Αρκετές μεγάλες αμερικανικές γέφυρες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν εάν χτυπηθούν από ένα αρκετά μεγάλο πλοίο

Chesapeake Bay Bridge -  Wikipedia
Freepen.gr - Αρκετές μεγάλες αμερικανικές γέφυρες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν όπως η γέφυρα Francis Scott Key, εάν χτυπηθούν από ένα αρκετά μεγάλο πλοίο, ανέφερε την Τετάρτη το CNN, επικαλούμενο μια ομάδα δομικών μηχανικών. Το πρακτορείο εξέτασε "περισσότερες από δώδεκα" βασικές γέφυρες στον απόηχο του θανατηφόρου περιστατικού της περασμένης εβδομάδας στο Μέριλαντ.

Η έκθεση έρχεται μια εβδομάδα μετά την κατάρρευση μεγάλου τμήματος της γέφυρας Francis Scott Key της Βαλτιμόρης μετά από σύγκρουση με πλοίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να προκληθούν πιθανότατα ζημιές δισεκατομμυρίων.

Οι περισσότερες από τις γέφυρες που εξέτασε το CNN φάνηκε να προστατεύονται επαρκώς είτε με "δελφίνια" ή φτερά - ειδικές κατασκευές που έχουν σχεδιαστεί για να εκτρέπουν ή να σταματούν ένα πλοίο πριν αυτό χτυπήσει ένα κρίσιμο τμήμα μιας γέφυρας - είτε ακόμη και με τεχνητά φράγματα, δήλωσε ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Ωστόσο, επικαλούμενο ομοσπονδιακά στοιχεία, το CNN ανέφερε πως η πλειονότητα των γεφυρών είχε "κρίσιμα δομικά στοιχεία με θραύση", που σημαίνει πως αν χτυπηθεί ένα μόνο στοιχείο, ολόκληρη η κατασκευή θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Τουλάχιστον τρεις γέφυρες δεν είχαν επαρκή προστασία, σύμφωνα με την ανάλυση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Μία από αυτές είναι η γέφυρα Chesapeake Bay κοντά στην Ανάπολη. Χτισμένη το 1952, με ένα δεύτερο άνοιγμα που προστέθηκε το 1973, η κατασκευή μήκους τεσσάρων μιλίων (6,4 χιλιομέτρων) αποτελεί μέρος της υπεραστικής οδού US Route 50.

Ορισμένοι από τους τσιμεντένιους πυλώνες της γέφυρας που βρίσκονται κοντά στον κύριο δίαυλο ναυσιπλοΐας ενδέχεται να μην αντέξουν να χτυπηθούν από ένα πλοίο, προειδοποίησαν οι πηγές του CNN. Ο Adel ElSafty, καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα, δήλωσε στο πρακτορείο πως "δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας" και θα μπορούσε "να είναι πολύ ευάλωτη σε σύγκρουση με πλοίο".

Ένα πλοίο παρόμοιο με εκείνο που χτύπησε τη γέφυρα Key "θα την έτρωγε μέσα σε ένα δευτερόλεπτο", δήλωσε ο Hussam Mahmoud, καθηγητής μηχανικής του Colorado State University.

Η Αρχή Μεταφορών του Μέριλαντ δήλωσε στο CNN σε ανακοίνωσή της ότι εξετάζει "επιλογές" για την αύξηση της προστασίας της γέφυρας. Ενώ η γέφυρα Chesapeake Bay Bridge υποβάλλεται επί του παρόντος σε εργασίες για την αναβάθμιση του οδοστρώματος και τμημάτων της χαλύβδινης υπερκατασκευής της, καμία από τις τρέχουσες εργασίες δεν περιλαμβάνει την οχύρωσή της έναντι των πλοίων, ανέφερε το CNN.

Εκτός από τη γέφυρα Chesapeake Bay Bridge, η Crescent City Connection - ένα ζεύγος προβόλων πάνω από τον ποταμό Μισισιπή κοντά στη Νέα Ορλεάνη - επισημάνθηκε επίσης ως ιδιαίτερα ευάλωτη. Άνοιξαν το 1958 και το 1988 και πάνω από 250.000 οχήματα τις διασχίζουν κατά μέσο όρο την ημέρα.

Το Υπουργείο Μεταφορών της πολιτείας περιέγραψε τις γέφυρες ως "σαν τριπλά προστατευμένες", αλλά οι εμπειρογνώμονες που προσέγγισε το CNN διαφώνησαν. Το σύστημα προστατευτικών που διαθέτουν οι γέφυρες είναι "σίγουρα ανεπαρκές", δήλωσε ο Μαχμούντ, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων "ανοησίες".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail