Το μαύρο άλογο της πείνας ετοιμάζεται να καλπάσει κι αυτό;

Μια «τέλεια καταιγίδα» παραγόντων έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που μόλις συνεχίζει να εντείνεται. Ενώ απολαμβάνετε ένα ζεστό δείπνο απόψε, εκατομμύρια γονείς στην άλλη άκρη του πλανήτη δε θα έχουν τίποτα να δώσουν στα παιδιά τους. Ο κόσμος απλώς δεν παράγει αρκετή τροφή για να τους ταΐσει όλους, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα γίνουν δραματικά χειρότερα μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Χθες, συζήτησα το κόκκινο άλογο του πολέμου . Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και τα επόμενα χρόνια θα δούμε θάνατο και καταστροφή σε πρωτοφανή κλίμακα. Περιττό να πούμε πως η σύγκρουση αυτού του μεγέθους θα διαταράσσει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, και ως αποτέλεσμα θα βιώνουμε φρικτούς λιμούς σε όλο τον πλανήτη.

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το σενάριο που μόλις περιέγραψα είναι ακριβώς αυτό που βλέπουμε στο Βιβλίο της Αποκάλυψης.

Στο κεφάλαιο 6 της Αποκάλυψης, το μαύρο άλογο του λιμού ακολουθεί αμέσως το κόκκινο άλογο του πολέμου:

4 καὶ ἐξῆλθεν ἄλλος ἵππος πυρρός, καὶ τῷ καθημένῳ ἐπ' αὐτὸν ἐδόθη αὐτῷ λαβεῖν τὴν εἰρήνην ἐκ τῆς γῆς καὶ ἵνα ἀλλήλους σφάξωσι, καὶ ἐδόθη αὐτῷ μάχαιρα μεγάλη. 5 Καὶ ὅτε ἤνοιξε τὴν σφραγῖδα τὴν τρίτην, ἤκουσα τοῦ τρίτου ζῴου λέγοντος· Ἔρχου. καὶ εἶδον, καὶ ἰδοὺ ἵππος μέλας, καὶ ὁ καθήμενος ἐπ' αὐτὸν ἔχων ζυγὸν ἐν τῇ χειρὶ αὐτοῦ· 6 καὶ ἤκουσα ὡς φωνὴν ἐν μέσῳ τῶν τεσσάρων ζῴων λέγουσαν· Χοῖνιξ σίτου δηναρίου, καὶ τρεῖς χοίνικες κριθῆς δηναρίου· καὶ τὸ ἔλαιον καὶ τὸν οἶνον μὴ ἀδικήσῃς.

Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο χείλος μιας τέτοιας καταστροφής.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, έχουμε να κάνουμε με «μια κρίση πείνας πρωτοφανών διαστάσεων» αυτήν την στιγμή:

Οι συγκρούσεις, οι οικονομικοί κλυδωνισμοί, η κλιματική αλλαγή και οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και των λιπασμάτων συνδυάζονται όλα σε μια τέλεια καταιγίδα για να δημιουργήσουν μια κρίση πείνας άνευ προηγουμένου. Αυτήν την στιγμή, σε μερικά από τα πιο πεινασμένα μέρη σε όλο τον κόσμο, απλώς δεν υπάρχει αρκετό φαγητό για να ταΐσει τον πληθυσμό.
Δε μιλούν για μια «τέλεια καταιγίδα» που έρχεται κάποια μέρα.

Μιλούν για μια «τέλεια καταιγίδα» που είναι ήδη εδώ.

Πέρυσι, περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή:
Σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό είναι το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού και μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προ-COVID επίπεδα.
Γιατί δεν ακούμε περισσότερα για αυτό;

Ακριβώς επειδή οι οικογένειές μας δεν αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρή πείνα δε σημαίνει πως δεν πρέπει να δίνουμε προσοχή.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε από τους New York Times, ο αριθμός των χωρών που «κινδυνεύουν από λιμό» συνεχίζει να αυξάνεται:
Ο κατάλογος των χωρών που κινδυνεύουν από λιμό περιλαμβάνει πλέον το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Μάλι. Οι ανθρωπιστικοί παρατηρητές ανησυχούν επίσης ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να πλησιάζει σε λιμό.
Το ίδιο άρθρο των New York Times επεσήμανε ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα τραγικά στην ανατολική Αφρική:
Περίπου 90 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα στην Αιθιοπία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν και την Υεμένη. Αυτές οι χώρες, δυστυχώς, έχουν τις δικές τους ιστορίες σοβαρών ελλείψεων τροφίμων, αλλά ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ όλες αυτές τις χώρες να οδεύουν προς τη μαζική πείνα την ίδια στιγμή.
Δεν είμαι αυτός που χρησιμοποίησε τον όρο «μαζική πείνα» για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει στην ανατολική Αφρική.

Πρόκειται για τους New York Times για τους οποίους μιλάμε.

Ακόμη και αυτοί παραδέχονται πως αυτή η κρίση έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ακόμα αρκετό φαγητό για να κυκλοφορήσει, αλλά οι προμήθειες τροφίμων έχουν γίνει όλο και πιο περιορισμένες.

Σύμφωνα με το Farm Bureau, οι ΗΠΑ έχασαν στην πραγματικότητα περισσότερες από 140.000 φάρμες κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης πενταετίας:
Μεταξύ 2017 και 2022, ο αριθμός των αγροκτημάτων στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 141.733 ή 7%, σύμφωνα με την Απογραφή Γεωργίας του 2022 του USDA, που δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου. Τα στρέμματα που λειτουργούσαν από γεωργικές δραστηριότητες κατά το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 20,1 εκατομμύρια (2,2%), μια απώλεια ισοδύναμη με μια περιοχή περίπου στο μέγεθος του Maine.
Και το μέγεθος του κοπαδιού βοοειδών των ΗΠΑ είναι τώρα το μικρότερο που έχει υπάρξει εδώ και 73 χρόνια:
Πολλοί κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται σήμερα δεν θα θυμούνται την τελευταία φορά που η βιομηχανία βοοειδών των ΗΠΑ ήταν τόσο μικρή. Την 1η Ιανουαρίου 2024, το απόθεμα All Cattle and Calves ήταν 87,15 εκατομμύρια κεφάλια, το μικρότερο συνολικό απόθεμα από το 1951. Το απόθεμα All Cattle and Calves είναι 1,9 τοις εκατό μικρότερο από έτος σε έτος και είναι το πέμπτο συνεχόμενο έτος με μείωση των αποθεμάτων βοοειδών, συνολικά μείωση 7,65 εκατομμυρίων κεφαλών ή 8,1 τοις εκατό από την πιο πρόσφατη κορύφωση το 2019. Η καλλιέργεια μόσχων το 2023 ήταν 33,6 εκατομμύρια κεφάλια, μειωμένη κατά 2,5 τοις εκατό από έτος σε έτος και η μικρότερη καλλιέργεια μόσχου από το 2014.
Εν τω μεταξύ, η γρίπη των πτηνών συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα και αυτό έχει ωθήσει δραματικά τις τιμές των αυγών τους τελευταίους μήνες:
Στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνουν πως οι τιμές των αυγών κατηγορίας Α ανά ντουζίνα αυξήθηκαν 40% από 2,13 $ σε 3 $ μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου.
Φυσικά σχεδόν τα πάντα έχουν γίνει πολύ πιο ακριβά από τότε που μπήκε ο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθούν μερικά ακόμη παραδείγματα:
Το στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλο αυξήθηκε σε τιμή 26%, από 3,26 $ ανά λίβρα τον Ιανουάριο του 2021 σε 4,11 $ ανά λίβρα το Φεβρουάριο του 2024.

Το λευκό ψωμί ανά λίβρα είναι 30% πιο ακριβό, έως και 2,01 $ ανά λίβρα το Φεβρουάριο έναντι 1,55 $ ανά λίβρα τον Ιανουάριο του 2021.

Και η λευκή ζάχαρη έχει αυξήσει το κόστος ανά λίβρα από 0,68 $ σε 0,98 $ τα τελευταία τρία χρόνια, μια αύξηση 44%.
Πάντα προειδοποιούσα τους αναγνώστες μου ότι ο τρόπος με τον οποίο θα εκδηλωνόταν αρχικά η παγκόσμια επισιτιστική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν μέσω πολύ υψηλότερων τιμών των τροφίμων.

Και τώρα πιστεύω πως φτάνουμε σε ένα οριακό σημείο για ορισμένα εμπορεύματα.

Απλά δείτε τι συμβαίνει με τις τιμές του κακάο. Απλώς συνεχίζουν να ανεβαίνουν με εκθετικό ρυθμό:
Το κακάο Μαΐου ICE NY (CCK24) σήμερα σημείωσε άνοδο +381 (+5,42%) και το κακάο Μαΐου ICE London #7 (CAK24) ανέβηκε +377 (+6,55%).

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο του Μαΐου στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο σήμερα αυξήθηκαν απότομα σε νέα υψηλά συμβόλαια λόγω της συνεχιζόμενης ανησυχίας για περιορισμένες προμήθειες κακάο από τη Δυτική Αφρική.

Η χαμηλότερη παραγωγή κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, είναι ένας σημαντικός ανοδικός παράγοντας για τις τιμές του κακάο. Τα κυβερνητικά στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι οι αγρότες της Ακτής Ελεφαντοστού έστειλαν 1,22 MMT κακάο στα λιμάνια από την 1η Οκτωβρίου έως τις 10 Μαρτίου, μειωμένα κατά -29% από την ίδια περίοδο πέρυσι. Η ρυθμιστική αρχή κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι αναμένει πως η μεσαία παραγωγή στην Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία ξεκινά επίσημα τον Απρίλιο και είναι η μικρότερη από τις δύο ετήσιες συγκομιδές, θα μειωθεί -33% στους 400.000 τόνους από 600.000 τόνους πέρυσι. Η παραγωγή κακάου Trader Ecom Agroindustrial projects Ακτή Ελεφαντοστού 2023/24, η οποία λήγει το Σεπτέμβριο, θα μειωθεί -21,5% ετησίως σε χαμηλό 8 ετών στα 1,75 MMT.
Ξέρω ότι το έχω ξαναπεί, αλλά θα το ξαναπώ.

Αν αγαπάτε τη σοκολάτα, προμηθευτείτε τώρα όσο μπορείτε.

Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για πολλά άλλα είδη διατροφής.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης στο Fox News, ο ειδικός στην προετοιμασία Τζέιμς Νέλσον εξήγησε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι θλιβερά απροετοίμαστοι για κάθε είδους μεγάλη διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού:
Ο Νέλσον υπολόγισε ότι αν σβήσει ένας καταψύκτης, οι άνθρωποι θα έχουν αυτό το φαγητό μόνο για τρεις ημέρες. Εάν κοπεί το ρεύμα, οι Αμερικανοί θα έχουν πλέον πέντε ημέρες φαγητού στα σπίτια τους. Μια τοπική προαστιακή ή αστική περιοχή θα έχει επίσης περίπου δύο εβδομάδες φαγητού και θα έχει γεννήτριες εάν κοπεί το ρεύμα, αλλά όταν οι άνθρωποι εξαρτώνται από τις βιτρίνες των καταστημάτων, θα εκκενωθούν γρήγορα.

«Σε περίπτωση έστω και προσωρινής κατάρρευσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα περισσότερα σπίτια εξαρτώνται πλήρως εντός δύο εβδομάδων από φυλλάδια από μια κυβερνητική οντότητα ή μια μη κυβερνητική οργάνωση», είπε ο Νέλσον.

«Οποιοσδήποτε δεν έχει 3 έως 6 μήνες βασικών βασικών ειδών και τροφών στο σπίτι σας και την ικανότητα να καλλιεργήσει έναν κήπο. Τότε ποιο είναι το σχέδιό σας; Θέλω να πω, αυτές δεν είναι περίεργες έννοιες για να μιλήσουμε», πρόσθεσε.
Έχει δίκιο.

Ο κόσμος μας πλησιάζει γρήγορα σε μια εποχή απαράμιλλου χάους και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εντελώς και εντελώς απροετοίμαστο για αυτό.

Αν σκοπεύετε να προετοιμαστείτε, τώρα είναι η ώρα.

Γιατί φαίνεται ότι το μαύρο άλογο της πείνας ετοιμάζεται να ιππεύσει και δεν θα αργήσει να απελευθερωθεί τελικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail