Το Ιράν εξαπολύει ριψοκίνδυνη επίθεση στο Ισραήλ

An anti-missile system operates after Iran launched drones and missiles towards Israel, as seen from Ashkelon, Israel April 14, 2024. REUTERS/Amir Cohen TPX IMAGES OF THE DAY
Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να την αποτρέψει, αλλά επέλεξε να βάλει τον Νετανιάχου πάνω από τις ΗΠΑ, οι οποίες κινδυνεύουν τώρα να εμπλακούν σε πόλεμο απόψε


Η πλήρης έκταση και ο αντίκτυπος των αντιποίνων του Ιράν για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό από το Ισραήλ δε θα γίνουν πλήρως γνωστά μέχρι αργότερα απόψε.

Trita Parsi - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μέχρι στιγμής, η ιρανική απάντηση, η οποία τηλεγραφήθηκε εδώ και εβδομάδες, φαίνεται να είναι χορογραφημένη για να επιδείξει αποφασιστικότητα και να αποκαταστήσει μια αίσθηση αποτροπής, χωρίς όμως να κλιμακώσει περαιτέρω τα πράγματα.

Το αν θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ζημιά που θα προκαλέσει το Ιράν στο Ισραήλ. Εάν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο καταφέρουν να αναχαιτίσουν τη συντριπτική πλειονότητα των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, το Ιράν μπορεί να καταλήξει να έρθει σε δύσκολη θέση και να χάσει περαιτέρω αποτρεπτική ισχύ, παρόλο που πέρασε την κόκκινη γραμμή της επίθεσης κατά του Ισραήλ απευθείας από το ιρανικό έδαφος.

Αν η ζημιά που προκαλεί είναι σημαντική, μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει περαιτέρω ισραηλινή κλιμάκωση αλλά και μεγαλύτερη αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο.

Ως εκ τούτου, τα αντίποινα του Ιράν είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνα, ιδίως επειδή επιδιώκει σαφώς να αποφύγει έναν μεγαλύτερο πόλεμο, ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ βλέπει όφελος από μια τέτοια κλιμάκωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στο ιρανικό προξενείο χωρίς να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ, παρόλο που αυτό πιθανότατα θα τερμάτιζε την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν και θα ξεκινούσε εκ νέου τις επιθέσεις της πολιτοφυλακής κατά των αμερικανικών στρατευμάτων.

Παρά τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε για άλλη μια φορά να δείξει σιδηρά υποστήριξη στην κυβέρνηση Νετανιάχου, παρά το πώς οι ενέργειές της κινδυνεύουν να φέρουν τις ΗΠΑ σε πόλεμο.

Αυτό που είναι θεμελιωδώς προβληματικό στην προσέγγιση του Μπάιντεν, είναι ότι όλη η πίεση ασκείται στο Ιράν για να μην απαντήσει, σε συνδυασμό με μηδενική πίεση στο Ισραήλ, για να μην προκαλέσει αυτή την κλιμάκωση εξ αρχής.

Πολλοί από εμάς είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή του πολέμου στη Γάζα πως ο Μπάιντεν έπρεπε να πιέσει για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να αποφευχθεί μια περιφερειακή κλιμάκωση που θα μπορούσε να παρασύρει τις ΗΠΑ στον πόλεμο. Αντ' αυτού, ο Μπάιντεν άσκησε βέτο σε τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσαν κατάπαυση του πυρός και υπονόμευσε ένα τέταρτο που άφησε να περάσει, ισχυριζόμενος λανθασμένα ότι δεν ήταν δεσμευτικό.

Η πρωταρχική ευθύνη του Μπάιντεν είναι να κρατήσει την Αμερική ασφαλή και μακριά από περιττούς πολέμους. Αν είχε πιέσει για κατάπαυση του πυρός από την αρχή, η Αμερική δεν θα βρισκόταν αυτή τη στιγμή στο κατώφλι ενός ακόμη παράλογου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail