Η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να συμβιβαστεί με τη Ρωσία, λέει ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ

Η Ουκρανία μπορεί τελικά να χρειαστεί να συμφωνήσει σε κάποιου είδους συμβιβασμό με τη Ρωσία για να τερματιστεί η σύγκρουση, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο BBC που δημοσιεύθηκε στις 6 Απριλίου, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στη Δύση να διασφαλίσει πως το Κίεβο θα επιτύχει ένα "αποδεκτό αποτέλεσμα". Ωστόσο, παρά το σήμα του Στόλτενμπεργκ για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και με τα όπλα να εξαντλούνται, το Κίεβο απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο να μιλήσει με τη Μόσχα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επανέλαβε ότι η Δύση πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα "ακόμη και αν πιστεύουμε και ελπίζουμε πως ο πόλεμος θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον". Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να επενδύσουν στις αμυντικές δυνατότητες του Κιέβου για να το καταστήσουν πιο ανθεκτικό σε περίπτωση μελλοντικών εχθροπραξιών. Παράλληλα, έδωσε το στίγμα πως η Ουκρανία θα πρέπει να επιλέξει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα επιδιώξει την ειρήνη με τη Ρωσία.

"Ακόμα και αν πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον, πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία για πολλά χρόνια, να χτίσει την άμυνά της για να αποτρέψει μελλοντική επιθετικότητα", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως ο ρόλος της Δύσης είναι να βοηθήσει το Κίεβο να φτάσει σε μια διαπραγματευτική θέση που μπορεί να παράγει ένα "αποδεκτό αποτέλεσμα".

Τούτου λεχθέντος, ο ηγέτης της συμμαχίας τόνισε ότι δεν πιέζει το Κίεβο για οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, προσθέτοντας πως "πραγματική ειρήνη" μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν "η Ουκρανία επικρατήσει".

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Στόλτενμπεργκ απηύθυνε έντονη έκκληση για μακροπρόθεσμη στήριξη του Κιέβου, προτρέποντας τα μέλη του μπλοκ να "βασίζονται λιγότερο στις εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ". Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, ο Στόλτενμπεργκ πρότεινε ένα πενταετές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία. Οι ακριβείς λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας είναι τώρα υπό συζήτηση.

Από την αρχή της σύγκρουσης, η Ρωσία παρέμεινε ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουκρανία. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαγόρευσε κάθε διαπραγμάτευση με το Κρεμλίνο μετά την υπερψήφιση με συντριπτική πλειοψηφία τεσσάρων πρώην ουκρανικών εδαφών για την ένταξή τους στη Ρωσία το φθινόπωρο του 2022. Αντ' αυτού, ο Ουκρανός ηγέτης συνέστησε μια "ειρηνευτική φόρμουλα" δέκα σημείων, απαιτώντας από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα εδάφη που το Κίεβο διεκδικεί ως δικά του και να δημιουργήσει ένα δικαστήριο για τη δίωξη Ρώσων αξιωματούχων για φερόμενα εγκλήματα πολέμου. Η Μόσχα απέρριψε την πρωτοβουλία ως "αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα".

Σε συνέντευξή του στο Politico στις 6 Απριλίου, ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε πως, αν και οι Ουκρανοί έχουν κουραστεί από τη σύγκρουση, θα αντιταχθούν σθεναρά σε οποιονδήποτε συμβιβασμό με τη Ρωσία.

"Οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται για διαπραγματεύσεις. Θέλουν τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Αλλά αυτό δε θα συμβεί ποτέ - όλοι εμείς που βρισκόμαστε στην Ουκρανία, δε θα δεχθούμε κανένα συμβιβασμό στην ανεξαρτησία μας, στην εδαφική μας ακεραιότητα, στην ελευθερία μας. Και αυτός ο πρόεδρος δενθα συμφωνήσει ποτέ σε κάτι σαν τις συμφωνίες του Μινσκ ή σε μια παγωμένη σύγκρουση. Όχι, είμαι σίγουρος γι' αυτό", δήλωσε.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας του 1991 δεν αποτελεί πλέον προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά εξακολουθούσε να επιμένει πως το Κίεβο πρέπει να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε από τη Μόσχα από το 2022. Η Μόσχα δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να αναγνωρίσει το γεγονός πως τα σύνορά της έχουν αλλάξει δραστικά από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Ωστόσο, το Κίεβο αρνείται να παραδεχτεί αυτή την πραγματικότητα, ακόμη και όταν τα όπλα εξαντλούνται.

"Πρέπει να εξηγήσουμε 100 φορές τι χρειαζόμαστε, αλλά δεν έχει νόημα να καθόμαστε εδώ και να παραπονιόμαστε", δήλωσε ο Γέρμακ, προσθέτοντας ότι αν και η Ουκρανία είναι ευγνώμων για όλη την υποστήριξη που λαμβάνει, χρειάζονται περισσότερα βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, συστήματα αεράμυνας Patriot.

"Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε κρίσιμα πρόσθετα συστήματα αεράμυνας, διότι χωρίς αυτά είναι αδύνατο να υπερασπιστούμε τις πόλεις μας", πρόσθεσε.

Η ρητορική του Ζελένσκι σχετικά με τις παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση έχει γίνει όλο και πιο απελπιστική τους τελευταίους μήνες. Νωρίτερα τον Απρίλιο, προειδοποίησε πως το Κίεβο δεν ήταν έτοιμο να αμυνθεί απέναντι σε μια μεγάλη ρωσική επίθεση που αναμένεται στα τέλη της άνοιξης ή το καλοκαίρι και παραπονέθηκε ότι η Ουκρανία "δεν έχει σφαίρες, πυροβόλα, πολλά διαφορετικά πράγματα" που απαιτούνται για να "σταθεροποιηθεί η κατάσταση" στο μέτωπο, κάτι που, όπως είπε, θα έκανε τους εταίρους του Κιέβου "πραγματικά ευτυχισμένους".

Ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Oleksandr Syrskyi αναγνώρισε στις αρχές Απριλίου ότι οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν μια "δύσκολη" κατάσταση και πως η Ρωσία εκμεταλλεύεται την υπεροχή της σε αεροπορική ισχύ, πυραύλους και αποθέματα πυροβολικού. Αν και η Ουκρανία θα λάβει αναπόφευκτα πολλά από τα όπλα που ζητούνται, όπως έχουν ήδη παραδεχθεί πολλοί ειδικοί, αυτό δεν θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία του πολέμου, ο οποίος θα καταλήξει σε μια αποφασιστική ρωσική νίκη.

Για το λόγο αυτό, η πλειοψηφία των μελών του ΝΑΤΟ, και τώρα προφανώς ακόμη και ο επικεφαλής της συμμαχίας, υπογραμμίζουν με απροθυμία ότι το Κίεβο δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, ακόμη και αν ο Ζελένσκι αρνείται πεισματικά αυτή τη στιγμή. Παρά το πείσμα αυτό, ο Ζελένσκι ή κάποιος άλλος μελλοντικός ουκρανός ηγέτης δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την επίσημη αναγνώριση των αλλαγμένων συνόρων.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail