Η Μέση Ανατολή στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου

Freepen.gr - Η Μέση Ανατολή πλησιάζει ολοένα και περισσότερο προς τον ολοκληρωτικό πόλεμο, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και των επανειλημμένων προκλήσεών του κατά του Ιράν, της Συρίας και του Λιβάνου. Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα έχει ήδη ξεπεράσει τις 32.000. Οι περισσότερες από τις πρόσφατες απώλειες ήταν αποτέλεσμα της επίθεσης των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) στο νοσοκομείο Shifa στην πόλη της Γάζας, η οποία ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου, αναφέρει το southfront.press.

Οι IDF ολοκλήρωσαν τη βίαιη επίθεσή τους την 1η Απριλίου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι περίπου 900 ύποπτοι συνελήφθησαν, 200 μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκαν, όπλα και σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ωστόσο, αξιωματούχοι στη Γάζα αποκάλυψαν πως τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν σκοτώσει 400 Παλαιστίνιους μέσα και γύρω από το ιατρικό συγκρότημα. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι το συγκρότημα καταστράφηκε και πυρπολήθηκε από τα ισραηλινά στρατεύματα, τα οποία επίσης ξέθαψαν τα πτώματα από ένα κοντινό νεκροταφείο. Τα αποσυντιθέμενα σώματα δεκάδων σκοτωμένων Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, βρέθηκαν σε όλο το νοσοκομείο. Ορισμένα από τα πτώματα φέρεται να είχαν πατηθεί από στρατιωτικά οχήματα, ενώ άλλα είχαν δεθεί και πυροβοληθεί με τρόπο εκτέλεσης.

Η ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα συνοδεύτηκε από μια σειρά προκλήσεων κατά του Ιράν, της Συρίας και του Λιβάνου.

Η πιο σοβαρή από τις προκλήσεις ήταν την 1η Απριλίου, όταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε το κτίριο του παραρτήματος του ιρανικού προξενείου που γειτνιάζει με την ιρανική πρεσβεία στη συριακή πρωτεύουσα, τη Δαμασκό.

Από την αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν 13 άτομα. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ένας ανώτερος διοικητής της Δύναμης Quds του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ο ταξίαρχος Mohammad Reza Zahedi, και ο αναπληρωτής του ταξίαρχος Mohammad Hadi Haji Rahimi, καθώς και πέντε Ιρανοί αξιωματούχοι, οι Hossein Aman Elahi, Sayid Mehdi Jalalati, Ali Agha Babaei, Sayid Ali Salehi Roozbahani και Mohsen Sedaghat. Τέσσερα άλλα θύματα ήταν υπήκοοι της Συρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Faisal Mekdad καταδίκασε το χτύπημα, κάνοντας λόγο για "τρομοκρατική επίθεση" που σκότωσε αθώους. Εν τω μεταξύ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποσχέθηκε σκληρή απάντηση στην επίθεση.

Η επίθεση καταδικάστηκε επίσης από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, το Ιράκ, το Ομάν, το Πακιστάν και την Τουρκία, καθώς και από την Κίνα και τη Ρωσία. Επιπλέον, η Ρωσία, η οποία έχει απογοητευτεί όλο και περισσότερο από τις επανειλημμένες επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία, ζήτησε συνάντηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το χτύπημα στις 2 Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση έγινε λίγες ώρες μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε βάση του ισραηλινού ναυτικού στη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, το Εϊλάτ, προκαλώντας υλικές ζημιές. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ δήλωσε αργότερα πως έπληξε στόχο στο Ισραήλ με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Συνολικά, οι πρόσφατες ενέργειες του Ισραήλ από τη Γάζα έως τη Συρία έχουν προκαλέσει σοβαρές εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του στον λεγόμενο "Άξονα της Αντίστασης" θα απαντήσουν σίγουρα στις ισραηλινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στη φονική επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πλήρη στρατιωτική αντιπαράθεση στην περιοχή, η οποία μπορεί να είναι ο στόχος του Ισραήλ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail