Η Γερμανία ξεμένει από χρήματα και τα επίπεδα χρέους εκρήγνυνται, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών

pixabay / geralt
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποιεί την κυβέρνησή του ότι τα κρατικά οικονομικά ξεφεύγουν γρήγορα από τον έλεγχο και πως η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πορεία και να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας. Ωστόσο, η διαμάχη για τις δαπάνες αναμένεται να κλιμακωθεί, με τις ελλείψεις στον προϋπολογισμό να προκαλούν ανοιχτές συγκρούσεις μεταξύ του τριμερούς αριστεροφιλελεύθερου συνασπισμού που κυβερνά τη χώρα.

Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2025, διακυβεύονται πολλά. Ωστόσο, η εικόνα περιπλέκεται μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μεταφέρει χρήματα ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την κρίση του κορονοϊού σε άλλους τομείς του προϋπολογισμού, με το δικαστήριο να σημειώνει ότι η κίνηση αυτή είναι αντισυνταγματική.

Έκτοτε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης και προσπάθησε να περικόψει τον προϋπολογισμό σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και σε βάρος των αγροτών της χώρας. Οι περικοπές αυτές έχουν ήδη προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες, αναδεικνύοντας πόσο λεπτή παραμένει η κατάσταση για την κυβέρνηση.

Ο Λίντνερ, του οποίου το κόμμα έχει υποστεί πλήγμα στις δημοσκοπήσεις, προσπαθεί απεγνωσμένα να δημιουργήσει κάποια απόσταση από τους εταίρους του στον συνασπισμό και να σώσει το κόμμα του από την εκλογική καταστροφή. Ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι η οικονομική εικόνα που αντιμετωπίζει η Γερμανία είναι άσχημη και πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, αν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών.

"Σε ένα δυσμενές σενάριο, τα αυξανόμενα χρηματοδοτικά ελλείμματα οδηγούν σε αύξηση του χρέους σε σχέση με την οικονομική παραγωγή σε περίπου 345% μακροπρόθεσμα", αναφέρεται στην έκθεση βιωσιμότητας που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του. "Σε ένα ευνοϊκό σενάριο, το ποσοστό θα αυξηθεί σε περίπου 140 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το 2070".

Βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, η Γερμανία έχει περιορίσει τα επίπεδα του χρέους της στο 60 τοις εκατό του οικονομικού προϊόντος, γεγονός που απαιτεί δραματικές εξοικονομήσεις. Ένας τεράστιος παράγοντας είναι η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της Γερμανίας, με μια έκρηξη χρέους στον ορίζοντα, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες κατευθύνονται προς τη συνταξιοδότηση, ενώ τα φορολογικά έσοδα συρρικνώνονται και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας αυξάνεται - εν μέρει λόγω του εκρηκτικά αυξανόμενου πληθυσμού μεταναστών της χώρας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail