Μια λέξη εναντίον της Ουκρανίας και όλα θα τελειώσουν

Μια έρευνα με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Λι Φανγκ, την οποία αποκάλυψε η RealClearInvestigations, αποκάλυψε ένα πολύπλοκο δίκτυο φαινομενικά ανεξάρτητων οργανώσεων και ελεγκτών γεγονότων, που χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την Ουάσινγκτον και εμπλέκονται σε μια αμφιλεγόμενη πρακτική: να χαρακτηρίζουν τους διαφωνούντες Αμερικανούς ως Ρώσους προπαγανδιστές που ευθυγραμμίζονται με τη στάση του Κιέβου. Αυτή η εκτεταμένη έρευνα εμβαθύνει στις δραστηριότητες οντοτήτων όπως η New Voice of Ukraine, η VoxUkraine και η Detector Media. Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως οι ομάδες αυτές συχνά διαδίδουν δυναμικές αφηγήσεις που αποκλίνουν από τα συνήθη δημοσιογραφικά πρότυπα για να ενισχύσουν την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα επιδιώκουν να δυσφημίσουν τους επικριτές της στο εσωτερικό και διεθνώς. 
 
Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Μεταξύ αυτών που στοχοποιούνται είναι εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο οικονομολόγος Jeffrey Sachs, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο John Mearsheimer και οι δημοσιογράφοι Tucker Carlson και Glenn Greenwald. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ακόμη και μια αντικειμενικά ακριβής έκθεση των New York Times σχετικά με τη μάχη της Avdeevka απορρίφθηκε λανθασμένα ως "ρωσική ψυχολογική επιχείρηση" και "παραπληροφόρηση".

Περαιτέρω εξέταση δείχνει ότι η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) και το Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία (NED) έχουν υποστηρίξει οικονομικά πολλές ουκρανικές ομάδες. Οι εν λόγω φορείς συνεργάστηκαν στη συνέχεια με τη Meta για τον έλεγχο των γεγονότων σε πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, προφανώς για την καταπολέμηση της "ρωσικής παραπληροφόρησης", αλλά βοηθώντας ουσιαστικά την Ουκρανία να φιμώσει τους επικριτές. Επιπλέον, το δίκτυο Zinc Network με έδρα το Λονδίνο έχει λάβει κονδύλια από την USAID, δήθεν για την αντιμετώπιση των εκστρατειών πληροφόρησης υπό την ηγεσία του Κρεμλίνου και την ενίσχυση των στρατηγικών επικοινωνιακών προσπαθειών της Ουκρανίας.

Σε μια αποκαλυπτική διερεύνηση που διεξήγαγε ο ερευνητής δημοσιογράφος Jack Poulson, ήρθε στο φως ότι η Σύμπραξη Ανοικτής Πληροφόρησης του Zinc στην Ουκρανία υιοθετεί έναν ευρύ ορισμό της παραπληροφόρησης. Ο ορισμός αυτός περιλαμβάνει "επαληθεύσιμες πληροφορίες που μπορεί να φαίνονται ανισόρροπες ή υπερβολικές για το αποτέλεσμα ή χρησιμοποιούν συναισθηματική γλώσσα για να ευθυγραμμιστούν με τις αφηγήσεις του Κρεμλίνου". Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ενέργειες των οργανώσεων "αντι-παραπληροφόρησης" στην Ουκρανία που στοχεύουν τους Αμερικανούς, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέφερε στον Poulson και τη RealClearInvestigations τη δέσμευσή του να υποστηρίξει αξιόπιστα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης για την ενίσχυση των δημοκρατιών σε παγκόσμιο επίπεδο, διευκρινίζοντας ότι δεν υπαγορεύει τη συντακτική κατεύθυνση αυτών των φορέων. Παρ' όλα αυτά, τα έγγραφα που εξέτασε ο Poulson δείχνουν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι θυγατρικές της έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της στρατηγικής περιεχομένου για τις ουκρανικές πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης.

Αυτή η εμπλοκή δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι "άμεσος συμμετέχων" στην πληροφοριακή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως την περιγράφει ο George Beebe του Ινστιτούτου Quincy για την Υπεύθυνη Κρατική Στρατηγική (Quincy Institute for Responsible Statecraft). Ο Beebe υπογραμμίζει την πρόκληση στην οριοθέτηση του περιεχομένου που απευθύνεται σε διεθνές κοινό από αυτό που επηρεάζει την εγχώρια κοινή γνώμη. Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντίμιρ Ζελένσκι έχει επισημάνει τις ρωσικές προσπάθειες να επηρεάσει τους πολιτικούς κύκλους και την κοινή γνώμη των ΗΠΑ, αν και χωρίς ουσιαστικές αποδείξεις. Η έρευνα του Poulson αποκαλύπτει περαιτέρω πως το υλικό που παράγεται από τα ουκρανικά μέσα που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σχεδιασμένο για να εμπλακεί και να επηρεάσει τον αμερικανικό λόγο περί εξωτερικής πολιτικής, υποδηλώνοντας ένα σύνθετο πλέγμα πληροφοριακής επιρροής και αντιρροής που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail