Γιατί το χτύπημα ιρακινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην ισραηλινή ναυτική βάση στο Εϊλάτ σόκαρε το Ισραήλ;

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες μια σειρά από στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο τόσο τις παράνομες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ όσο και τις ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις βαθιά μέσα στα κατεχόμενα εδάφη.

Ivan Kesic - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, διυλιστήρια πετρελαίου στη Χάιφα αποτέλεσαν στόχο μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μια νύχτα πριν, δύο διαδοχικές επιχειρήσεις είχαν ως στόχο την αεροπορική βάση Ramat David και έναν άλλο ζωτικό στόχο στο Ashdod.

Πριν από αυτές τις επιχειρήσεις, το αεροδρόμιο της Χάιφα είχε επίσης στοχοποιηθεί τουλάχιστον δύο φορές από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ωστόσο, μια τέτοια επιχείρηση που εξέπληξε πολλούς στρατιωτικούς ειδήμονες, αλλά αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, ήταν το χτύπημα στη ναυτική βάση του Εϊλάτ από την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.

Το χτύπημα της Δευτέρας, που περιελάμβανε ένα μπαράζ μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προκάλεσε άλλη μια μεγάλη αμηχανία για τα χερσαία και ναυτικά στρατιωτικά συστήματα του ισραηλινού καθεστώτος.

"Προς υποστήριξη του λαού μας στη Γάζα και ως απάντηση στις σφαγές που διαπράττει η σφετεριστική (σιωνιστική) οντότητα εναντίον Παλαιστινίων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, οι Μουτζαχεντίν της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ χτύπησαν σήμερα το πρωί ένα ζωτικό στόχο με κατάλληλα όπλα", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ιρακινή αντίσταση την 1η Απριλίου.

Ο εν λόγω στόχος ήταν η ναυτική βάση Eilat, η μοναδική ισραηλινή ναυτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα και έδρα της 915ης Μοίρας Περιπολίας, η οποία βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Κόλπου της Άκαμπα.

Πού βρίσκεται η στοχοποιηθείσα τοποθεσία;

Βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο βορειοανατολικά του εμπορευματικού λιμανιού της Εϊλάτ, το οποίο είναι σχεδόν εντελώς ανενεργό εδώ και μήνες λόγω του ναυτικού αποκλεισμού που εφαρμόζει η Υεμένη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.

Φωτογραφίες και πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα το ίδιο πρωί έδειξαν ότι η πρόσκρουση προκάλεσε ζημιές στο νότιο τρίτο της ναυτικής αίθουσας, του κεντρικού και μεγαλύτερου λιμενικού κτιρίου της βάσης, στην πρόσοψη του οποίου, μήκους εκατό μέτρων, κοσμεί η σημαία του ισραηλινού καθεστώτος.

Η έκταση των ζημιών και η γωνία πρόσκρουσης αποκάλυψαν ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από πυρομαχικό που περιφερόταν, δηλαδή από μη επανδρωμένο αεροσκάφος καμικάζι, κάτι που επιβεβαιώθηκε αργότερα και από επίσημες ισραηλινές πηγές.

Οι πρωινές εικόνες έδειξαν επίσης πως μια πυραυλάκατος κλάσης Sa'ar 4.5 ήταν αγκυροβολημένη στην αποβάθρα, περίπου 50 μέτρα από το κατεστραμμένο κεντρικό κτίριο.

Οι ιδιωτικές λήψεις και οι λήψεις παρακολούθησης, που ελήφθησαν από την κατεύθυνση της δυτικής γειτονιάς Shahamon στους λόφους Ramat Yotam, έδειξαν ότι την ώρα της ισχυρής έκρηξης, μια κορβέτα Sa'ar 6 κατηγορίας ήταν επίσης αγκυροβολημένη στην αποβάθρα λίγο νοτιότερα.

Αυτό μαρτυρεί ότι λίγα λεπτά πριν χτυπήσει το κεντρικό κτίριο, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε λίγα μέτρα πάνω από την κορβέτα, η οποία στη συνέχεια έφυγε από το κρηπίδωμα το ίδιο βράδυ.

Η προφανής πτήση οδήγησε σε εικασίες πως ο στόχος του πλήγματος ήταν στην πραγματικότητα μια κορβέτα αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, αν και είναι εξίσου πιθανό να ήταν το κεντρικό κτίριο ως σταθερός στόχος.

Πώς χτύπησε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τη βάση;

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο τους "από τα ανατολικά", επιβεβαιώνοντας έτσι τη δήλωση της ιρακινής αντίστασης, καθώς η κατεύθυνση δείχνει προς την Ιορδανία και το Ιράκ, σε αντίθεση με άλλες διαδρομές που ακολουθούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Υεμένης από το νότο.

Αν και οι επίσημες πηγές του ισραηλινού καθεστώτος δεν έχουν δηλώσει αν επιχειρήθηκε κάποια αναχαίτιση, το υλικό επιβεβαιώνει ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς δεν υπάρχουν σημάδια πυραύλων αναχαίτισης στον ουρανό.

Άλλα ιδιωτικά πλάνα έδειξαν πανικόβλητους Ισραηλινούς στρατιώτες να φεύγουν στα καταφύγια πολυκατοικιών με τον ήχο των σειρήνων, γεγονός που αποδεικνύει πως η επίθεση εντοπίστηκε από τα ραντάρ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν αρχικά να υποβαθμίσουν τη σημασία της επίθεσης, δηλώνοντας ότι σημειώθηκαν "μικρές ζημιές" και "δεν υπήρξαν θύματα" στις πρώτες δηλώσεις.

Το σοκ και η απερίσκεπτη κίνηση

Ωστόσο, η οργή πίσω από τις κλειστές πόρτες ήταν τόσο μεγάλη που την επόμενη κιόλας ημέρα κατέφυγαν σε μια απερίσκεπτη τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό.

Η κατάσταση σοκ και αδυναμίας τους αντικατοπτρίζεται καλύτερα από τις αντιδράσεις στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα οποία χαρακτήρισαν το χτύπημα ως "το πιο σοβαρό" από τις 7 Οκτωβρίου, τονίζοντας πως επρόκειτο για ένα "ασυνήθιστο" γεγονός.

Εξέφρασαν επίσης έκπληξη και απογοήτευση για την επιτυχή διείσδυση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον εναέριο χώρο τους και την ακριβή στόχευση- τονίζοντας ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν αναμενόταν.

Η σημασία του χτυπήματος δεν έγκειται στην τιμή των δομικών ζημιών ή στη συμβολική καταστροφή της πρόσοψης με τη σημαία του καθεστώτος, αλλά μάλλον στο ότι η ισραηλινή στρατιωτική βιομηχανία έμεινε για άλλη μια φορά αμήχανη στα μάτια του κόσμου με τα ανεπιτυχή συστήματα αεράμυνας.

Τα περιφερειακά κινήματα αντίστασης έχουν στοχεύσει το Εϊλάτ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, αλλά ποτέ μια ναυτική βάση γεμάτη με υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία, και σε όλες τις περιπτώσεις τα ισραηλινά συστήματα προσπάθησαν τουλάχιστον να τα αναχαιτίσουν.

Γιατί αυτό το χτύπημα ήταν διαφορετικό από τα άλλα;

Σε αυτή τη μοναδική περίπτωση, ήταν μια ολική αλλά και διπλή αποτυχία, επειδή τόσο τα χερσαία όσο και τα ναυτικά συστήματα αεράμυνας απέτυχαν να αντιδράσουν στην αιφνιδιαστική επίθεση.

Το εν λόγω χερσαίο σύστημα είναι το Iron Dome, την ανεπάρκεια του οποίου ανέλυσε το Press TV πριν και μετά το ξέσπασμα του συνεχιζόμενου γενοκτονικού πολέμου στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Τα συστήματα αεράμυνας στα πολεμικά πλοία κλάσης Sa'ar 4.5- και Sa'ar-6 περιλαμβάνουν αυτόματα πυροβόλα, πυραύλους Barak 1 και Barak 8 και το C-Dome ως ναυτική έκδοση του Iron Dome.

Τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα τέθηκαν σε χρήση τα τελευταία χρόνια και το ισραηλινό καθεστώς είχε φιλόδοξα σχέδια για εξαγωγές και κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων, διαφημίζοντάς τα ως τα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θεωρητικά, ακόμη και οι υπερηχητικοί πύραυλοι κατά πλοίων δεν θα πρέπει να μπορούν να προσεγγίσουν όλα τα σύγχρονα πολεμικά πλοία σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων λόγω των πολυεπίπεδων αμυντικών συστημάτων τους.

Παρ' όλα αυτά, η περίπτωση από το Εϊλάτ δείχνει ότι πολεμικά πλοία με ισραηλινά συστήματα αεράμυνας μπορούν εύκολα να δεχθούν επίθεση από ένα αργό drone, που πετάει τουλάχιστον 7 χιλιόμετρα πάνω από την καθαρή θαλάσσια επιφάνεια που είναι ορατή από ραντάρ ή την παράκτια πεδιάδα Άκαμπα-Εϊλάτ.

Το Iron Dome και τα αδελφά ισραηλινά συστήματα αεράμυνας έχουν αποτύχει χιλιάδες φορές τους τελευταίους μήνες, αλλά ποτέ πριν δεν υπήρξε τόσο σαφής οπτική απόδειξη της αναποτελεσματικότητάς τους.

Ένα κατεστραμμένο κτίριο στη μέση μιας σημαντικής ναυτικής βάσης και δίπλα σε ένα υποτιθέμενο υπερσύγχρονο πολεμικό πλοίο θα αφαιρέσει αναμφίβολα και την παραμικρή αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα μεταξύ των προηγουμένως δυνητικών διεθνών αγοραστών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail