Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα - Ποιος το έκανε;

pixabay / cattu
Στη λίστα των "συνήθων υπόπτων" έχουμε την Ουκρανία και το ISIS. Και για τα δύο μπορεί να γίνει μια καλή υπόθεση. Ας δούμε το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 7 Μαρτίου η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα εξέδωσε την ακόλουθη προειδοποίηση:

Η Πρεσβεία παρακολουθεί τις αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια για την στόχευση μεγάλων συγκεντρώσεων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, και οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να συμβουλεύονται να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις κατά τις επόμενες 48 ώρες.

Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι η προειδοποίηση αυτή δεν εκδόθηκε κατά την κρίση της πρεσβείας. Αυτή εγκρίθηκε στην Ουάσινγκτον, στο Κεντρικό Κράτος και θα απαιτούσε κάποιες πληροφορίες που θα θεωρούνταν κάπως συγκεκριμένες και "αξιόπιστες". Όταν έκανα αυτή τη δουλειά στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία του Κράτους το 1990, αυτό συνέβαινε μετά τη βομβιστική επίθεση στο Pan 103. Το κοινό πίστευε ευρέως ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η CIA είχαν εκ των προτέρων πληροφορίες για την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση σε εκείνο το αεροπλάνο, και προειδοποίησαν το άτομο μας να μην επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. Αυτό δεν ήταν αλήθεια, αλλά έθεσε το ζήτημα του πότε και πώς πρέπει να προειδοποιηθεί το κοινό για μια πιθανή απειλή. Δημιουργήσαμε ένα σύστημα που απαιτούσε συγκεκριμένες και αξιόπιστες πληροφορίες. Όσο πιο συγκεκριμένες και αξιόπιστες ήταν οι πληροφορίες, τόσο λιγότερο χρειαζόταν να προειδοποιηθεί το κοινό. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι αν γνωρίζαμε πως μια τρομοκρατική επίθεση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή σε μια δημόσια αίθουσα συναυλιών από μια συγκεκριμένη ομάδα, θα μπορούσαμε να ειδοποιήσουμε τις αρμόδιες αρχές και να λάβουμε προφυλάξεις για την αναχαίτιση της επίθεσης χωρίς να θορυβήσουμε το κοινό.

Από την άλλη πλευρά, εάν οι πληροφορίες δεν ήταν πολύ λεπτομερείς, αλλά προέρχονταν από αξιόπιστη πηγή, τότε θα αφιερώναμε χρόνο για να συντάξουμε μια δημόσια προειδοποίηση. Αυτό συνέβη όταν η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα εξέδωσε την προειδοποίηση στις 7 Μαρτίου. Είχαν πληροφορίες που θεωρούσαν αξιόπιστες, αλλά όχι πολύ συγκεκριμένες. Αυτό εγείρει ένα βασικό ερώτημα - προειδοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις ρωσικές αρχές; Κανονικά, όταν έκανα τη δουλειά μου, θα μοιραζόμασταν τις πληροφορίες με τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και τις αρχές επιβολής του νόμου, προκειμένου να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την επίθεση. Με βάση τα δημόσια σχόλια της Μαρίας Ζαχάροβα και του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά την προειδοποίηση της 7ης Μαρτίου και μετά τη σημερινή επίθεση, φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μοιράστηκαν καμία από τις πληροφορίες τους με τη Ρωσία. Θα ήθελα να σημειώσω πως υπάρχει ένα σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, που αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν, αλλά οι ρωσικές αρχές επιμένουν πως δεν τους δόθηκε προειδοποίηση πληροφοριών.

Αυτό που κάνει την όλη κατάσταση τόσο παράξενη και αμφισβητήσιμη όσον αφορά το τι γνώριζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και πότε το γνώριζαν, είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε δήλωση μέσα σε δύο ώρες από τη βομβιστική επίθεση - θυμηθείτε, δεν γνωρίζαμε ακόμα πόσοι επιτιθέμενοι, τι είδους όπλα, πόσες απώλειες και αν ήταν ή όχι όμηροι - δηλώνοντας πως η Ουκρανία δεν ήταν υπεύθυνη για την επίθεση αυτή. Πώς το ήξερε αυτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ; Υποδηλώνει έντονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πληροφορίες, τις οποίες δε μοιράστηκαν με τη Μόσχα.

Στη συνέχεια, έχουμε αυτό το πολύ ασυνήθιστο μήνυμα X (πρώην Twitter) που δημοσιεύτηκε στις 3:30 π.μ. σήμερα το πρωί, 22 Μαρτίου, από το OSINTdefender (το οποίο θεωρώ ότι είναι βιτρίνα της CIA για τη διάδοση μηνυμάτων που η CIA θέλει να κυκλοφορούν εκεί έξω):

Μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και του Λευκού Οίκου φέρονται να έχουν αρχίσει να απογοητεύονται όλο και περισσότερο από τις "μη εξουσιοδοτημένες θρασύτατες ενέργειες" της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εκστρατείας τους με πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας που έχουν στοχεύσει τουλάχιστον 25 διυλιστήρια πετρελαίου, τερματικούς σταθμούς, αποθήκες και εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε όλη τη Δυτική Ρωσία- με ορισμένους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν να πιστεύουν πως αυτά τα πλήγματα θα προκαλέσουν μια αύξηση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου καθώς και σημαντική κλιμάκωση και αντίποινα κατά της Ουκρανίας, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της αποψινής μεγάλης κλίμακας πυραυλικής επίθεσης.

Πιστεύετε ότι είναι απλώς μια ευτυχής σύμπτωση το γεγονός πως ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν θρηνεί για την Ουκρανία που προβαίνει σε "μη εξουσιοδοτημένες θρασύτατες ενέργειες" την ίδια μέρα που γίνεται μια μαζική τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα; Δεν πιστεύω στις συμπτώσεις. Νομίζω πως το υπουργείο Μπάιντεν προσπαθούσε να προλάβει μια επίθεση που ήξερε ότι θα ερχόταν.

Κάποιοι ισχυρισμοί εμφανίστηκαν αργά την ημέρα με το ISIS, που φέρεται να πήρε τα εύσημα για την επίθεση. Αυτό που το κάνει ενδιαφέρον είναι πως έχουμε αποδείξεις ότι ορισμένα μέλη του ISIS πολεμούσαν στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, οπότε αυτό δεν απαλλάσσει απαραίτητα ούτε την Ουκρανία ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail