FP: Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ δε θα υποχρεωθούν να υπερασπιστούν την Ουκρανία ακόμη και με την ένταξη της στο μπλοκ

pixabay / Clker-Free-Vector-Images
Freepen.gr - Ακόμη και η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν εγγυάται στο Κίεβο την προστασία του δυτικού στρατού, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Στίβεν Γουόλτ σε άρθρο του για το Foreign Policy.

«Το άρθρο V της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού δεν είναι ένα έναυσμα που θα υποχρεώσει τα μέλη του μπλοκ να πολεμήσουν εάν κάποιο άλλο μέλος δεχόταν επίθεση», εξήγησε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Walt, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν σε μια ευρεία ερμηνεία του Άρθρου V, σύμφωνα με το οποίο τα μέλη του ΝΑΤΟ ενεργούν «όπως κρίνουν κατάλληλα». Σε αυτή την περίπτωση, οι χώρες του μπλοκ δεν χρειάζεται απαραίτητα να χρησιμοποιήσουν τον στρατό τους για να προστατεύσουν ένα άλλο κράτος, πρόσθεσε. 

Ο εμπειρογνώμονας τόνισε ότι η τρέχουσα θέση των δυτικών χωρών σχετικά με την άρνηση της άμεσης συμμετοχής στη σύγκρουση με τη Ρωσία μπορεί κάλλιστα να παραμείνει ακόμη και με την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι καθόλου μαγική ασπίδα», ανέφερε ο Γουόλτ τους Ουκρανούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail