Οι κυρώσεις έχουν φτάσει στα όριά τους - Ρωσική δεξαμενή σκέψης

Sputnik / Sputnik/Alexander Galperin
Freepen.gr - Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που θα μπορούσαν να κάνουν τα δυτικά έθνη περισσότερο για να σταματήσουν τη ρωσική οικονομική ανάπτυξη, κατέληξαν ερευνητές ενός κορυφαίου πανεπιστημίου σε μια νέα μελέτη. Οι εμπειρογνώμονες της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (RANEPA) λένε ότι νέοι σημαντικοί περιορισμοί για τη Μόσχα είναι απίθανοι, επειδή θα εγκυμονούσαν υψηλούς κινδύνους για την ίδια τη Δύση.

Η ΕΕ παρουσίασε το 13ο πακέτο κυρώσεων την περασμένη Παρασκευή, ενόψει της δεύτερης επετείου της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Τα μέτρα επιδιώκουν σε μεγάλο βαθμό να κλείσουν κενά που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το Κρεμλίνο για να παρακάμψει τους υφιστάμενους περιορισμούς μέσω τρίτων χωρών.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης την ίδια ημέρα ένα νέο γύρο κυρώσεων.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η ρωσική εφημερίδα Vedomosti επικαλείται πρόσφατη μελέτη πολλών εμπειρογνωμόνων της RANEPA, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Δύση έχει ήδη επιβάλει τις πιο αποτελεσματικές κυρώσεις της στη Ρωσία. Οι ερευνητές ανέλυσαν δύο σενάρια για τη ρωσική οικονομία το 2024-2026. Το πρώτο προβλέπει τη σχεδόν ταυτόχρονη μείωση του ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο στα 50 δολάρια ανά βαρέλι, την επιβολή πλήρους εμπάργκο στις εξαγωγές προς τη Ρωσία, καθώς και δευτερογενείς κυρώσεις που θα απευθύνονται σε τρίτες χώρες.

Οι συγγραφείς εκτιμούν πως ακόμη και αυτό το αρνητικό σενάριο δεν θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία- αν και η κυβέρνηση θα έπρεπε να δράσει γρήγορα. Ενώ η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας θα επιβραδυνόταν πιθανότατα στο 0,3% το 2024 υπό αυτές τις συνθήκες, στη συνέχεια θα ανέβαινε στο 1,5% και στο 1,4% τα επόμενα δύο χρόνια.

Ένα πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει λίγο πολύ τα ίδια μέτρα εκ μέρους των δυτικών χωρών, αλλά κατανεμημένα σε βάθος χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία θα μπορούσε να δει ανάπτυξη 2,2% το 2026, έγραψαν οι εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα τελευταία δύο χρόνια αποδείχθηκε πως η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί, καθιστώντας έτσι τις δυτικές κυρώσεις λιγότερο αποτελεσματικές. 

Ένας από τους συν-συγγραφείς του άρθρου, ο Konstantin Tuzov, δήλωσε στη Vedomosti πως η Δύση "έχει ήδη σκεφτεί ό,τι μπορεί", με τις οικονομικές προοπτικές της Μόσχας να βελτιώνονται πλέον χάρη στη συνεργασία με την Κίνα και την Ινδία.

Τη Δευτέρα, η Euractiv, επικαλούμενη μελέτη της Σχολής Διοίκησης IESEG, ανέφερε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας "καταστρατηγούνται μαζικά" μέσω τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Καζακστάν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε πως η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 4% το 2023, ξεπερνώντας το 2,7% που προέβλεπε η ρωσική κεντρική τράπεζα τον Ιανουάριο.

* Πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail