Ο Πούτιν δεν είχε κανένα λόγο να σκοτώσει τον Ναβάλνι, αλλά η Δύση έχει κάθε λόγο να ψεύδεται ότι το έκανε

Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλακή της Αρκτικής την Παρασκευή, ο οποίος αποδόθηκε προσωρινά σε θρόμβο αίματος, πυροδότησε έναν ακόμη παγκόσμιο γύρο αντιρωσικού πληροφοριακού πολέμου. Δυτικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά από την στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση ότι ο πρόεδρος Πούτιν ήταν υπεύθυνος για τον θάνατό του, αλλά δεν είχε κανένα λόγο να τον σκοτώσει, ενώ η Δύση έχει κάθε λόγο να λέει ψέματα πως τον σκότωσε. Στο παρόν άρθρο θα παρουσιαστούν μερικά επιχειρήματα προς υποστήριξη αυτών των αλληλένδετων θέσεων.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η χρονική στιγμή δε θα μπορούσε να είναι χειρότερη από την άποψη των ρωσικών κρατικών συμφερόντων. Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα μήνα και ο εν ενεργεία πρόεδρος θα προτιμούσε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, όμως τώρα κάποια παραπλανημένα μέλη του εκλογικού σώματος που κανονικά δε θα μποϊκοτάριζαν την ψηφοφορία μπορεί να μείνουν εκτός σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η Δύση, όπως ήταν αναμενόμενο, θα παρουσιάσει την όποια μειωμένη συμμετοχή μπορεί να προκύψει από αυτό ως απονομιμοποίηση της εντολής του προέδρου Πούτιν, όταν κερδίσει άλλη μια θητεία, όπως αναμένεται.

Επιπλέον, οι μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε ορισμένες ρωσικές πόλεις για το πένθος του Ναβάλνι ώθησαν τις αστυνομικές αρχές να συλλάβουν ορισμένους από τους συμμετέχοντες, γεγονός που η Δύση θα εκμεταλλευτεί για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων. Κανένα από τα δύο αποτελέσματα δεν θα οδηγήσει σε σοβαρές αναταραχές ή θα διαταράξει την πολιτική διαδικασία στο εσωτερικό της Ρωσίας, αλλά η σημασία τους έγκειται στο κατά πόσο θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πυροδοτούν αντιρωσικές επιχειρήσεις πληροφοριακού πολέμου στο εσωτερικό της ίδιας της Δύσης.

Εκεί έγκειται η άμεση σημασία των ψεμάτων τους, καθώς αποσκοπούν στη δημιουργία περισσότερης υποστήριξης για την καθυστερημένη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του θανάτου του Ναβάλνι και αυτής της σύγκρουσης, αλλά ήδη εκτοξεύεται η αφήγηση ότι η έγκριση περισσότερης βοήθειας είναι υποτίθεται ο καλύτερος τρόπος για να εκνευριστεί ο πρόεδρος Πούτιν. Είναι επίσης τυχαίο από την οπτική γωνία της Δύσης το γεγονός πως πέθανε ενώ η ελίτ της βρίσκεται αυτή την στιγμή στο Μόναχο για τη φετινή διάσκεψη ασφαλείας, καθώς τώρα μπορούν εύκολα να συντονίσουν αυτά τα σχέδια.

Αυτά τα επιχειρήματα εξηγούν πειστικά γιατί ο πρόεδρος Πούτιν δεν είχε κανένα λόγο να σκοτώσει τον Ναβάλνι, και όχι μόνο επειδή αυτός ο φερόμενος ως αμερικανός πράκτορας ήταν ήδη φυλακισμένος και επομένως δεν αποτελούσε πλέον απειλή για την εθνική ασφάλεια, αλλά γιατί η Δύση έχει κάθε λόγο να λέει ψέματα ότι το έκανε. Όσον αφορά την αντίδραση των τελευταίων στα γεγονότα, είναι σαφώς υποκριτική, αφού δεν είπαν ούτε μια κουβέντα όταν ο Gonzalo Lira πέθανε σε ουκρανική φυλακή στις αρχές του περασμένου μήνα, αφού συνελήφθη με αμφίβολες κατηγορίες που σχετίζονται με το βίντεο-μπλογκ του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail