Η "Novorossiya" αναγεννιέται από τις στάχτες σαν φοίνικας

Η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την Τετάρτη στη Μόσχα με κορυφαίους αξιωματούχους οικονομικών υπουργείων και ηγέτες των νότιων περιοχών και της Αζοφικής Θάλασσας - ιστορικά "Νοβοροσία" - σηματοδοτεί μια σημαντική πρωτοβουλία στη γεωστρατηγική του Κρεμλίνου, με παγκόσμιες προεκτάσεις, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία ελίσσεται προς μια νέα φάση.

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό που προσδίδει οξυδέρκεια στην περίσταση είναι ότι ο Πούτιν χτυπάει τα σπαθιά σε αλέτρι σε μια συγκυρία που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ηχούν σάλπιγγες. Πράγματι, ένας τρόπος για να δει κανείς τη συνάντηση της Τετάρτης είναι πως πρόκειται για μια απάντηση στην ευφάνταστη εικασία 10 ημέρες νωρίτερα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι οι ευρωπαϊκοί στρατοί θα μπορούσαν να εισβάλουν στην Ουκρανία για να απωθήσουν τους Ρώσους.

Ο Πούτιν σηματοδότησε κάτι βαθύ - πως οι πολεμικές κραυγές για την ήττα της Ρωσίας είναι ήδη παρελθόν. Με την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Avdiivka και την ταχεία προέλαση δυτικότερα από τότε, πόλεις όπως το Pokrovsk, Kostyantynivka και Kramatorsk αντιμετωπίζουν τώρα μια ταχέως επερχόμενη γραμμή του μετώπου, γεμάτη με σημάδια προσέγγισης του ρωσικού στρατού.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική στην περιοχή του Ντονέτσκ, το ερώτημα πού θα σταματήσουν γίνεται όλο και πιο δύσκολο να απαντηθεί. Υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες. Μια μεγάλη συγκέντρωση ρωσικού στρατού απέναντι από το Χάρκοβο είναι δυσοίωνη. Η Οδησσός βρίσκεται επίσης στο ρωσικό στόχαστρο..

Η πρόοδος των ρωσικών επιχειρήσεων μπορεί να φαίνεται βαριά. Τον περασμένο μήνα, οι ρωσικές δυνάμεις κέρδισαν μόνο περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους (σύμφωνα με την τελευταία κάρτα πολεμικών αναφορών του Κέντρου Belfer για τη Ρωσία και την Ουκρανία), αλλά στη συνέχεια, σε έναν πόλεμο φθοράς, το σημείο καμπής έρχεται πιο απροσδόκητα, και πριν προλάβει κανείς να πάρει ανάσα, όλα έχουν τελειώσει. Η Wall Street Journal έγραψε πως η Ουκρανία έχει ελάχιστα εναπομείναντα στρατιωτικά οχυρά στο Ντονμπάς, πράγμα που σημαίνει ότι με κάθε ρωσική προέλαση, η Ουκρανία πρέπει να υποχωρεί σε συχνά ελλιπώς προετοιμασμένες θέσεις.

Ένα ρεπορτάζ των New York Times την Πέμπτη με τίτλο "Mutual Frustrations Arise in U.S.-Ukraine Alliance" κατέληξε σε μια ζοφερή νότα επικαλούμενο δυτικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες πως "μια καταιγιστική κατάρρευση κατά μήκος του μετώπου είναι μια πραγματική πιθανότητα φέτος".

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν επιδεικτικά σιωπηλός όταν έκρινε τον πόλεμο στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στο αμερικανικό Κογκρέσο την Πέμπτη, εκτός από το να προειδοποιήσει ρητορικά το Κρεμλίνο ότι "(εμείς) δεν θα φύγουμε. Δεν θα υποκύψουμε". Το αινιγματικό σχόλιο θα μπορούσε να σημαίνει οτιδήποτε, αλλά αναγνώρισε ότι "στο εξωτερικό, ο Πούτιν της Ρωσίας προελαύνει...".

Σημαντικό είναι ότι ο Μπάιντεν έθεσε σε ισχύ τη δέσμευσή του στο παρελθόν να μην στείλει στρατεύματα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε στο διακομματικό νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια που ετοιμάζεται και το οποίο θα επαναφέρει τη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, το μέλλον της οποίας είναι πλέον ακόμη πιο αβέβαιο με την ασταμάτητη άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ ως υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο φόβος πως οι ΗΠΑ αποχωρούν από τον πόλεμο είναι σπαρακτικός για τους Ευρωπαίους. Το σχόλιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα, τη Δευτέρα, σχετικά με την αποστολή δυτικών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία αντανακλούσε την πολεμική διάθεση και τον τσαμπουκά που συχνά συνοδεύει την απογοήτευση. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μακρόν προέτρεψε τους συμμάχους της Ουκρανίας να μην είναι "δειλοί" στην υποστήριξη του Κιέβου για την καταπολέμηση των ρωσικών δυνάμεων- την Πέμπτη, προχώρησε ακόμη περισσότερο σε συνάντηση με ηγέτες κομμάτων, υποστηρίζοντας μια προσέγγιση "χωρίς όρια" για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Υπάρχει όμως και μια μεγάλη εικόνα. Την Πέμπτη, ο Μακρόν συναντήθηκε με την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σάντου, υποσχόμενος την "ακλόνητη υποστήριξη" της Γαλλίας προς την πρώην σοβιετική χώρα της, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ του Κισινάου και των φιλορώσων αυτονομιστών στην αποσχισθείσα επαρχία της Υπερδνειστερίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μακρόν-Σάντου, οι δύο υπέγραψαν διμερή αμυντική συμφωνία, καθώς και έναν "οικονομικό οδικό χάρτη", αν και δε δόθηκαν λεπτομέρειες.

Η χρονική συγκυρία της αμυντικής συμφωνίας της Γαλλίας με τη Μολδαβία, η οποία ακολουθεί ένα σύμφωνο ασφαλείας με την Ουκρανία τον περασμένο μήνα, υποδηλώνει γεωπολιτικές εκτιμήσεις για την απόκτηση μιας θέσης σε αυτή τη ζωτικής σημασίας περιοχή -όπου ο ποταμός Δνείστερος που πηγάζει από τη βόρεια πλευρά των Καρπαθίων Ορέων και ρέει νότια και ανατολικά για 1350 χιλιόμετρα εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Οδησσό- για να αμφισβητήσει την άνοδο της Νοβορωσίας, η οποία βρίσκεται σε φάση ανανέωσης και αναγέννησης.

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, η Υπερδνειστερία θεωρείται πιθανό σημείο ανάφλεξης μιας σύγκρουσης. Το τελικό παιχνίδι στην Ουκρανία έχει ντόμινο στη Μολδαβία, η οποία, ενθαρρυμένη από τη Δύση, βήμα προς βήμα, αψηφά στρατηγικά τη Ρωσία για να "σβήσει" την επιρροή της και να μετακινηθεί στο στρατόπεδο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία παρακολουθεί στενά, αλλά η υπομονή της εξαντλείται.

Η Σάντου είναι ένα ημιτελές αμερικανικό προϊόν - μια εθνοτική Ρουμάνα που μεταμορφώθηκε ως απόφοιτος της Σχολής Κυβερνήσεων John F. Kennedy στο Χάρβαρντ, είχε ένα πέρασμα από την Παγκόσμια Τράπεζα και μπήκε με το δίκρανο στις κορυφαίες βαθμίδες της μολδαβικής πολιτικής, τελικά ως φιλοευρωπαία υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της Μολδαβίας το 2016.

Η Sandu έχει το ίδιο γενετικό υλικό με μια άλλη πολύχρωμη φιγούρα του μετασοβιετικού χώρου, την οποία οι ΗΠΑ προετοίμασαν για την "αλλαγή καθεστώτος" στην Τιφλίδα - τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Γεωργίας για δύο συνεχόμενες θητείες από το 2004 έως το 2013 μετά από μια έγχρωμη επανάσταση που οργανώθηκε από την Ουάσιγκτον. Ο στρατηγικός υπολογισμός τόσο στη Γεωργία όσο και στη Μολδαβία στοχεύει βασικά στην επέκταση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία ιστορικά αποτελούσε ρωσική σφαίρα επιρροής.

Ως εκ τούτου, οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Μακρόν σχετικά με τη δυτική ανάπτυξη μάχης στην Ουκρανία πρέπει να κατανοηθούν σωστά. Σε καμία περίπτωση δεν φτύνει την κυβέρνηση Μπάιντεν - ούτε η Γερμανία διαφέρει από αυτόν - καθώς πιέζει το περιθώριο και ελπίζει να σώσει τη νίκη από τα σαγόνια της ήττας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Η διοίκηση Μπάιντεν θα είναι σιωπηλά ικανοποιημένη με τα ξεσπάσματα του Μακρόν κατά του ρωσικού ανεμόμυλου στις περιοχές της Νοβοροσίας και της Μαύρης Θάλασσας.

Η εντυπωσιακή αποκάλυψη πρόσφατα της συζήτησης μεταξύ δύο Γερμανών στρατηγών σχετικά με την υλικοτεχνική πολυπλοκότητα της θανατηφόρας καταστροφής της γέφυρας της Κριμαίας δείχνει ότι το Βερολίνο συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στο σχέδιο της Ουκρανίας, παρά τα ρήγματα στο γαλλογερμανικό άξονα.

Η Γαλλία δοκίμασε αίμα προωθώντας μια παρόμοια στρατηγική στην Αρμενία, η οποία έχει ουσιαστικά απομακρυνθεί από τη ρωσική τροχιά και εγκαταλείπει την ένταξη στην CSTO, ενώ επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η εστίασή της θα είναι η εκδίωξη της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Υπερδνειστερία.

Αντιδρώντας στην πύκνωση του σχεδίου της Δύσης στη Μολδαβία, η Υπερδνειστερία έχει ζητήσει προστασία από τη Μόσχα. Υπάρχει μεγάλος πληθυσμός εθνοτικών Ρώσων στην περιοχή αυτή. Η απάντηση από το Κρεμλίνο ήταν θετική και γρήγορη. Αποχρώσεις του Ντονμπάς!

Στη συνάντηση της Τετάρτης στο Κρεμλίνο για την οικονομική ανάπτυξη και την ανάπτυξη των υποδομών στα νέα εδάφη, ο Πούτιν τόνισε τον εκσυγχρονισμό των σχεδίων εκσυγχρονισμού του δρόμου Αζόφ-Μαύρη Θάλασσα. Είπε, "έχουμε μεγάλα σχέδια για την ανάπτυξη των δρόμων στην περιοχή Αζόφ-Μαύρη Θάλασσα".

Φυσικά, η ανάπτυξη των υποδομών και η ενίσχυση των δικτύων μεταφορών θα αποτελέσουν σημαντικό πρότυπο της αντιστρατηγικής της Ρωσίας. Η Μόσχα δεν περιμένει τον οριστικό τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία για την ένταξη των νέων εδαφών στην οικονομία της σε μακροπρόθεσμη προοπτική.

Η ουσία του θέματος, από γεωπολιτική άποψη, είναι ότι η Νοβοροσία αναγεννάται από τις στάχτες της σαν φοίνικας και γίνεται, όπως οραματιζόταν η Μεγάλη Αικατερίνη, η σημαντικότερη πύλη παντός καιρού της Ρωσίας προς την παγκόσμια αγορά, συνδέοντας τους τεράστιους ανεκμετάλλευτους ορυκτούς πόρους της και το τεράστιο γεωργικό δυναμικό της. Ο Τζορτζ Σόρος το γνωρίζει, η Γουόλ Στριτ το γνωρίζει, ο Μπάιντεν το γνωρίζει. Για τη Γαλλία και τη Γερμανία επίσης, είναι ανεκτίμητη ως βάση πόρων, αν πρόκειται να ανακτήσει ποτέ τον οικονομικό της δυναμισμό.

Αλλά σε άμεσους όρους, η πρόκληση έγκειται στην πολιτικοστρατιωτική σφαίρα - πως "δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να κερδίσει στην Ουκρανία", όπως συνόψισε ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Ντμίτρι Πολιανσκι. Η Ρωσία έχει ζητήσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία για τις 22 Μαρτίου. Ο Polyansky δήλωσε ότι η Ρωσία θα αποκαλύψει τις διαβολικές συνωμοσίες της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail