Ο Μακρόν έχει ακόμα ΧΡΟΝΟ για να πάει πίσω!

Η πίεση του Μακρόν για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αντανακλά τη συνεχιζόμενη εκστρατεία του για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ανεξαρτησία εντός του ΝΑΤΟ. Ενώ η Γαλλία έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία, οι προσπάθειές της για την παροχή άμεσης βοήθειας υπολείπονται σε σύγκριση με τις συνεισφορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Καθώς η σύγκρουση εντείνεται, με τη Ρωσία να πραγματοποιεί σημαντικές προόδους στα ανατολικά, υπάρχει αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ιδίως με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στον ορίζοντα. Έτσι, ο Μακρόν αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους.

Vishakha Srivastava - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σας ενημερώσαμε μόλις χθες για ένα πρόσφατο δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης, το οποίο επικαλέστηκε έναν ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος υποστήριξε πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε σε φίλους του ότι αν οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονταν με τα γαλλικά στρατεύματα που θα ήταν σταθμευμένα στην Ουκρανία, ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επενέβαιναν. Ο ισχυρισμός αυτός, ο οποίος συνδέεται με την πρόταση του Μακρόν για άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, την οποία έκανε στα τέλη Φεβρουαρίου, υποδήλωνε μια δραματική αλλαγή στην στρατηγική σκέψη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ σε σχέση με τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες με τη Ρωσία.

Η Γαλλία αποφάσισε να προχωρήσει σε μια συμβατική στρατιωτική επέμβαση με στόχο τη διασφάλιση στρατηγικών θέσεων κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας και του ποταμού Δνείπερου, η οποία όχι μόνο θα άλλαζε τη δυναμική της περιφερειακής ισχύος, αλλά θα μπορούσε επίσης να επισπεύσει ένα άμεσο στρατιωτικό μέτωπο μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας.

Ενώ ο Μακρόν επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η Γαλλία θα προχωρήσει μόνη της, η ιδέα πως ένα από τα κύρια μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας, μόνο του, χωρίς να προκαλέσει συλλογική αμυντική απάντηση από το ΝΑΤΟ είναι εξωφρενική ακόμη και για να την σκεφτεί κανείς. Έτσι, είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση αντιπαράθεσης Γαλλίας εναντίον Ρωσίας, θα είναι αντιπαράθεση ΝΑΤΟ εναντίον Ρωσίας και αυτό θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η θέση του Μακρόν έχει κερδίσει την υποστήριξη των κρατών της Βαλτικής, ωστόσο έχει οδηγήσει σε απομάκρυνση των δυτικών συμμάχων από τη Γαλλία. Το Κρεμλίνο απάντησε σκωπτικά στα σχόλια του Μακρόν, δηλώνοντας ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία έχει ήδη αρχίσει. Σε μια προσπάθεια να προωθήσει την αλληλεγγύη παρά τις δυτικές διαιρέσεις, ο Μακρόν συγκάλεσε συνάντηση με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Πολωνίας ως μέρος του "τριγώνου της Βαϊμάρης". Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία θεωρούν οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία ως υπέρβαση ενός κρίσιμου ορίου.

Κατά τη συνάντηση, ο Μακρόν δήλωσε, και παραθέτω: - Εάν εξαρτηθούμε υπερβολικά από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κινδυνεύουμε να μην προστατευόμαστε πλέον στα σύνορά μας. Αυτή την κατάσταση βιώσαμε το 2013, de facto, στη Συρία. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος. Έχω πίστη στο ΝΑΤΟ και πιστεύω πως χρειάζεται μια νέα πολιτική δυναμική και μια αποσαφήνιση της στρατηγικής του αντίληψης. Το ΝΑΤΟ χρειάζεται μια πιο πολιτική προσέγγιση. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να εμπλακεί η Ευρώπη στο ΝΑΤΟ είναι να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια και να επιδιώξει την στρατηγική της αυτονομία. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι μόνο συμβατή αλλά, με βάση τα επιχειρήματα που μόλις παρουσίασα, πιστεύω πως θα κάνει το ΝΑΤΟ ακόμη πιο ισχυρό από ό,τι πριν.

Οι συνεχείς προτροπές του Μακρόν απέφεραν μια γρήγορη διάψευση από τον Πούτιν, ο οποίος είπε, και παραθέτω: "Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε έναν ολοκληρωμένο Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δε νομίζω ότι κανείς ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Όσον αφορά την στάση του Προέδρου της Γαλλίας, έχει ήδη προβεί σε ορισμένες προσαρμογές. Δήλωσε ότι αυτό το απόσπασμα θα προτιμήσει δευτερεύουσες λειτουργίες, εστιάζοντας στην εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία".

Έτσι, ο Πούτιν είπε ξεκάθαρα στον Μακρόν να παραμείνει σε μη πολεμικά καθήκοντα στην Ουκρανία και να ξεχάσει το σχέδιό του για τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και τον ποταμό Δνείπερο. Γιατί ενώ κανείς δε θέλει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, οι προκλήσεις από το ΝΑΤΟ δε θα μείνουν αναπάντητες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail