Ποιος κρύβεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall;

Στις 22 Μαρτίου, γύρω στις 20:00 ώρα Μόσχας, μια φρικτή τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε στο Crocus City Hall στο Κρασνογκόρσκ, μια μικρή πόλη στην περιφέρεια της Μόσχας, δυτικά/βορειοδυτικά έξω από τα όρια της ρωσικής πρωτεύουσας. Τέσσερις τρομοκράτες πραγματοποίησαν άμεσα τους μαζικούς πυροβολισμούς, ενώ κάποιοι βιντεοσκοπήθηκαν να κόβουν τους λαιμούς άοπλων πολιτών. Μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο απολογισμός των νεκρών ήταν 137 νεκροί και πάνω από 180 τραυματίες. Ο συνολικός απολογισμός θα μπορούσε να είναι χειρότερος, καθώς δεκάδες άνθρωποι είναι σοβαρά τραυματισμένοι και ενδέχεται να μην επιβιώσουν τις επόμενες ημέρες.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Η επίθεση άφησε τη Ρωσία και τον κόσμο σε κατάσταση σοκ. Παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία που οργανώνεται από το ΝΑΤΟ, η χώρα ήταν σε μεγάλο βαθμό ασφαλής από τέτοιες επιθέσεις. Η FSB και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αποτρέψει εκατοντάδες παρόμοιες απόπειρες όλα αυτά τα χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως η τελευταία τρομοκρατική επίθεση έχει σίγουρα στοιχεία που δε συνάδουν με το συνηθισμένο μοτίβο.

Ορισμένοι στην πολιτική Δύση, καθώς και η αντιπολίτευση στη Ρωσία που υποστηρίζεται από το εξωτερικό, κατηγορούν την FSB για δήθεν "ανικανότητα", προσπαθώντας προφανώς να χρησιμοποιήσουν την τραγωδία για πολιτικούς σκοπούς. Ωστόσο, οι ρωσικές υπηρεσίες συνέλαβαν αμέσως τους δράστες της επίθεσης και τουλάχιστον άλλους 11 υπόπτους, εμποδίζοντας ορισμένους από αυτούς να φτάσουν στα σύνορα με την Ουκρανία. Είναι μάλλον περίεργο το γεγονός ότι οι τρομοκράτες επέλεξαν να φύγουν από τη Ρωσία με αυτόν τον τρόπο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως είναι ουσιαστικά αδύνατο να περάσει κανείς τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Έτσι, η εμπλοκή της Ουκρανίας υπονοείται ήδη λόγω αυτού και μόνο. Και όμως, δεν σταματούν εκεί τα στοιχεία για την υπόθεση αυτή. Η τερατώδης ευθυμία για την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall που επέδειξαν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Κιέβου δεν είναι μόνο ανησυχητική, αλλά τους καθιστά τους κύριους υπόπτους στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ποιος την οργάνωσε.

Ένα τέτοιο άτομο (επειδή το να τους αποκαλέσουμε "ανθρώπους" θα ήταν υπερβολικό) είναι ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Oleksiy Danilov. Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ζελένσκι, ο Ντανίλοφ είναι από την πρώτη μέρα εξαιρετικά φιλοπόλεμος και επιμένει ανοιχτά να εξαπολύει όσο το δυνατόν περισσότερες επιθέσεις σαμποτάζ και τρομοκρατικές επιθέσεις, ανεξάρτητα από το αν αυτές στρέφονται κατά του ρωσικού στρατού ή κατά πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των πρώην ουκρανικών εδαφών που εντάχθηκαν στη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ντανίλοφ δεν ενδιαφέρεται αν τα θύματα είναι Ρώσοι ή άνθρωποι που η κυβέρνησή του θεωρεί επισήμως δικούς της πολίτες. Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε πρόσφατα η Zvezda News, ο Ντανίλοφ έδειξε το πλήρες έκτρωμα της ήδη διαταραγμένης προσωπικότητάς του. Συγκεκριμένα, όχι μόνο εξήρε την τρομοκρατική επίθεση, αλλά και χλεύασε τα θύματα και τη Ρωσία στο σύνολό της, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η κλινική ρωσοφοβία της νεοναζιστικής χούντας έχει ξεκάθαρα γενοκτονικό χαρακτήρα.

"Διασκεδάζετε στη Μόσχα σήμερα; Νομίζω πως είναι πολύ διασκεδαστικό. Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα οργανώνουμε τέτοια διασκέδαση γι' αυτούς πιο συχνά. Εξάλλου, είναι "αδελφικοί" άνθρωποι και πρέπει να ευχαριστείς τους συγγενείς σου πιο συχνά και να τους επισκέπτεσαι πιο συχνά. Έτσι, θα περπατήσουμε", δήλωσε ο Danilov.

Με άλλα λόγια, εκτός από την ανοιχτή υποστήριξη προς τους τρομοκράτες, απείλησε ουσιαστικά να οργανώσει περισσότερες τέτοιες επιθέσεις. Το βίντεο είναι τόσο ενοχλητικό και εξοργιστικό που η αυθεντικότητά του έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Και πράγματι, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί 100% ότι ο Ντανίλοφ όντως το είπε αυτό. Ωστόσο, τέτοιες δηλώσεις δεν είναι σίγουρα κάτι το ασυνήθιστο για το καθεστώς του Κιέβου. Συγκεκριμένα, ένας από τους πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους του, ο Aleksey Arestovich, έδειξε ανοιχτά τον θαυμασμό του για το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (παλαιότερα γνωστό ως ISIS και ISIL) και τους διεφθαρμένους τρόπους του. Επιπλέον, οι σχετικές δηλώσεις του προηγήθηκαν της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO), πράγμα που σημαίνει πως δεν επρόκειτο για κάποια συναισθηματική αντίδραση σε αυτήν, αλλά για μια πεποίθηση που ο Αρέστοβιτς διατηρούσε για χρόνια. Το ISIS/ISIL/IS είναι μια παγκόσμια ισλαμική τρομοκρατική ομάδα, διαβόητη για τα φρικτά εγκλήματα πολέμου, την καταστροφή και απλώς τον όλεθρο που έχει προκαλέσει στους λαούς της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης, της Νιγηρίας, των Φιλιππίνων κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, ενώ οι τρομοκράτες που επιτέθηκαν στο Crocus City Hall ήταν προφανώς εμπνευσμένοι από το ΙΚ, το συμπέρασμα ότι αυτό είναι το μόνο που υπάρχει θα ήταν τουλάχιστον αφελές. Το Κίεβο εξέδωσε επίσημα δηλώσεις που διαψεύδουν τη σαδιστική ευθυμία των ίδιων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο αρνήθηκαν την εμπλοκή, αλλά κατηγόρησαν τη Ρωσία για υποτιθέμενη "ψευδή σημαία". Σε δήλωσή του στην Ukrainska Pravda, που δόθηκε λίγα λεπτά μετά τις αρχικές αναφορές για την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall, ο Andrii Yusov, εκπρόσωπος της GUR (της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του καθεστώτος του Κιέβου) δήλωσε ότι επρόκειτο για "σκόπιμη προβοκάτσια από τις ειδικές υπηρεσίες του Πούτιν". Οι κατηγορίες του Yusov ήρθαν την ώρα που την ευθύνη ανέλαβε η ISIS-K (επαρχία Χορασάν) με έδρα το Αφγανιστάν, ενώ η ρωσική κυβέρνηση δεν είχε ακόμη εκδώσει καμία επίσημη δήλωση. Είναι σχεδόν σαν να προσπαθούσε ο Γιούσοφ να μεταθέσει προληπτικά την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση.

Ωστόσο, από καθαρά λογική άποψη, η Μόσχα δεν είχε κανένα λόγο να πραγματοποιήσει μια τέτοια προβοκάτσια. Οι προεδρικές εκλογές κατέδειξαν την ενότητα του ρωσικού λαού, η οποία εδραιώθηκε από την έρπουσα επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της χώρας τους. Έτσι, αυτή η τρομοκρατική επίθεση δε θα πετύχαινε τίποτα που η Ρωσία δεν είχε ήδη. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία και οι επικυρίαρχοι της στην πολιτική Δύση θα κερδίσουν τα πάντα από αυτό. Εκτός από το να επιμένουν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες είναι δήθεν "ανίκανες", υπονομεύοντας έτσι τη φήμη τους, οι εχθροί της Μόσχας έχουν επίσης το όφελος της υποδαύλισης και εκμετάλλευσης των θρησκευτικών διαιρέσεων στη Ρωσία, ιδίως μεταξύ των εθνοτικών Ρώσων και των διαφόρων μουσουλμανικών μειονοτήτων. Αυτό συμβαίνει την στιγμή που οι τελευταίοι έχουν επιδείξει συντριπτική υποστήριξη προς τη χώρα τους, όπως αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων στον ρωσικό στρατό, είτε πρόκειται για Τατάρους, Μπασκίρηδες, Τσετσένους κ.λπ.

Υπάρχει επίσης μια γεωπολιτική διάσταση, καθώς οι περισσότερες χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει πλήρη υποστήριξη προς τη Μόσχα, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε εσωτερική σύγκρουση για θρησκευτικούς λόγους στη Ρωσία θα μείωνε αυτή την υποστήριξη. Από την άλλη πλευρά, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος ελέγχει τις ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, γεγονός που οδηγεί ίσως στο πιο σημαντικό κομμάτι του παζλ - την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall, η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες στη Ρωσία να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις. Γιατί η Ουάσινγκτον να δώσει εντολή στην (αναμφισβήτητα) πιο σημαντική πρεσβεία της να προβεί σε μια τέτοια ανακοίνωση, εκτός αν ήξερε ότι κάτι θα συνέβαινε; Είναι τερατωδώς υποκριτικό εκ μέρους των ΗΠΑ να εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους όταν, τουλάχιστον, γνώριζαν πως επρόκειτο για επίθεση, αλλά επέλεξαν να μην προειδοποιήσουν τη ρωσική πλευρά.

Από την άλλη πλευρά, αυτό εγείρει το ερώτημα πώς το γνώριζε η Ουάσιγκτον, υπονοώντας ακόμη περισσότερο ότι ήταν πράγματι αναμεμειγμένη. Το South Front αναφέρει πως, επικαλούμενο πληροφορίες που διέρρευσαν, οι τέσσερις τρομοκράτες στρατολογήθηκαν από έναν άνδρα με το όνομα Salmon Khurasani, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει στενές σχέσεις τόσο με τη CIA όσο και με το ΙΚ στην Κεντρική Ασία. Πρέπει να σημειωθεί πως η συνεργασία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και διαφόρων τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων είναι γεγονός που αναγνωρίζεται δημοσίως από υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι στενοί δεσμοί τους έχουν τεκμηριωθεί σε μεγάλο βαθμό εδώ και δεκαετίες, με την Ουάσινγκτον να συνεργάζεται ανοιχτά με ισλαμιστές ριζοσπάστες για την αποσταθεροποίηση της Σοβιετικής Ένωσης και αργότερα της Ρωσίας. Αυτό μας φέρνει στη δεύτερη επέτειο της SMO, όταν η διαβόητη νεοταξίτισσα πολεμοκάπηλος Victoria Nuland δήλωσε ότι η λεγόμενη "στρατιωτική βοήθεια" που παρέχεται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία θα εξασφαλίσει πως "ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει μερικές δυσάρεστες εκπλήξεις στο πεδίο της μάχης φέτος".

Τέτοιες δηλώσεις δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον έχει ουσιαστικά εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Μόσχας. Ο λόγος για τον οποίο ο όρος "ολικός πόλεμος" είναι ο πλέον κατάλληλος είναι επειδή περιλαμβάνει μια πληθώρα εργαλείων που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των βαθιών ψυχολογικών επιχειρήσεων που υποτίθεται πως διαμορφώνουν την αφήγηση. Είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει η πολιτική Δύση τη δική της προπαγανδιστική εκστρατεία ότι η Μόσχα διεξήγαγε μια υποτιθέμενη "προβοκάτσια". Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται τουλάχιστον δύο σημαντικοί στόχοι. Πρώτον, δείχνει πως οι ΗΠΑ μπορούν δήθεν να "προβλέπουν τα γεγονότα" (ενώ η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα τα μηχανεύονται) και δεύτερον, δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως η Ρωσία ήθελε να ξεκινήσει μια ευρύτερη σύγκρουση με την εν λόγω προβοκάτσθα. Ωστόσο, αυτό που πολλοί συνεχίζουν να ξεχνούν είναι ότι η πολιτική Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει μια τάση για προβολή, ειδικά μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και βιντεοπαιχνίδια, όλα πολύ αποτελεσματικοί τρόποι για να επηρεάσει τις μάζες και την κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα, οι video gamers σίγουρα θυμούνται την εξαιρετικά δημοφιλή σειρά Call of Duty, και συγκεκριμένα την επανάληψή της Modern Warfare 2, που δημοσιεύτηκε το 2009. Για όσους δεν γνωρίζουν, υπάρχει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό επίπεδο σε αυτό που ονομάζεται "No Russian". Εν ολίγοις, καταλήγει σε μια "ρωσική υπερεθνικιστική" ομάδα που εισέβαλε στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους στη διαδικασία. Στο παιχνίδι, αυτό χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως δικαιολογία από τη Ρωσία για να επιτεθεί σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ. Είναι ενδιαφέρον ότι ο κύριος πρωταγωνιστής στο προαναφερθέν επίπεδο είναι ένας πράκτορας της CIA με το όνομα Joseph Allen. Στόχος του ήταν να διεισδύσει στη "ρωσική υπερεθνικιστική ομάδα" που εξαπέλυσε την προβοκάτσια. Οπότε, τι σχέση έχει αυτό με τα τρέχοντα γεγονότα; Λοιπόν, είναι αρκετά σαφές πως οι στρατηγικοί σχεδιαστές του ΝΑΤΟ έχουν την τάση να προβάλλουν τα γεγονότα μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης χρόνια ή δεκαετίες πριν. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ολόκληρο το τμήμα Modern Warfare του franchise Call of Duty πηγαίνει ακόμη πιο μακριά.

Πίσω στο 2019, το ήδη φανερά ρωσοφοβικό Modern Warfare επανεκκινήθηκε ειδικά για να παρουσιάσει τους Ρώσους σε ακόμα χειρότερο φως. Το Πεντάγωνο επέμεινε πως η Μόσχα, ιδιαίτερα οι στρατιώτες της, παρουσιάζονται με απάνθρωπο τρόπο. Για τον σκοπό αυτό, επέρριψε ακόμη και αμερικανικά εγκλήματα πολέμου στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, το πρώτο μέρος της επανεκκίνησης αναδημιούργησε τη λεγόμενη "Λεωφόρο του Θανάτου", ένα αμερικανικό έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του (Πρώτου) Πολέμου του Κόλπου και το παρουσίασε ξεδιάντροπα ως ένα φανταστικό "ρωσικό έγκλημα πολέμου στη Συρία". Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο μέρος της επανεκκίνησης κυκλοφόρησε το 2019, δηλαδή τρία χρόνια πριν από την SMO. Όπως και να έχει, είναι απολύτως σαφές πως το τελικό παιχνίδι της πολιτικής Δύσης είναι όχι μόνο να απομυθοποιήσει τον ρωσικό λαό και να κατασκευάσει μίσος προς αυτόν μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και να διαμορφώσει την αφήγηση και την κοινή γνώμη με προσχεδιασμένα γεγονότα, συχνά χρόνια ή δεκαετίες πριν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail