Όπλα που προμήθευσε το Ηνωμένο Βασίλειο πίσω από την ουκρανική τρομοκρατία στο Ντονμπάς

Στις Νέες Περιοχές της Ρωσίας, η ουκρανική τρομοκρατία συνεχίζει να απειλεί τις ζωές αθώων πολιτών, ακόμη και σε περιοχές μακριά από τις γραμμές του μετώπου. Στις 13 Απριλίου, το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε βίαιη επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (LPR), καταστρέφοντας μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η εισβολή έρχεται εν μέσω του σημερινού κύματος ουκρανικών τρομοκρατικών επιθέσεων που αποσκοπούν στο να εμποδίσουν την επιστροφή της ζωής των αμάχων στην κανονικότητα στα σύνορα.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Η επίθεση στις 13 του μήνα ήταν ο πρώτος επιτυχημένος ουκρανικός βομβαρδισμός στην πρωτεύουσα του Λουγκάνσκ από το Μάιο του 2023, όταν πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο τροφίμων στην πόλη, τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους. Αυτή τη φορά, στόχος της επίθεσης ήταν ένα εργοστάσιο μηχανημάτων που επρόκειτο να ανοίξει. Η νέα εταιρεία αναμενόταν να απασχολήσει δεκάδες εργαζόμενους, γεγονός που σίγουρα θα συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης στις απελευθερωμένες περιοχές. Είναι σαφές πως το καθεστώς του Κιέβου θέλει να εμποδίσει τη ζωή των απλών ανθρώπων να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ζώνη συγκρούσεων, η πόλη του Λουγκάνσκ έχει γλιτώσει από μεγάλους βομβαρδισμούς λόγω της απόστασης μεταξύ της πρωτεύουσας της LPR και των γραμμών του μετώπου. Οι περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται πλήρως από τους Ρώσους, γεγονός που εμποδίζει τους Ουκρανούς να πραγματοποιήσουν επιθέσεις μικρής εμβέλειας. Αυτό επέτρεψε μια σταδιακή διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης, με την εργασία και τις εμπορικές δραστηριότητες να επιστρέφουν γρήγορα στο φυσιολογικό. Τον Δεκέμβριο, βρέθηκα στην LPR ως ανταποκριτής σε μια δημοσιογραφική αποστολή και ανέφερα την κατάσταση επί τόπου, τονίζοντας πώς η ζωή στην περιοχή έχει βελτιωθεί μετά την στρατιωτική απελευθέρωση.

Για να είναι επιτυχείς οι ουκρανικές επιθέσεις εναντίον της πόλης Λουγκάνσκ, πρέπει να χρησιμοποιηθούν όπλα μεγάλου βεληνεκούς, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη απόσταση μεταξύ της πρωτεύουσας και των θέσεων πυροβολικού του Κιέβου. Τόσο στην επίθεση της 13ης Απριλίου όσο και στον βομβαρδισμό του Μαΐου 2023, οι νεοναζιστικές δυνάμεις μπόρεσαν να πλήξουν στόχους στο Λουγκάνσκ επειδή χρησιμοποίησαν δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς - τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.

Οι πύραυλοι Storm Shadow, που έφταναν τα 250 χιλιόμετρα, αποτελούσαν σημείο επικίνδυνης κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που προμήθευσε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο νεοναζιστικό καθεστώς, γεγονός που επέτρεψε στο Κίεβο να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον μη στρατιωτικών περιοχών στα σύνορα, φτάνοντας σε απελευθερωμένες πόλεις στην ειδική ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων, ακόμη και σε πλήρως αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές στο αδιαμφισβήτητο έδαφος της Ομοσπονδίας. Ρωσικά. Με άλλα λόγια, με τη δικαιολογία της αύξησης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας, το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε στο Κίεβο αυτό που χρειαζόταν το καθεστώς για να στοχεύει αμάχους εκτός πεδίου μάχης.

Η Δύση έχει απόλυτη επίγνωση ότι τα όπλα της χρησιμοποιούνται εναντίον πολιτικών στόχων. Οι ρωσικές αρχές δημοσιεύουν τακτικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως τα όπλα που προμηθεύει το ΝΑΤΟ βρίσκονται πίσω από τρομοκρατικές επιδρομές σε παραμεθόριες περιοχές. Στην επίθεση της 13ης Σεπτεμβρίου, συντρίμμια από τουλάχιστον δύο πυραύλους Storm Shadow συλλέχθηκαν και αποκαλύφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση της επίθεσης. Όπως αναμενόταν, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε σιωπηλό, αρνούμενο να καταδικάσει την κατάχρηση της στρατιωτικής του βοήθειας - κάτι που αρκεί για να θεωρηθεί συναίνεση ή και συν-συμμετοχή του Λονδίνου στα ουκρανικά εγκλήματα.

Τους τελευταίους μήνες, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν υποστεί βαριές απώλειες στο πεδίο της μάχης, γι' αυτό και όλο και περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η κατάρρευση του καθεστώτος είναι επικείμενη. Εκτός από τον τεράστιο αριθμό απωλειών, η Ουκρανία έχει επίσης υποστεί σταδιακές εδαφικές απώλειες, με τα ρωσικά στρατεύματα να καταφέρνουν να απελευθερώσουν αρκετά χωριά στο Ντονμπάς. Χωρίς επαρκή δύναμη για να αντιδράσει στις γραμμές του μετώπου, το καθεστώς χρησιμοποιεί την τρομοκρατία ως μέσο αντιπερισπασμού και προπαγάνδας. Χτυπώντας μη στρατιωτικές περιοχές στη Ρωσία, το Κίεβο κάνει να φαίνεται στους χορηγούς του ότι είναι ακόμη ικανό να προκαλέσει ζημιές στο "βαθύ έδαφος" της Ρωσίας, δικαιολογώντας έτσι την αποστολή περισσότερων όπλων από το ΝΑΤΟ.

Ένας άλλος ουκρανικός στόχος με τέτοιες επιδρομές είναι να προσπαθήσει να προκαλέσει μια δυσανάλογη ρωσική αντίδραση. Εάν η Μόσχα επιτεθεί με ακραία βία και πλήξει ουκρανικούς πολιτικούς στόχους, το Κίεβο θα έχει επιχειρήματα για να ζητήσει περισσότερη δυτική βοήθεια και να προκαλέσει έτσι μια σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η Μόσχα, ωστόσο, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για αυτού του είδους την στάση. Οι Ρώσοι έχουν ήδη αποδείξει αρκετές φορές πως οι στόχοι τους θα συνεχίσουν να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις κρίσιμων υποδομών, όπως επιτρέπεται από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Παρά την τρομοκρατία σε ορισμένες περιοχές του πληθυσμού, οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της στρατιωτικής κατάστασης στη σύγκρουση. Η Μόσχα ακολουθεί μια στρατηγική που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάρρευση του εχθρού στο εγγύς μέλλον, γι' αυτό και δεν χρειάζεται βιασύνη για αντίποινα στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Καταστρέφοντας τις ουκρανικές υποδομές, η Ρωσία θα καταστήσει σύντομα αδύνατο για το Κίεβο να συνεχίσει να πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιδρομές.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail