Ο Ζελένσκι και η Δύση βρήκαν μια νέα απάτη - και οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το λογαριασμό

president.gov.ua
Η Ουκρανία αυτοπροσδιορίζεται τώρα ως κατασκευαστής όπλων και θέλει βοήθεια για τη μετάβαση

Τι κάνεις για να αυξήσεις το ΑΕΠ όταν η χώρα σου βρίσκεται μέχρι το λαιμό σε στρατιωτικές συγκρούσεις και το κύριο ενδιαφέρον των συμμάχων σου είναι να σε χρησιμοποιούν για να ξεπλένουν τα χρήματα των φορολογουμένων στα δικά τους στρατιωτικά βιομηχανικά συγκροτήματα; Κάνε αυτό ολόκληρη την εθνική σου ταυτότητα! Και απαιτήστε από τη Δύση να σας βοηθήσει στη μετάβαση.

Rachel Marsden - rachelmarsden.com / Παρουσίαση Freepen.gr

"Η χώρα μας θα γίνει ένας από τους βασικούς παραγωγούς όπλων και αμυντικών συστημάτων στον κόσμο. Και αυτό δεν είναι πλέον απλώς μια φιλοδοξία ή μια προοπτική, είναι μια δυνατότητα που ήδη υλοποιείται", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντίμιρ Ζελένσκι το Σεπτέμβριο του 2023. Αυτή η έκκληση έχει αντηχήσει σε όλο το δυτικό Τύπο. Θα έλεγε κανείς ότι μπορεί να είχε σκεφτεί να "πραγματοποιήσει" αυτό το "δυναμικό" πριν βγει στον αέρα το μεγάλο σόου με την "ουκρανική αντεπίθεση". Αλλά ε, κάνοντας λεμονάδα από λεμόνια, υπάρχει σίγουρα μια επιχειρηματική ευκαιρία στο να χάνεις στο πεδίο της μάχης που δε θα υπήρχε αν η Ουκρανία είχε αποδειχθεί επαρκώς εφοδιασμένη και νικηφόρα. Κάθε πωλητής όπλων που κυνηγάει ασθενοφόρα θα προσελκυόταν από αυτό. Και συν τοις άλλοις, όλος ο δηλωμένος στόχος της Ρωσίας από την αρχή ήταν η "αποστρατιωτικοποίηση". Αυτή την στιγμή, η Ουκρανία είναι για τους δυτικούς παραγωγούς όπλων ό,τι είναι το Cheesecake Factory για ένα χοντρό παιδί.

Οι λιγότερο κυνικοί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να τα δουν όλα αυτά ως το δρόμο προς τη νίκη για την Ουκρανία, αλλά ένα πρόσφατο περιστατικό υποδηλώνει έντονα το αντίθετο. Σε μια ηχητική καταγραφή που διέρρευσε και αποκτήθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και πιστοποιήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση, ανώτεροι αξιωματικοί της Luftwaffe, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, ακούγονται να μιλούν για το πώς ακόμη και η παράδοση των γερμανικών πυραύλων Taurus στο Κίεβο δε θα άλλαζε την πορεία της σύγκρουσης υπέρ της Ουκρανίας. Αν ακόμη και ο χρυσός γερμανικός πύραυλος κρουζ που διπλασιάζει την απόσταση κρούσης των δυτικών αντιπάλων του δε θεωρείται ότι αλλάζει το παιχνίδι στη συνολική σύγκρουση με τη Ρωσία σε αυτό το σημείο, τότε οι πιθανότητες δεν ακούγονται πολύ καλές για πολλά άλλα.

Και ποιος θα πληρώσει για την αλλαγή ταυτότητας της Ουκρανίας, ούτως ή άλλως; Η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πληρώσουν για τη μετάβαση, φυσικά. Ακριβώς όπως πληρώνουν επίσης για να κρατήσουν όλη την ουκρανική κοινωνία όρθια, χρηματοδοτώντας μισθούς και συντάξεις. Δεν είναι ότι οι επενδυτές συρρέουν στην Ουκρανία αυτή την στιγμή. Μεγάλο μέρος της υποδομής παραγωγής όπλων από τον Ψυχρό Πόλεμο έχει αποδεκατιστεί, και σε μια χώρα που βρίσκεται κοντά στην κορυφή του παγκόσμιου δείκτη διαφθοράς, μάλλον δε θα αποτελέσει έκπληξη το γεγονός πως η ίδια η βιομηχανία βρίθει από "κακοδιαχείριση".

Ενώ είναι σαφές ποιος θα πληρώσει, αυτό που είναι λιγότερο προφανές είναι ποιος θα επωφεληθεί πραγματικά από τη μετατροπή της Ουκρανίας σε ένα γιγαντιαίο εκθετήριο δυτικών όπλων.

Ορισμένοι δυτικοί κατασκευαστές όπλων έχουν σπεύσει στην Ουκρανία για να εγκαταστήσουν υποκαταστήματα, όπως η γερμανική Rheinmetall, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία ενός εργοστασίου τεθωρακισμένων οχημάτων στη χώρα πέρυσι. Υποθέτω ότι είναι απλά καλή επιχείρηση να παράγεις άρματα μάχης ακριβώς στο πεδίο της μάχης, όπου μπορούν να ανατιναχτούν βγαίνοντας από τη γραμμή συναρμολόγησης. Θα μπορούσαμε να βάλουμε φωτιά στα μετρητά των δυτικών φορολογουμένων που χρηματοδοτούν αυτό το θέατρο την στιγμή που θα βγουν από το ΑΤΜ.

Η Rheinmetall ανακοίνωσε επίσης τον περασμένο μήνα πως θα δημιουργήσει ένα κοινό εργοστάσιο πυρομαχικών στην Ουκρανία. Αυτή η προσπάθεια να ξεπεράσουμε τη Ρωσία στον συμβατικό πόλεμο σε αυτό το προχωρημένο στάδιο του παιχνιδιού προέρχεται από πραγματική πίστη; Ή μήπως είναι απλώς ο τρόπος της Γερμανίας να διατηρήσει τη δράση όσο περισσότερο μπορεί; Εξάλλου, η Rheinmetall δεν είχε ποτέ τόσο καλή τύχη. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι απλή σύμπτωση το γεγονός ότι η μετοχή της άρχισε να εκτοξεύεται λίγες ημέρες μετά την έκρηξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία και έκτοτε έχει ανέβει αστρονομικά, από 133,6 ευρώ προηγουμένως σε 214,80 ευρώ την 1η Μαρτίου 2022 και 429,10 ευρώ την 1η Μαρτίου 2024.

Τον Αύγουστο του 2023, η βρετανική BAE Systems ανακοίνωσε τα σχέδιά της να "διευκολύνει την παραγωγή ελαφρών πυροβόλων των 105 χιλιοστών στη χώρα". Ο Guardian ανέφερε λίγο αργότερα ότι η ευκαιρία αυτή θα έδινε μια πολυπόθητη ώθηση στην απασχόληση για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία. Όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την ΕΕ. Αρκετά δύσκολο να παράγεις όπλα όταν αυτό απαιτεί ενέργεια που είναι πλέον σχεδόν απαγορευτικά ακριβή. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι πολύ φθηνότερη η παραγωγή ευρωπαϊκών όπλων στην Ουκρανία, η οποία εξακολουθεί να προμηθεύεται το φυσικό αέριο της από τη Ρωσία - σε αντίθεση με τους υπεύθυνους της ΕΕ, οι οποίοι σκόπιμα απέφευγαν τη δική τους προμήθεια ρωσικής ενέργειας για να εντυπωσιάσουν το Κίεβο. Το να κολλάς στον Πούτιν με το να απομυζείς τη ρωσική ενέργεια που παρέχεται στο Κίεβο για να φτιάξεις όπλα που στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσεις εναντίον της Ρωσίας ακούγεται σωστό.

Όλα αυτά τα έργα είναι κοινοπραξίες με τοπικό ουκρανικό εταίρο. Ας πούμε απλώς ότι αυτός που θα φορέσει τελικά το παντελόνι σε αυτή τη συνεργασία δεν θα είναι η χώρα της οποίας ο πρόεδρος, πρώην κωμικός, έγινε κάποτε viral για το πιάνο που έπαιζε χωρίς χέρια και χωρίς παντελόνι. Πιστεύουν πραγματικά ότι η γερμανική βιομηχανία θα εμπιστευτεί σε αυτούς τους ουκρανούς εταίρους ευαίσθητες πληροφορίες και εμπορικά μυστικά για την αμυντική βιομηχανία; Είναι απορίας άξιο το γεγονός πως οι Γερμανοί εμπιστεύονται στους Γάλλους έστω για κάτι περισσότερο από τον χειρισμό της εσωτερικής διακόσμησης στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Airbus. Αλλά εδώ μιλάμε για μια εμπόλεμη ζώνη με μάτια και αυτιά παντού. Το θέμα αποδείχθηκε όταν οι Ρώσοι αχρήστευσαν πρόσφατα ένα αμερικανικό άρμα μάχης Abrams M1 A1 στο πεδίο της μάχης και το βρήκαν απογυμνωμένο από ευαίσθητες τεχνολογίες, παρομοιάζοντας το υποτιθέμενο όπλο που αλλάζει το παιχνίδι με ένα "άδειο κονσερβοκούτι".

Η εξαπάτηση των δυτικών φορολογουμένων για μετρητά με το πρόσχημα του ενεργού πολέμου δε θα διαρκέσει για πάντα. Φαίνεται λοιπόν ότι είναι ένας αγώνας δρόμου ενάντια στον χρόνο για να στραφούμε σε ένα νέο τρόπο να κρατήσουμε τη ροή ανοιχτή πριν ξεσπάσει η ειρήνη και καταστρέψει τα πάντα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail