Η ρωσική οικονομία οδεύει προς "ήπια προσγείωση" - Economist

Vladimir Astapkovich
Freepen.gr - Η οικονομία της Ρωσίας συνεχίζει να ξεπερνάει τις δυσκολίες, ενώ παράλληλα ενισχύεται, αναφέρει ο Economist σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα "αψηφήσει τους καταστροφολόγους", αναφέρει το βρετανικό εβδομαδιαίο περιοδικό, προσθέτοντας ότι οι οικονομικές επιδόσεις της φαίνεται να επιστρέφουν στα προ των συγκρούσεων επίπεδα, παρά τις πρωτοφανείς κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους λόγω των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει καταφέρει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος αποτελούσε αιτία ανησυχίας στα τέλη του περασμένου έτους, σημειώνει η εφημερίδα. "Τα στοιχεία που θα δημοσιευθούν στις 13 Μαρτίου αναμένεται να δείξουν πως οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, από 1,1% στο τέλος του περασμένου έτους. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός μάλλον δεν αυξάνεται πλέον, αφού έφτασε το 7,5% το Νοέμβριο", ανέφερε.

Το πρακτορείο απέδωσε την επιτυχία στις έγκαιρες ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας. Οι συναλλαγματικοί έλεγχοι του υπουργείου στήριξαν το ρούβλι και μείωσαν την τιμή των εισαγωγών, ενώ η απόφαση της τράπεζας να διπλασιάσει τα επιτόκια οδήγησε στην επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Η Ρωσία φαίνεται τώρα να οδεύει προς μια "ήπια προσγείωση", ανέφερε το εβδομαδιαίο περιοδικό, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί χωρίς να προκαλεί σοβαρή ζημιά στην οικονομία. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 3% πέρυσι, ενώ τα ποσοστά ανεργίας παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Το κλείσιμο επιχειρήσεων ήταν επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι οικονομικές επιδόσεις της Ρωσίας την επανέφεραν στην τροχιά της οικονομικής ανάπτυξης πριν από τις συγκρούσεις, ανέφερε το βρετανικό εβδομαδιαίο περιοδικό, σημειώνοντας την "ανθεκτικότητα" του έθνους. Οι ρωσικές επιχειρήσεις βρήκαν επίσης αποτελεσματικούς τρόπους να ξεπεράσουν τους περιορισμούς που επέβαλε η Δύση, δημιουργώντας "ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού με "φιλικές" χώρες", σε σημείο που η Ρωσία λαμβάνει πλέον περισσότερες από τις μισές εισαγωγές της από την Κίνα.

Με εξασφαλισμένες τις εμπορικές σχέσεις, οι Ρώσοι εξαγωγείς εγκαταλείπουν τις εκπτώσεις στα προϊόντα τους που είχαν αρχικά εισαχθεί μετά την ώθηση των δυτικών κυρώσεων.

"Η έκπτωση στο πετρέλαιο που προσφέρει η Ρωσία στους Κινέζους πελάτες, για παράδειγμα, έχει μειωθεί από περισσότερο από 10% στις αρχές του 2022 σε περίπου 5% σήμερα", ανέφερε ο Economist, προσθέτοντας ότι οι νέες πολιτικές φέρνουν περισσότερα έσοδα και κέρδη για τις ρωσικές εταιρείες.

"Η ρωσική οικονομία φαίνεται να διαψεύδει τους απαισιόδοξους", ανέφερε το εβδομαδιαίο περιοδικό, προσθέτοντας ότι είναι "και πάλι σε καλό δρόμο". 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail