Το γουάν εκτοπίζει το δολάριο στη ρωσική αγορά συναλλάγματος - Κεντρική Τράπεζα

pixabay / maquake
Freepen.gr - Το μερίδιο του κινεζικού γιουάν στην αγορά συναλλάγματος της Ρωσίας έφθασε σε ιστορικό υψηλό το Μάρτιο, ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας (CBR) στην επισκόπηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων τη Δευτέρα.

Η απομάκρυνση της Ρωσίας από τα κυριότερα δυτικά νομίσματα ξεκίνησε με τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη χώρα λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Οι οικονομικοί περιορισμοί κατέστησαν πιο δύσκολες τις διασυνοριακές συναλλαγές σε ευρώ και δολάρια και λιγότερο σημαντική την παρουσία τους στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος.

Ο κύκλος εργασιών των χρηματιστηριακών συναλλαγών σε γουάν ανήλθε στο 53% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με 46,6% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την CBR. Το μερίδιο του ρενμίνμπι στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές σημείωσε επίσης υψηλό ρεκόρ, φθάνοντας το 39,6%.

Εν τω μεταξύ, το μερίδιο των δυτικών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ, μειώθηκε στο 46,4% στο χρηματιστήριο το Μάρτιο από 52,8% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Στο εξωχρηματιστηριακό τμήμα, το μερίδιο του δολαρίου και του ευρώ συνέχισε επίσης να μειώνεται, μειούμενο στο 54,7% από 59,8% τον Φεβρουάριο.

Οι αναλυτές λένε πως οι μεταβολές στον όγκο συναλλαγών σε γουάν και δολάρια αντανακλούν την στροφή της Ρωσίας από τις συναλλαγές σε νομίσματα των λεγόμενων "μη φιλικών" χωρών στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail