισχυρίστηκαν, χωρίς να αναφέρουν πηγές, ότι 35.000 Εβραίοι έχουν αγοράσει ιδιοκτησία στην ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος - κατεχόμενα), που αντιστοιχεί σε 2.500 εκτάρια γης. Δεδομένου πως η Βόρεια Κύπρος (ψευδοκράτος - κατεχόμενα) έχει πληθυσμό μόλις 380.000 κατοίκους, αξιωματούχοι της Τουρκίας έχουν υποστηρίξει ότι τα στοιχεία αυτά είναι υπερβολικά διογκωμένα.

Ο Ερσίν Τατάρ, ο σημερινός επικεφαλής της διοίκησης της ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος - κατεχόμενα), ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο de facto ηγέτης της τουρκικής κοινότητας στο νησί από τις δυτικές δυνάμεις, εξέφρασε την ανησυχία του για τους ισχυρισμούς και δήλωσε πως οι σύμβουλοι ασφαλείας του διερευνούν το θέμα.

"Έχουμε κάποια βήματα και μέτρα που θα ληφθούν κατά [αυτών των πωλήσεων]", δήλωσε ο Τατάρ. Επί του παρόντος, οι αλλοδαποί έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν ακίνητα στη Βόρεια Κύπρο (ψευδοκράτος - κατεχόμενα), συμπεριλαμβανομένων μέχρι πέντε ντεκαρέ (5.000 τετραγωνικά μέτρα) γης χωρίς σπίτι.

Ο Τατάρ ανακοίνωσε ότι θα τεθούν νέοι περιορισμοί ως απάντηση στους ισχυρισμούς ότι Ισραηλινοί και Εβραίοι Ευρωπαίοι αγοράζουν γη στην περιοχή. "Θα γίνει ένας νέος κανονισμός σχετικά με αυτό το δικαίωμα των πέντε ντεκαρέ", είπε.

Το Νοέμβριο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αμφισβήτησε τις αναφορές για μαζική απόκτηση περιουσιών από Ισραηλινούς και Εβραίους στην ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος - κατεχόμενα) κατά τη διάρκεια συνάντησης στο κοινοβούλιο της Τουρκίας. Δήλωσε ότι μόνο 200 Ισραηλινοί πολίτες είχαν υποβάλει αιτήσεις αγοράς ακινήτων στη Βόρεια Κύπρο από το 2000.

"Οι Ισραηλινοί πολίτες κατατάσσονται στη 12η θέση μεταξύ όλων των χωρών. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, συνολικά 15.000 αιτήσεις για αγορά ακινήτων στην ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος - κατεχόμενα) έγιναν από άλλες χώρες και όχι από το Ισραήλ", είπε.

"Η Αγγλία βρίσκεται στην πρώτη θέση από το 2000 και το Ιράν βρίσκεται στην πρώτη θέση τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως γνωρίζετε, οι πωλήσεις ακινήτων σε πολίτες τρίτων χωρών στην ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος - κατεχόμενα) μπορούν να γίνουν μόνο με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου", πρόσθεσε, αναφερόμενος στο υπουργικό συμβούλιο της Βόρειας Κύπρου (ψευδοκράτος - κατεχόμενα).

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεχθεί επανειλημμένα πυρά για την απόκρυψη των αυξανόμενων εμπορικών συναλλαγών της με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της βίαιης επίθεσης του τελευταίου στη Γάζα. Οι αποκαλύψεις για το παράνομο εμπόριο έχουν προκαλέσει εσωτερικές αντιδράσεις, τις οποίες η Άγκυρα αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει.

Αγώνες εξουσίας στη Μεσόγειο


Παράλληλα με τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, τα μέτρα για τη ρύθμιση της εισροής ξένων χρημάτων στον κατασκευαστικό τομέα της ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος - κατεχόμενα) έχουν αποκτήσει δυναμική. Ένας από τους λόγους πίσω από τις σχεδιαζόμενες νομικές αλλαγές για τον περιορισμό των πωλήσεων κατοικιών σε αλλοδαπούς είναι η πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στην Τουρκική Δημοκρατία για να αποτρέψουν την κυκλοφορία χρημάτων που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος - κατεχόμενα).

Το νησί της Κύπρου κατέχει κρίσιμη γεωστρατηγική θέση στον αγώνα για ηγεμονία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι προσπάθειες των ΗΠΑ για τη δημιουργία λιμανιού στη Λωρίδα της Γάζας - υποτίθεται για δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας - και για τη δημιουργία μιας γέφυρας ολοκλήρωσης της θαλάσσιας εφοδιαστικής μεταξύ Κύπρου και Γάζας δείχνουν πως ο αγώνας στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο θα ενταθεί στο εγγύς μέλλον.

Όπως σημειώνουν πολλοί παρατηρητές, το σχέδιο της Ουάσιγκτον κάθε άλλο παρά καλοπροαίρετο είναι. Μέσω αυτού, οι ΗΠΑ στοχεύουν να ελέγξουν την πρόσβαση της Ρωσίας και του Ιράν στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της εξόδου της διώρυγας του Σουέζ.

Από μια ολιστική προοπτική, οι τρέχουσες συζητήσεις γύρω από την πώληση κατοικιών σε αλλοδαπούς στην ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος - κατεχόμενα) και οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους Ρώσους ολιγάρχες δεν μπορούν να εξεταστούν ανεξάρτητα από τον συνεχιζόμενο αγώνα για ηγεμονία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καθώς ο αγώνας για επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να εκτυλίσσεται, οι εξελίξεις στη Βόρεια Κύπρο (ψευδοκράτος - κατεχόμενα) και οι ενέργειες διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ισραήλ, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της περιοχής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail