Τι γνώριζε η CIA και πότε το έμαθε;

Προτεινόμενη αποαποικιοποίηση της Ρωσίας
Καθώς η Ουκρανία οδεύει προς μια πολιτική και στρατιωτική καταστροφή, είναι καιρός να αναρωτηθούμε γιατί η CIA απέτυχε να το προβλέψει αυτό. "Μισό λεπτό", θα μπορούσατε να πείτε, "πώς ξέρετε ότι η CIA δεν το έκανε;". Δίκαιη ερώτηση. Δεν έχω πλέον πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες, αλλά μπορώ να διαβάσω τις δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων του Υπουργείου Άμυνας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και τις παρατηρήσεις διαφόρων μελών του Κογκρέσου. Ουδέποτε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών -από την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης- ακούσαμε έστω και μία αποθαρρυντική λέξη από οποιονδήποτε είχε πρόσβαση στις ενημερώσεις της CIA σχετικά με τις στρατιωτικές προοπτικές της Ουκρανίας, που να υποδηλώνει ότι η Δύση ξεκίνησε ένα ανόητο εγχείρημα προσπαθώντας να καταστρέψει τη Ρωσία.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Την παραμονή της έναρξης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022, η CIA θα έπρεπε να έχει δώσει απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Ποια είναι η ικανότητα και η κατάσταση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων;
2. Ποια είναι η ικανότητα της Ρωσίας να αντέξει τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις;
3. Ποιες είναι οι συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν ώστε να αναγκαστεί ο πρόεδρος Πούτιν να αποχωρήσει από το αξίωμα;

Να τι γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Παρά τις επανειλημμένες παρακλήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους δυτικούς ηγέτες να παράσχουν διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δε θα γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ, η Δύση είπε στον Πούτιν να πάει στο διάολο και συνέχισε να ενισχύει τον στρατό της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ πίστευαν πως ο στρατός της Ρωσίας ήταν αδύναμος και αναποτελεσματικός. Οι δυτικοί ηγέτες πίστευαν επίσης ότι η οικονομία της Ρωσίας ήταν ευάλωτη στις δυτικές οικονομικές κυρώσεις και πως μια οικονομική κατάρρευση στη Ρωσία θα εκσφενδόνιζε τον Πούτιν από την εξουσία.

Το σχέδιο της Δύσης ήταν απλό, τολμηρό και παραληρηματικό - δηλαδή, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία ως στρατιωτικό πληρεξούσιο, να νικήσει τη Ρωσία και να ταπεινώσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν- να εφαρμόσει δυτικές οικονομικές κυρώσεις που θα κατέστρεφαν τη ρωσική οικονομία και θα υπονόμευαν περαιτέρω την υποστήριξη προς τον Πούτιν- να διασπάσει τη Δημοκρατία της Ρωσίας σε 41 νέες χώρες. Ακούγεται τρελό, αλλά ρίξτε μια ματιά σε αυτό που έγραψε ο Angel Vohra στο περιοδικό Foreign Policy τον Απρίλιο του 2023:

Η Επιτροπή για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ένας ανεξάρτητος κυβερνητικός οργανισμός των ΗΠΑ με μέλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία και τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Εμπορίου, δήλωσε ότι η αποαποικιοποίηση της Ρωσίας θα πρέπει να αποτελεί "ηθικό και στρατηγικό στόχο". Το Φόρουμ Ελεύθερα Έθνη της Μετα-Ρωσίας, το οποίο αποτελείται από εξόριστους πολιτικούς και δημοσιογράφους από τη Ρωσία, πραγματοποίησε μια συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες νωρίτερα φέτος και διαφημίζει τρεις εκδηλώσεις σε διάφορες αμερικανικές πόλεις αυτόν τον μήνα. Δημοσίευσε μάλιστα έναν χάρτη μιας διαμελισμένης Ρωσίας, χωρισμένης σε 41 διαφορετικές χώρες, σε έναν κόσμο μετά τον Πούτιν, αν υποθέσουμε ότι ο τελευταίος χάσει στην Ουκρανία και εκδιωχθεί.

Δυτικοί αναλυτές προωθούν όλο και περισσότερο τη θεωρία πως η ρωσική αποσύνθεση έρχεται και ότι η Δύση πρέπει όχι μόνο να προετοιμαστεί για να διαχειριστεί την ενδεχόμενη διάχυση τυχόν επακόλουθων εμφυλίων πολέμων, αλλά και να επωφεληθεί από το ρήγμα προσελκύοντας πλούσια σε πόρους διάδοχα έθνη στο πεδίο της. Υποστηρίζουν πως όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991, η Δύση αιφνιδιάστηκε και απέτυχε να αξιοποιήσει πλήρως τη σημαντική ευκαιρία. Τώρα πρέπει να χαράξει στρατηγική για να τερματίσει τη ρωσική απειλή μια για πάντα, αντί να προσφέρει μια διέξοδο στον Πούτιν. 


Με απλά λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είχαν εμμονή με την εξάλειψη της Ρωσίας ως έθνους και είδαν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ευκαιρία για να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο. Σε καμία στιγμή πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022, ή μετά, η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δεν παρείχε καμία εκτίμηση που να αντικρούει αυτή την αφήγηση.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά προς τα πίσω στο τι ειπώθηκε δημοσίως σχετικά με τα τρία ερωτήματα που παρουσίασα παραπάνω. Θα ξεκινήσω με την κατάσταση του ρωσικού στρατού. Εδώ είναι αυτό που η GIS - μια ευρωπαϊκή "δεξαμενή σκέψης" με έδρα την Ευρώπη - έλεγε το Μάιο του 2022. Σημειώστε ότι αυτή η εκτίμηση επαναλαμβανόταν σε όλο το κατεστημένο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ:

Ένα μήνα μετά τον πόλεμο, τα πράγματα είχαν αντιστραφεί. Η ουκρανική πλευρά είχε προκαλέσει τεράστιες απώλειες στον επιτιθέμενο και είχε αναλάβει την πρωτοβουλία των επιτυχημένων αντεπιθέσεων. Οι ρωσικές δυνάμεις, κακοποιημένες, αποσύρθηκαν από τη βόρεια Ουκρανία. Το συμπέρασμα είναι ότι, ενώ η ικανότητα της Ουκρανίας να αντισταθεί είχε υποτιμηθεί, η ικανότητα της ρωσικής πολεμικής μηχανής είχε υπερεκτιμηθεί ακόμη πιο σοβαρά.

Και τώρα, με βάση τις πρώτες εξελίξεις στο έδαφος, φαίνεται όλο και πιο πιθανό πως η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς θα έχει την ίδια μοίρα με την αποτυχημένη φιλοδοξία να καταλάβει το Κίεβο. Αν αυτό αποδειχθεί, η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, αν και με τρομερό τίμημα. Δεδομένου ότι η ρωσική πλευρά δε θα αφεθεί να υποχωρήσει μέχρι να έχει ελάχιστα μέσα για να πολεμήσει, μπορεί κανείς να προβλέψει πως η Ρωσία θα βγει από τον πόλεμο με μια βαριά κατεστραμμένη στρατιωτική δύναμη. Ένα τέτοιο σενάριο θα είχε βαθιές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Στη συνέχεια, έχουμε τον απόστρατο στρατηγό του αμερικανικού στρατού Ben Hodges να προσφέρει τη λανθασμένη εκτίμησή του τον Αύγουστο του 2023:

"Για μένα, αυτό είναι είτε αλαζονεία, είτε απειρία, είτε απλά δεν έχουν μάθει τίποτα", συνέχισε ο Hodges. "Και νομίζω πως αυτό που βλέπουμε είναι ότι ακόμη και με ένα υπερσύγχρονο επιθετικό ελικόπτερο αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αν έχεις έναν πιλότο που δεν είναι έμπειρος, τότε θα καταρριφθεί.". . .

Ο απόστρατος στρατηγός πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του πως ακόμη και "μετά από 18 μήνες" πολέμου, η Ρωσία δείχνει ότι εξακολουθεί να είναι "πραγματικά αδύναμη" παρά το γεγονός πως διαθέτει αποτελεσματικά και εξοπλισμένα αεροσκάφη.

"Υπάρχει τόση πολλή συζήτηση για το ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να το κάνει αυτό, η Ουκρανία δεν μπορεί να το κάνει αυτό", δήλωσε ο Hodges. "Από την άλλη πλευρά ... Αυτοί [η Ρωσία] έχουν χάσει τόσους πολλούς πιλότους, έχουν χάσει τόσα πολλά άρματα μάχης, έχουν χάσει τόσο πολύ πυροβολικό, συνεχίζουν να χάνουν στρατηγούς. Το εφοδιαστικό τους σύστημα είναι εύθραυστο. Έτσι, νομίζω πως τώρα είναι η ώρα να ασκήσουμε πραγματικά πίεση στη Ρωσία, να μη σταματήσουμε ή να μη διστάσουμε".
Θα έπρεπε να γράψω ένα βιβλίο 500 σελίδων για να συγκεντρώσω όλες τις λανθασμένες, εσφαλμένες προβλέψεις της Δύσης σχετικά με τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μνημειώδη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών.

Βλέπουμε μια παρόμοια πανωλεθρία όταν πρόκειται για δυτικές προβλέψεις σχετικά με την αναμενόμενη επίδραση των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία. Η Wall Street Journal, για παράδειγμα, δημοσίευσε την ανάλυσή της στις 26 Ιανουαρίου 2022 σε ένα άρθρο με τίτλο, Russia's Attempts to Sanction-Proof Its Economy Have Exposed a Weak Spot.

Οι ειδικοί λένε ότι το πακέτο των αντιποίνων που συντάσσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα προκαλέσει βαριά ζημιά παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να μονώσει την οικονομία της. . . .

Τώρα, μια σειρά σκληρότερων μέτρων σε περίπτωση νέας εισβολής στην Ουκρανία θα μπορούσε να δοκιμάσει αυτή την προσέγγιση και οι εμπειρογνώμονες λένε πως θα μπορούσαν να προκαλέσουν ευρεία οικονομική οδύνη, παρά τις προσπάθειες του κ. Πούτιν να αμβλύνει το πλήγμα.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τρίτη ότι είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις και εξαγωγικούς ελέγχους σε κρίσιμους τομείς της ρωσικής οικονομίας. Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απαγορεύσουν την εξαγωγή στη Ρωσία διαφόρων προϊόντων που χρησιμοποιούν μικροηλεκτρονική βασισμένη σε αμερικανικό εξοπλισμό, λογισμικό ή τεχνολογία, παρόμοια με την εκστρατεία πίεσης των ΗΠΑ στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei Technologies Co. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι τα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν επίσης την αποκοπή της πρόσβασης των ρωσικών τραπεζών στο δολάριο και πιθανές κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας. . . .

Ο Brian O'Toole, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών και εμπειρογνώμονας σε θέματα κυρώσεων στο think tank του Atlantic Council, δήλωσε πως ο τελευταίος γύρος κυρώσεων, αν υιοθετηθεί, "θα προκαλέσει τεράστια οικονομική αναστάτωση, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες... Θα υπάρξει άμεσος οικονομικός αντίκτυπος". . .

Ο οικονομικός πόνος θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω την αποδοχή του κ. Πούτιν, η οποία μειώθηκε στο 65% το Δεκέμβριο από σχεδόν 90% το 2015, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ρωσική εταιρεία δημοσκοπήσεων Levada Center.

Μεταξύ των πιο σκληρών επιλογών -και μία από αυτές που οι δυτικοί διαπραγματευτές λένε πως δεν είναι επί του παρόντος στο τραπέζι- η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στο παρελθόν σταθμίσει την αποσύνδεση της Μόσχας από το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT, το οποίο χρησιμοποιείται από περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες, και την παρεμπόδιση των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να χρησιμοποιούν το αμερικανικό δολάριο.

Τι κολοσσιαία μαλ...κία. Και η κυβέρνηση Μπάιντεν ενίσχυσε διπλά αυτή την ανόητη πορεία δράσης, αποκόπτοντας την πρόσβαση της Ρωσίας στο SWIFT. Το πραγματικό αποτέλεσμα των κυρώσεων οδήγησε τη Ρωσία να προχωρήσει γρήγορα στη δημιουργία νέων οικονομικών συμμαχιών με την Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες του παγκόσμιου Νότου και οι κυρώσεις επιτάχυναν την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών που ήταν ανεξάρτητο από το δολάριο των ΗΠΑ. Είτε η κυβέρνηση Μπάιντεν αγνόησε τις προειδοποιήσεις των αναλυτών της CIA πως το τεράστιο απόθεμα φυσικών πόρων της Ρωσίας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας, αλουμίνιο, νικέλιο, άζωτο και ορυκτά σπάνιων γαιών την απομόνωναν από τις δυτικές κυρώσεις είτε η CIA απέτυχε να αναλύσει με ακρίβεια τη δύναμη της ρωσικής οικονομίας.

Αντί να αποδυναμωθεί η δημόσια υποστήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, η πολιτική του θέση έγινε ισχυρότερη. Αντί να απομονώσει τον Πούτιν, ο πόλεμος αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ βοήθησε τον Πούτιν να εδραιώσει και να επεκτείνει τις σχέσεις του με την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.

Η Δύση έχει πιαστεί στη δική της παγίδα. Η Ρωσία επανενεργοποίησε μια νεκρή αμυντική βιομηχανία και παράγει πυρομαχικά, βλήματα, πυραύλους, ρουκέτες, πυροβολικό, άρματα μάχης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οχήματα μάχης με ρυθμό που η Δύση δεν μπορεί να φτάσει. Αντί να αποδείξει τη δυτική υπεροχή, η συμμαχία του ΝΑΤΟ έχει αποκαλυφθεί ως μια εύθραυστη, ανίκανη παρτίδα. Η ήττα της Ουκρανίας θα αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να κάνουν μια επιλογή - να κλιμακώσουν τον πόλεμο με τη Ρωσία και να διακινδυνεύσουν μια πυρηνική πυρκαγιά ή να βρουν μια διπλωματική διέξοδο. Ενώ η τρέχουσα ρητορική μεταξύ πολλών μελών του ΝΑΤΟ είναι πολεμοχαρής, με τον Γάλλο Μακρόν να προσπαθεί να ξεσηκώσει την υποστήριξη για την ένταξη στον αγώνα κατά της Ρωσίας, οι διαιρέσεις στην Ευρώπη αυξάνονται. Η Γερμανία σίγουρα δεν είναι πλέον ενθουσιασμένη με την υπογραφή της στην αποστολή αυτοκτονίας της Γαλλίας.

Το κλειδί για το τέλος του πολέμου βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.
Είναι έτος εκλογών και το εκλογικό σώμα δεν έχει κανένα στομάχι για μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Έπειτα, υπάρχει το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επικεντρώνεται περισσότερο στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, στο κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας από τους Χούτι και στο φόβο πως η Κίνα θα κινηθεί εναντίον της Ταϊβάν. Δεν υπάρχει κανένα καλό, καθαρό, προφανές σχέδιο εξόδου για τις ΗΠΑ, ώστε να τερματίσουν την υποστήριξη του πολέμου δι' αντιπροσώπων με τη Ρωσία. Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει η ομάδα Μπάιντεν είναι ότι ο Ζελένσκι της Ουκρανίας θα ανατραπεί και μια νέα ουκρανική κυβέρνηση θα αποφασίσει να επιδιώξει ειρήνη με τη Μόσχα. Σε εκείνο το σημείο, ο Μπάιντεν μπορεί να σηκώσει τους ώμους του και να πει: "Προσπαθήσαμε" και μετά να φύγει. Αυτό είναι το αποτέλεσμα για το οποίο ελπίζω.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail