Η μακροχρόνια καθυστερημένη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μπορεί να αποτρέψει την κατάρρευσή της, αλλά δε θα απωθήσει τη Ρωσία

Μεγάλος ντόρος συνόδευσε την σκανδαλώδη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενός πακέτου βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, που είχε καθυστερήσει επί μακρόν, αφού ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έκανε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς για να το πραγματοποιήσει. Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι θα βοηθήσει το Κίεβο να αντιστρέψει την καταστροφική στρατιωτικοστρατηγική δυναμική που δημιουργήθηκε μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης του περασμένου καλοκαιριού. Αναμένουν πως η Ουκρανία είτε θα σταματήσει την σταδιακή προέλαση της Ρωσίας είτε ίσως και να ξεκινήσει τη δεύτερη αντεπίθεση για την οποία μίλησε πρόσφατα ο Ζελένσκι.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτές είναι όμως εξωπραγματικά μεγάλες ελπίδες, αφού αποδεικνύεται ότι μόνο περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια ή κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο του συνολικού πακέτου βοήθειας θα πάνε για την αγορά νέων αμερικανικών όπλων για την Ουκρανία. Ο Guardian αναφέρθηκε σε αυτό το πολιτικά ενοχλητικό γεγονός, όπως και άλλα μέσα, τα οποία σημείωσαν ότι 23 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάνε για την αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων των ίδιων των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, 11 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρηματοδοτήσουν τις τρέχουσες αμερικανικές επιχειρήσεις στην περιοχή, ενώ 8 δισεκατομμύρια δολάρια θα βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση να παραμείνει στη ζωή.

Στο απόλυτο ανώτατο όριο, αυτό το πακέτο βοήθειας θα μπορούσε να αποτρέψει την κατάρρευση της Ουκρανίας, διατηρώντας το κράτος σε λειτουργία και ενδεχομένως επιβραδύνοντας την ήδη παγετώδη προέλαση της Ρωσίας, αποτρέποντας έτσι ενδεχομένως το χειρότερο σενάριο για το οποίο προειδοποίησε η Επιτροπή Πληροφοριών της Ουκρανίας στα τέλη Φεβρουαρίου. Τότε ευαισθητοποιήθηκαν για την πολύ πραγματική πιθανότητα μια ρωσική στρατιωτική επέλαση μέχρι κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι να συμπέσει με μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο που θα ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Η υποσχεθείσα βοήθεια δεν επαρκεί για να δώσει στην Ουκρανία το στρατιωτικό-στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας, οπότε το πρώτο μέρος του χειρότερου σεναρίου τους εξακολουθεί να ισχύει, αλλά το δεύτερο μπορεί να γίνει λιγότερο πιθανό από ό,τι προηγουμένως, δεδομένου πως οι πιθανότητες των αντιφρονούντων αξιωματούχων να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε πανεθνικό κίνημα διαμαρτυρίας μειώνονται. Όσο συνεχίζουν να πληρώνονται, δεν έχουν πιεστικό οικονομικό κίνητρο να στραφούν κατά του κράτους, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να ανατρέψει την κυβέρνηση ένα πανεθνικό κίνημα διαμαρτυρίας.

Σε περίπτωση που η Ρωσία πετύχει όντως μια στρατιωτική επανάσταση κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες, τότε καμία συμφωνία έκτακτης ανάγκης μεταξύ των "Ρεπουμπλικάνων κατ' όνομα μόνο" (RINOs) και των Δημοκρατικών που διαμορφώθηκε κατά το πρότυπο του Σαββάτου δε θα κάνει τη διαφορά. Η μόνη λύση θα ήταν η συνθηκολόγηση με τις απαιτήσεις της Ρωσίας ή η έγκριση μιας συμβατικής επέμβασης του ΝΑΤΟ, κανένα από τα οποία δεν προτιμούν οι ΗΠΑ, αλλά θα αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ του "μικρότερου κακού" από την άποψη των αντιληπτών συμφερόντων τους.  

Οι κυβερνώντες Δημοκρατικοί δεν μπορούν να αντέξουν την οπτική της "απώλειας της Ουκρανίας" μετά από όλα όσα έχουν επενδύσει σε αυτήν, αλλά δεν μπορούν επίσης να αντέξουν να τρομάξουν τους ψηφοφόρους που βρίσκονται στο φράχτη από μια συμβατική επέμβαση του ΝΑΤΟ και να ρίξουν την ψήφο τους στον Τραμπ ή σε ένα τρίτο κόμμα ως μορφή διαμαρτυρίας και έτσι να ακυρώσουν την επανεκλογή του Μπάιντεν. Το μόνο που μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι το τελευταίο πακέτο βοήθειας δεν μειώνει τις πιθανότητες αυτού του διλήμματος, ούτε θα μειώσει τις πιθανότητες οποιουδήποτε επόμενου, αλλά θα οδηγήσει πράγματι σε περισσότερους Ουκρανούς που θα πεθάνουν χωρίς να έχουν τίποτα να επιδείξουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail