Όταν διαρρέονται απόρρητες πληροφορίες

pixabay / TayebMEZAHDIA
Πριν λίγες ημέρες διέρρευσε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης (Bloomberg και Voxnews) η πληροφορία πως η CIA ενημέρωσε το Ισραήλ για επικείμενη επίθεση του Ιράν εναντίον στρατηγικών θέσεων στο ισραηλινό έδαφος, με drones και πυραύλους Κρουζ, ως αντίποινα για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό στις αρχές του Απριλίου, από την οποία σκοτώθηκαν επτά Ιρανοί. Μεταξύ τον οποίον εξέχων Ιρανός στρατηγός. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο είχε προηγηθεί άλλη μία ισραηλινή πυραυλική επίθεση με στόχο πάλι περιοχή της Δαμασκού με ιρανικό πληθυσμό.

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αποφάσισαν να καλέσουν επιπλέον εφέδρους στο σύστημα αεράμυνας, πως η ισραηλινή αεροπορία βρίσκεται σε επιφυλακή και ότι το γραφείο Τύπου του IDF (Israel Defence Forces) προέβη σε σχετικές δηλώσεις.

Στο μεταξύ, χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή, ειδικά στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Πριν την επίθεση της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, το Ισραήλ είχε λάβει και πάλι – μυστική - προειδοποίηση (ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ δέκα ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς, πληροφορία που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ ΜακΚόλ), αλλά τελικά το μακελειό δεν απετράπη.

Όμως τώρα υπάρχει μία σημαντική διαφορά.

Η διαρροή της (απόρρητης) προειδοποίησης/πληροφορίας για επικείμενη επίθεση εναντίον του Ισραήλ στα μέσα ενημέρωσης έγινε πριν (αν γίνει) και όχι μετά την επίθεση (όπως με τη Χαμάς).

Το Ισραήλ σίγουρα δεν επιθυμεί μία δεύτερη στρατιωτική ήττα στο έδαφός του, ειδικά η πολιτική και στρατιωτική του ηγεσία. Και η διαρροή της - απόρρητης - πληροφορίας πριν την επικείμενη επίθεση (αν γίνει) μπορεί να προσφέρει στο Ισραήλ πάτημα για να κάνει εκείνο πρώτο επίθεση εναντίον του Ιράν με την δικαιολογία ότι βρισκόταν σε άμυνα. Ειδικά μετά και την ανακοίνωση της Ρωσίας, η οποία ουσιαστικά επιβεβαίωσε την πληροφορία των μυστικών υπηρεσιών των δυτικών - εχθρικών της - συμμάχων (CIA) για επικείμενη επίθεση του - συμμάχου της - Ιράν.

Ας ευχηθούμε ότι δεν θα γίνει τίποτα από τα παραπάνω.

Κωνσταντίνος Μαργέλης

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 12 Απριλίου 2024

www.eksadaktylos.gr

Πηγές

https://www.defence-point.gr/news/piges-cia-quot-to-iran-tha-epitethei-sto-israil-entos-48-oron-quot

https://www.cretapost.gr/832625/rosia-kali-tous-polites-tis-na-apofevgoun-taxidia-se-israil-livano-ke-palestini/

https://www.kathimerini.gr/world/562960459/i-epithesi-sto-iraniko-proxeneio-kai-o-kindynos-epektasis-toy-polemoy/

https://www.kathimerini.gr/world/562894654/syria-pyrayliki-epithesi-toy-israil-kata-tis-damaskoy/

https://www.naftemporiki.gr/kosmos/1523937/israil-i-aigyptos-eiche-proeidopoiisei-treis-meres-prin-gia-tin-epithesi-tis-chamas-lene-kai-apo-tis-ipa/

https://www.naftemporiki.gr/kosmos/1523092/to-israil-agnoise-proeidopoiiseis-tis-aigyptoy-oti-i-chamas-schediaze-megali-epithesi/

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail