Οι Χούτι κλιμακώνουν καθώς ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα παρατείνεται

Freepen.gr - Ο ισραηλινός πόλεμος κατά της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, ιδίως στην Υεμένη, όπου οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι (Ανσάρ Αλλάχ) έχουν βάλει στο στόχαστρο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Ομάν σε απάντηση, γράφει το southfront.press.

Στις 14 Μαρτίου, το Sputnik ανέφερε, επικαλούμενο πηγές από την Υεμένη, ότι οι Χούτι δοκίμασαν με επιτυχία έναν υπερηχητικό πύραυλο με ταχύτητα 8 Mach. Ένας τέτοιος πύραυλος θα μπορούσε να φτάσει στο Ισραήλ από την Υεμένη σε μόλις δέκα λεπτά. Η πηγή δήλωσε επίσης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων πως οι Χούτι είχαν αναβαθμίσει τους υπάρχοντες πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους για να μεταφέρουν ισχυρότερες κεφαλές.

Την επόμενη ημέρα, στις 15 Μαρτίου, οι Χούτι ανακοίνωσαν ότι είχαν στοχεύσει το ισραηλινής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο Pacific 01 με έναν αριθμό "κατάλληλων ναυτικών πυραύλων" και εκτόξευσαν αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας εναντίον ενός πολεμικού πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στις 16 Μαρτίου, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι Χούτι εκτόξευσαν τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων από τις περιοχές τους στην Υεμένη προς την Ερυθρά Θάλασσα μια ημέρα νωρίτερα.

Και στις 17 Μαρτίου, η διοίκηση δήλωσε πως οι δυνάμεις της κατέρριψαν ένα από τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας που εκτόξευσαν οι Χούτι προς την Ερυθρά Θάλασσα. Το άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος εικάζεται ότι συνετρίβη στα ύδατα.

Η CENTCOM ανακοίνωσε την ίδια ημέρα πως κατέστρεψε μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης σε αυτοάμυνα.

Οι επανειλημμένες επιθέσεις των Χούτι έχουν διαταράξει τη ναυσιπλοΐα προς το Ισραήλ. Ωστόσο, ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται. Στις 18 Μαρτίου, ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποίησαν επιδρομή στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας. Μέχρι τις 20 Μαρτίου, τα στρατεύματα είχαν σκοτώσει 90 Παλαιστίνιους, φερόμενους ως μαχητές, και είχαν αιχμαλωτίσει άλλους 200. Ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών από τον πόλεμο στη Γάζα ξεπέρασε τους 32.000 την επόμενη ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ εξαπολύει επίσης καθημερινά πλήγματα κατά του Λιβάνου ως απάντηση στις επανειλημμένες διασυνοριακές επιθέσεις της Χεζμπολάχ από τις 14 έως τις 21 Μαρτίου. Ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε επίσης τα πλήγματα κατά της Συρίας, πλήττοντας σημαντικές τοποθεσίες κοντά στην πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, στις 17 και 19 Μαρτίου.

Επιπλέον, η υποστηριζόμενη από το Ιράν Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανακοίνωσε τέσσερις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ για την υποστήριξη της Γάζας από τις 14 έως τις 21 Μαρτίου, με στόχο την αεροπορική βάση Palmachim κοντά στην πόλη Yavne, επίσης στο κεντρικό Ισραήλ, μια βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, το αεροδρόμιο Ben Gurion κοντά στο Τελ Αβίβ και έναν από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούν την κεντρική πόλη.

Συνολικά, η συνέχιση του πολέμου στη Γάζα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Παρά την αποτυχία του να επιτύχει κανέναν από τους στόχους του, το Ισραήλ δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να τερματίσει τον πόλεμο. Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη αντιπαράθεση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail