Η Υπερδνειστερία θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για έναν ευρύτερο πόλεμο

Υπήρξαν κάποιες εικασίες την περασμένη εβδομάδα ότι η μη αναγνωρισμένη αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, η Υπερδνειστερία, θα μπορούσε να γίνει αφορμή για έναν ευρύτερο πόλεμο, αφού το κοινοβούλιο της ζήτησε ρωσική βοήθεια για την ανακούφιση του οικονομικού αποκλεισμού που της έχουν επιβάλει το Κισινάου και το Κίεβο. Η Τιράσπολη ζήτησε επίσης τις διπλωματικές προσπάθειες της Μόσχας για την αναζωογόνηση των αδιέξοδων συνομιλιών για το καθεστώς της, τις οποίες το Κρεμλίνο υποσχέθηκε να εξετάσει λόγω του γεγονότος ότι περίπου οι μισοί από τους 450.000 κατοίκους της περιοχής είναι Ρώσοι πολίτες.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Ήταν σχεδόν ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στα τέλη Φεβρουαρίου 2023, όταν τα ανώτατα κλιμάκια της Ρωσίας προειδοποίησαν ότι η Ουκρανία σχεδίαζε μια προβοκάτσια στην Υπερδνειστερία, η οποία θα πραγματοποιούνταν από μαχητές του Αζόφ με ρωσικές στολές. Αναλύθηκε τότε εδώ, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα, πιθανότατα επειδή η Δύση ήταν υπερ-εστιασμένη στην προετοιμασία για την τελικά αποτυχημένη αντεπίθεση εκείνο το καλοκαίρι. Μισό χρόνο αφότου αυτή η καταστροφή έγινε αναμφισβήτητη, ωστόσο, η Υπερδνειστερία είναι τώρα ξανά στην επικαιρότητα.

Η Δύση θα προτιμούσε να εξαναγκάσει την πολιτική συνθηκολόγηση της περιοχής αυτής με οικονομικά μέσα, προκειμένου να πετύχει μια νίκη χωρίς κόστος για την τόνωση του ηθικού, καθώς η Ουκρανία αγωνίζεται να συγκρατήσει τα κέρδη της Ρωσίας μετά τη νίκη της στην Αβντέεβκα στα τέλη του περασμένου μήνα. Αυτό εξηγεί τον αποκλεισμό, τον αντικυβερνητικό πληροφοριακό πόλεμο και την κερδοσκοπική διείσδυση πρακτόρων "υπνωτικών πυρήνων" στην εν λόγω περιοχή, οι οποίες έχουν γίνει όλο και πιο αφόρητες για τις τοπικές αρχές και ως εκ τούτου ζήτησαν τη ρωσική υποστήριξη.

Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, είτε ως αποτέλεσμα της προαναφερθείσας πίεσης είτε λόγω μιας πρόκλησης όπως αυτή για την οποία η Ρωσία προειδοποίησε πέρυσι, τότε αυτή η αυτονομιστική περιοχή θα μπορούσε να γίνει το σκοινί για έναν ευρύτερο πόλεμο. Είναι ήδη γνωστό μετά τη σιωπηρή παραδοχή του Γερμανού καγκελάριου Σολτς την περασμένη εβδομάδα ότι ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε έναν μη κηρυγμένο αλλά περιορισμένο θερμό πόλεμο, αλλά αυτή η εύθραυστη κατάσταση πραγμάτων θα μπορούσε εύκολα να καταρρεύσει σε μια ανεξέλεγκτη σύγκρουση αν πέσει η Υπερδνειστερία.

Η Ρωσία έχει πάνω από 1.000 ειρηνευτές εκεί σύμφωνα με μια προηγούμενη συμφωνία της δεκαετίας του 1990 με τη Μολδαβία, η οποία σήμερα θέλει να φύγουν, καθώς και περίπου 200.000 πολίτες στην περιοχή αυτή. Οι πρώτοι θα μπορούσαν εύκολα να εξουδετερωθούν από μια κοινή, υποστηριζόμενη από τη Ρουμανία, επίθεση της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, αφήνοντας έτσι την ασφάλεια των δεύτερων στο έλεος αυτών των δύο. Η Ρωσία δεν θα μπορούσε να καθίσει άπραγη καθώς αυτό θα συνέβαινε, ωστόσο δεν μπορεί επίσης να επέμβει συμβατικά για να αποτρέψει αυτό το σενάριο, καθώς δε διαθέτει "χερσαία γέφυρα" προς την Υπερδνειστερία.

Ο πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε επομένως να αισθανθεί υποχρεωμένος να "κλιμακώσει για να αποκλιμακώσει" διατάσσοντας ένα ολομέτωπο πυραυλικό σάλπισμα εναντίον των επιτιθέμενων, υποστηριζόμενων από τη Ρουμανία, μολδαβικών και ουκρανικών δυνάμεων και/ή ενδεχομένως χρησιμοποιώντας τακτικά πυρηνικά σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν πρόσφατα σχετικά με το υποτιθέμενο χαμηλό όριο της χώρας του. Δεν αποκλείεται επίσης να πλήξει με συμβατικά πυρομαχικά τις υποδομές υποστήριξης εντός της Ρουμανίας για τον σκοπό αυτό, παρά τον κίνδυνο ενεργοποίησης του άρθρου 5, αν υπολογίσει ότι το μπλοκ θα υποχωρήσει.

Η έναρξη του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου για την Υπερδνειστερία ακούγεται παράλογη, γι' αυτό και ούτε η Ρωσία ούτε το ΝΑΤΟ πιθανότατα θα το διακινδύνευαν, αλλά ο καθένας θα μπορούσε να προσπαθήσει να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη φήμη του άλλου σε περίπτωση που η Δύση κινηθεί πρώτη, επιτρέποντας στη Μολδαβία ή/και την Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρουμανία να καταλάβουν την περιοχή αυτή. Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να το θεωρήσει αυτό ως "ώριμο φρούτο" και θα μπορούσε να τονώσει το ηθικό της Δύσης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ενώ η Ρωσία θα μπορούσε να δοκιμάσει το άρθρο 5 όπως εξηγήθηκε παραπάνω, αν δεν αναμένει άμεσα και συντριπτικά αντίποινα.

Σε περίπτωση που το σενάριο αυτό παραμείνει διαχειρίσιμο, πράγμα που δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, η Ρωσία θα χάσει την Υπερδνειστερία μαζί με τους πάνω από 1.000 στρατιώτες της και τουλάχιστον ένα πέμπτο του εκατομμυρίου πολιτών (οι οποίοι πιθανότατα δε θα σφαγιαστούν αλλά θα υποφέρουν υπό κατοχή), ενώ το άρθρο 5 θα απαξιωθεί. Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να αποτρέψουν αυτό το αμοιβαία επιζήμιο αποτέλεσμα, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την αποτροπή του μέσω της επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών ή πιο επικίνδυνα με την "κλιμάκωση της Ρωσίας για την αποκλιμάκωση", αν αναγκαστεί να το κάνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail